Miałam
tak: połowę brokuła, kilka pieczarek, kilka plasterków szynki
konserwowej i ochotę na zapiekany obiad. Dokupiłam pora i zrobiłam
pyszną zapiekankę!
Jak ją jadłam, to sobie myślałam jak opisać takie
zwykłe, banalne danie, żeby oddać jakie ono pyszne jest.A pyszne
było wyjątkowo!
Składniki na jedną porcję:
* 1/2 brokuła
* kilka pieczarek* 3-4 plasterki szynki* 1/2 pora* 2 łyżki jogurtu greckiego* łyżka majonezu - u mnie kielecki* starty ser żółty - dałam Stary Olęder z Biedronki
* sól, ew. przyprawy
Najpierw nastawiłam piekarnik na 180*C. Starłam ser, pokroiłam szynkę.
Pieczarki
obrałam, pokroiłam, chwilkę poddusiłam na patelni, dorzuciłam
półplasterki pora i za chwilę jogurt i majonez. Przez moment jeszcze
trzymałam na ogniu, lekko mieszając.
W międzyczasie zblanszowałam
brokuły tzn. wrzuciłam je na chwilkę do wrzącej wody (chyba to się
właśnie nazywa blanszowaniem?)
Na dno naczynia wyłożyłam brokuły, na
to paseczki szynki i zawartość patelni. Na koniec starty ser i do
piekarnika na 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej.
Po wyjęciu miałam posypać jeszcze czymś zielonym, ale zapomniałam. W każdym razie zjadłam całą zapiekankę z wielkim smakiem:)
„Najbardziej śmieszne pragnienie, to pragnienie podobania się wszystkim.”
J.W. Goethe
J.W. Goethe
Komentarze
2011/10/06 20:05:42
Uwielbiam brokuły, nie omieszkam spróbować! :)
2011/10/06 20:35:29
kiedy mam ochotę na kolację na ciepło, a wyjątkowo nie na tosty, to robię właśnie taką zapiekkankę z tego co jest pod ręką ;)
2011/10/07 08:15:07
Szczególnie dodatek pora jest trafiony; odkąd go odkryłam w zapiekance z wędzoną makrelą, odtąd stał się moim zastępcą cebuli w zapiekankach:)
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
2011/10/11 21:24:54
Przedstawiłam komu trzeba Twój
przepis i ... wczoraj na obiad też jadłam pyszne brokuły zapiekane z
szynką! Ale bez pora. Kucharz zapomniał. Pamiętał za to o posypaniu
zieloną pietruszką na końcu:D.
2011/10/12 07:50:08
Prowadzenie bloga dostarcza mi wielu
pozytywnych emocji, ale najmilej jest wtedy, gdy ktoś zainspiruje się
przepisem i zrobi proponowane przeze mnie danie! Dlatego ciesze się Ren-ya, że zrobione - ukłony dla Kogo Trzeba - i że smakowało:)
Lutka40, zgadza się, por jest znakomity w takich kombinacjach i dziwię się, że tyle lat o tym nie wiedziałam i pora traktowałam po macoszemu;)
Pozdrowienia!
Lutka40, zgadza się, por jest znakomity w takich kombinacjach i dziwię się, że tyle lat o tym nie wiedziałam i pora traktowałam po macoszemu;)
Pozdrowienia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!