środa, 17 kwietnia 2019

Piersi z kurczaka zapiekane z serem, pieczarkami i majonezem


Piersi z kurczaka zapiekane z serem, pieczarkami i majonezem




Przepis na kotlety z kurczaka w takim wydaniu jest już na moim blogu.
To danie odkryłam bardzo dawno temu, ale jak na początku się nim zajadaliśmy, tak po pewnym czasie poszło w odstawkę, bo za bardzo tłuste, bo majonez itd.
A teraz, przy poszukiwaniu dań do naszej aktualnej diety, czyli diety keto, na nowo go odkryłam, ku uciesze mojej córki, która za nim przepadała.
Robię go teraz odrobinę inaczej, więc odświeżę przepis.




Składniki na 5-6 porcji:
* ok. 500 g, czyli podwójny filet z piersi
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* ok. 400 g pieczarek
* ok. 200 g sera żółtego/mozzarelli
* majonez
* do mięsa: sól, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra, lubczyk, czosnek niedźwiedzi lub inne ulubione
* do pieczarek: sól, pieprz,bazylia, oregano
* łyżka masła klarowanego




Mięso kroję na mniejsze, płaskie kawałki, rozbijam dość mocno (ale bez przesady), posypuję przyprawami i odstawiam na 2-3 godziny w zimne miejsce.


Piersi z kurczaka zapiekane z serem, pieczarkami i majonezem


Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach, wrzucam na przesmażoną na maśle cebulę z czosnkiem, przyprawiam i duszę do odparowania wody.
Kotlety układam na papierze do pieczenia, smaruję majonezem, rozkładam na nich równomiernie pieczarki  (jeden kotlet jest bez nich) i na koniec obficie posypuję serem.


Piersi z kurczaka zapiekane z serem, pieczarkami i majonezem

Piersi z kurczaka zapiekane z serem, pieczarkami i majonezem


Wkładam do nagrzanego do 180* C piekarnika i piekę ok. 20-25 minut.


Piersi z kurczaka zapiekane z serem, pieczarkami i majonezem


Danie jest pyszne!


Piersi z kurczaka zapiekane z serem, pieczarkami i majonezem

Piersi z kurczaka zapiekane z serem, pieczarkami i majonezem





"Teraz nie czas myśleć o tym czego nie masz. Myśl, co potrafisz zrobić z tym co masz." 
Ernest Hemingway



9 komentarzy:

  1. O takie piersi z kurczaka z miłą chęcią zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, dzis byly na obiad ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Wam smakowały, ja je robię teraz regularnie:)

      Usuń
  3. Takie pyszności to ja lubię. Niby proste danie a ile daje przyjemności smakowych. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Posypuję je Pani serem zanim wsadzi je do piekarnika czy parę minut przed wyciągnięciem?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!