... i sosem na bazie mascarpone, śmietany i czosnku, czyli różności pozbierane z lodówki i skomponowane w jedno, jak się później okazało, wielce smakowite, danie:)
Składniki na 2-3 porcje:
* 200 g makaronu pełnoziarnistego penne
* kawałek boczku surowego
* kilka plasterków szynki
* cebula spora
* żółty ser wędzony - akurat taki był w lodówce
Sos:
* 100 g mascarpone
* 50 g śmietany kwaśnej 18%
* 3 ząbki czosnku
* sól, przyprawy
Wędlinę pokroiłam i przesmażyłam z cebulą. Makaron ugotowałam bardzo mocno al dente czyli ok. 5 min. Ser żółty starłam, a mascarpone wymieszałam ze śmietaną, przyprawami i wyciśniętym czosnkiem*.
W
naczyniu układałam po kolei: makaron, wędlinę, kupki sosu i ser żółty.
Przykryłam folią aluminiową i wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20
min.
*
czosnek od pewnego czasu wyciskam nie obierając go z łupiny. Szybciej,
bez problemów i łatwiej się czyści wyciskarkę. Polecam ten sposób!
Chyba, że to takie oczywiste dla wszystkich, tylko ja nie wpadłam na to
do tej pory;)
Po wyjęciu rozłożyłam na talerze i posypałam koperkiem.
Bardzo, bardzo dobre było:)
"Rzuć szczęściarza do wody, a wypłynie z rybą w zębach"
Julian Tuwim
Komentarze
2011/11/02 16:29:10
Pysznie jest tak wyczyscic lodowke raz na jakis czas :)
2011/11/03 10:58:30
I pomyśleć, że nie tak dawno w ogóle zapiekanek na bazie makaronu nie robiłam, bo mi się zapiekanka kojarzyła z ziemniakami:)
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam:)
2011/11/03 17:47:18
Jako fanka zapiekanek wszelakich, a
zwłaszcza mączystych (naleśnikowych i makaronowych), po prostu nie
mogłam przejść obok tego dania obojętnie. A z Twojego przepisu
skorzystałam tym chętniej, że znów za pomocą cudzych rąk;)
Pychota!!!!
Dzięki:)
Pychota!!!!
Dzięki:)
2011/11/04 09:13:08
Ren-ya, cieszę się, że smakowało! Dobrze, że masz Kogoś, kto tak o Ciebie kulinarnie dba!
Izaa_a, zapiekanki mają też taką podstawową zaletę, że z czego by ich nie skomponować, to zawsze dobre wyjdą:)
Pozdrawiam!
Izaa_a, zapiekanki mają też taką podstawową zaletę, że z czego by ich nie skomponować, to zawsze dobre wyjdą:)
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!