poniedziałek, 31 października 2011

Domowa wędlina


schab pieciominutowy




Lubię wędliny i trudno mi z nich zrezygnować, choć ostatnio jadam ich i tak zdecydowanie mniej niż kiedyś. Za mięsem nie przepadam, a wędlinę często traktuję jako przegryzkę (zamiast czegoś słodkiego).
 

Jaka jest kondycja wędlin każdy wie. Nie kupuję najtańszych, ale nawet te droższe smak mają podobny, mimo wymyślnych nazw, nie mówiąc o tym, że po 2 dniach nie bardzo już  nadają się do jedzenia, mimo konserwantów i ulepszaczy:(

Biegając po internecie w wielu miejscach znajduję przepisy na wędliny robione w domu, czasem bardzo profesjonalne i pracochłonne (łącznie z przepisem na ich wędzenie), ale często proste jak drut. I taki jest ten przepis, wg którego zrobiłam schab, nie bardzo wierząc do końca, że schab będzie się nadawał do zjedzenia;)




Składniki na 2 kg mięsa:

* 2 kg mięsa typu schab, karczek, pierś indyka itp.
* 2 litry wody
* 4 łyżki soli
* 1 łyżka fruktozy^
* 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego + 1/2 łyżeczki ziołowego
* 4 ząbki czosnku
* 2-3 łyżki majonezu
* 1 -2 liście laurowe
* kilka ziarenek ziela angielskiego

^ dopisek 2014 r: teraz fruktozy już nie używam, nie wiem czy ksylitol się sprawdzi  w takim przepisie, bo jeszcze nie robiłam z nim


Ja kupiłam kawałek schabu o wadze 1.2 kg, więc składniki odpowiednio zmniejszyłam.

Robiłam tak: po południu wlałam  do garnka ok. 1.5 litra zimnej wody, dodałam do niej 1 łyżkę majonezu kieleckiego i wymieszałam mocno trzepaczką. Potem wsypałam 2 łyżki soli, 1 łyżeczkę fruktozy i pieprz - dałam łyżeczkę czarnego, bo ziołowego nie miałam. Wycisnęłam 2 duże ząbki czosnku do wody, dorzuciłam 2 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego.
Wszystko to wymieszałam, zagotowałam i zostawiłam do wystudzenia.
 
Późnym wieczorem do zimnej zalewy włożyłam schab, tak, aby był cały przykryty wodą. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam (bez przykrywki!) przez 5 minut. Po tym czasie wyłączyłam gaz, garnek nakryłam pokrywką i zostawiłam na całą noc.


Rano zdjęłam pokrywkę, doprowadziłam znów do wrzenia i gotowałam następne 5 minut. Wyłączyłam ogień, przykryłam pokrywką i zostawiłam aż wszystko całkowicie wystygnie - trwało to dobrych kilka godzin.
Jak mięso całkowicie wystygło, wyjęłam je z zalewy i przystąpiłam do sprawdzenia, czy rzeczywiście po takiej krótkiej obróbce nadaje się do jedzenia.
 
Nadawało się, jak najbardziej! Niewiele go ubyło, bo ok. 200 g, było bardzo soczyste, pachnące i zachęcające do jedzenia! I trzymało się bez problemu ponad tydzień w lodówce, co najbardziej mnie zadziwiło!
Będą dalsze wyroby:)


schab pieciominutowy




"Tam, gdzie wszyscy myślą to samo, w ogóle niewiele się myśli" 
Heiner Geissler




Komentarze
2011/10/31 15:07:39
domowa wędlina kojarzyła mi się zawsze z czymś niewykonalnym. A tu proszę!

Gość: Ewa smaczniutkie.pl, 77-254-115-100.adsl.inetia.pl
2011/10/31 16:27:02
Ja też zdecydowanie preferuję wędliny własnego wyrobu. Robię różne, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam, chociaż przepis mam zapisany. Zastanawiałam się tylko, na co wpływa dodatek majonezu.
2011/10/31 17:05:15
Na różne sposoby już robiłam schab ale ten sposób jest bardzo ciekawy:)
2011/10/31 20:12:43
tez robie podobnie i takie domowe wedlinki sa najpyszniejsze:)
2011/11/01 12:13:27
Monami - mnie też się kojarzyła z czymś przede wszystkim pracochłonnym. Podobnie jak kiedyś pieczenie chleba;)
Ewa - nie wiem po co tam majonez, ale ja lubię, więc się nawet nie zastanawiałam;)
Kasiaorlikowska - wydaje się, że po tak krótkiej obróbce nie może wyjść nic jadalnego, prawda?
Kulinarnespotkania - i bardziej się wie, co się je:)
2011/11/01 12:20:07
robiłam kiedys też i bardzo mi smakowalo...;)
2011/11/04 19:21:40
Uwielbiam domowe wędliny, w szczególności te pachnące dymem ;) Te kupowane, choćby i najdroższe, nigdy nie dorastają im do pięt - a szkoda...
2011/11/13 17:30:11
Muszę powiedzieć, że wg Twojego przepisu zrobiliśmy szyneczkę. Była przebojem mojego imieninowego stołu. Pycha!
Dzięki za podzielenie się świetnym pomysłem:)

Gość: green-nata, nat-208.wolomin.net
2012/01/13 23:23:21
zagotowałam zalewę, schab w lodówce, jestem niezmiernie ciekawa co z tego wyjdzie!! Przyznam się, że podwoiłam ilość czosnku i pieprzu, ale ja lubię dobrze doprawione! Dam znać jutro co wyszło:)
2012/01/14 07:46:44
Umknęło mi, że nie skomentowałam Waszych wpisów, więc nadrabiam;)
Izaa_a - takie proste, prawda? A tak smakuje:)
Jagodowezwierze - żeby je jeszcze umieć uwędzić, to byłoby cudownie:)
Ren-ya - ucieszyłam się sms-owo, a tu nie wpisałam, więc wpisuję, że mnie to bardzo, bardzo cieszy:)
Green-nata - czekam z niecierpliwością na sprawozdanie z pierwszej degustacji:)

Pozdrawiam!

Gość: green-nata, nat-208.wolomin.net
2012/01/15 18:54:16
Wyszło super! Z tym, że ja chyba za wcześnie wyjęłam do konsumpcji (ale ten zapach) i w szerszej części wydawał mi się schab ciut surowy, ale że nie wylałam zalewy trafił na trzeci raz na 5 minut gotowania i leżakowanie. Więc przepis super i na prawdę mięsko fajnie wyszło! Rodzina też pochwaliła:) Pzdr.
2012/01/15 19:36:37
Green-nata - bardzo miło jest słyszeć, że się u Ciebie też sprawdził ten przepis i dziękuję, że chciało Ci się o tym napisać:)
Pozdrawiam i zapraszam do zaglądania:)

 

12 komentarzy:

  1. Super sprawdzony przepis !:) w mojej rodzinie od lat ! Ktos wyzej pisał ,że schab w szerszej części wydawał sie surowy...A to dlatego ,że został za czesnie wyjęty ...a majonez po to aby mięso nie było suche :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uzupełnienie i pozdrawiam:)

      Usuń
    2. ja właśnie robię pierś z indyka, jutro już będzie do chleba, Jestem bardzo ciekawa rezultatu, ale zastanawiam sie do czego ta fruktoza (?)
      pozdrawiam

      Usuń
    3. ja mysle, ze tak jak cukier lub miod, dla odpowiedniego koloru , smaku i konserwacji ..
      co ty na to Sowo ?

      Usuń
    4. Cukier m.in. wpływa na kruchość:)

      Usuń
    5. grzebiac po necie znalazlam jeszcze , ze dodanie niewielkiej ilości cukru czy innej substancji słodzącej np. miodu powoduje, że mięso nadmiernie nie wysycha i nie twardnieje ,a przy tym lepiej sie konserwuje ..

      Usuń
    6. no zrobiłam, mięso z piersi indyka wydawało mi się że jest twarde, suche a co za tym idzie mdłe. Ale otóż nie, smakowało dobrze na kanapce a bez chlebka również. Kruche, mięciutkie.... teraz mam ochotę zrobić w ten sposób schab a pracy z tym wcale :)
      pozdrawiam

      Usuń
    7. Super, że Ci smakowało i przepis się sprawdził:)
      Pozdrawiam i eksperymentuj dalej:)

      Usuń
  2. Witam :-)
    Zrobiłam w/g Twojego przepisu ,ponieważ zakupiłam także 1,2kg schabu i wyszedł REWELACYJNIE !!! Łagodny o delikatnym lecz wyrazistym smaku :-) Na pewno zrobię jeszcze inne mięsko w/g ego przepisu :-) Tanio,zdrowo i smacznie :-) Bardzo dziękuję ,polecam i pozdrawiam :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hipciu, dziękuję, cieszę się i również pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Ciekawy przepis. Czy zamiast fruktozy może być zwykły cukier?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!