Przepis na tego wrapa, czy jak to tam nazwać, ten spód do napchania go różnościami i zwinięcia w rulon bądź zrobienia z niego kanapki, można spotkać w Internecie w wielu miejscach.
Podstawą jest cukinia, jajko i mozzarella, ale można dodać co tam się chce, albo co się znajdzie w lodówce.
W pierwszej wersji dałam marchewkę, w drugiej użyłam suszonych pomidorów, a w najnowszej nie dodałam niczego poza przyprawami.
Co do przypraw do masy wrapowej, to najczęściej używam mieszkanki pomidorowo-czosnkowej z Darów Natury. Z tej firmy używam zresztą wszystkich przypraw w mojej kuchni.
Ale można użyć jakich się lubi.
I wersja
Składniki na 1 porcję:
* ok. 200 g cukinii
* ok. 100 g mozzarelli
* ok. 80 g marchewki
* 1 jajko
* przyprawy
Na wierzch:
* serek śmietankowy
* pomidor
* ogórek
* kapusta pekińska
* papryka
* sól, pieprz
* pietruszka
Cukinię ścieram na grubych oczkach, solę i odstawiam na kilkanaście minut. Następny krok, czyli dokładne wyciśnięcie z soku, który się wytworzył, jest krokiem kluczowym, aby efekt był zadowalający.
Ja używam do tego worka, którego kiedyś używałam do przecedzania mleka roślinnego. Nadaje się idealnie, ale jeśli nie macie takiego worka (podejrzewam, że mało kto ma), to można wyciskać w jakikolwiek sposób (przy użyciu gazy bądź po prostu samymi dłońmi), byle cukinia była jak najmocniej odsączona.
Dodaję roztrzepane jajko, startą mozzarellę i ew. inne składniki, które w danej wersji używam.
Mieszam i rozkładam na papierze do pieczenia, który najpierw mnę (bo się lepiej układa na blasze), a potem lekko natłuszczam, ale jak zapomnę natłuścić, to też się odrywa zwykle bez problemu.
Piekę ok. 20 minut w temp. 180* C.
W tej pierwszej wersji zbyt napakowałam na wierzch składników i trudno mi było zwinąć rulon.
Potem już dawałam mniej.
Wersja II
Składniki na 1 porcję:
* ok. 200 g cukinii
* ok. 100 g mozzarelli
* pokrojone drobno suszone pomidory w oliwie
* 1 jajko
* przyprawy
Na wierzch:
* serek śmietankowy
* szynka
* pomidor
* ogórek małosolny
* awokado
* zielona cebulka
* starty ser typu parmezan lub Grana Padano
* sól, pieprz, czarnuszka
Wersja III
Składniki na 1 porcję:
* ok. 200 g cukinii
* ok. 100 g mozzarelli
* 1 jajko
* przyprawy
Na wierzch:
* sałata
* pomidor
* ogórek małosolny
* ser feta
* czerwona cebula
* kolendra
* pieprz, sól
W tym ostatnim wyrobie obrałam skórkę z cukinii, nie wiem dlaczego, chyba zapomniałam, że nie robiłam tego poprzednio.
Zrobiłam też nie rulon, tylko kanapkę.
Wszystkie te wersje bardzo, bardzo mi smakowały, wrap wszedł na moją listę przepisów do częstego powtarzania💚.
"Twoje życie to twoje dzieło sztuki. Codziennie je rzeźb."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!