poniedziałek, 17 czerwca 2013

Młode ziemniaki pieczone z orzechami


ziemniaki zapiekane



To danie pochodzi z książki "Wiosna w Kuchni Pięciu Przemian", którą to książkę miałam przyjemność  recenzować jakiś czas temu.
Przepis zaznaczyłam do wykonania jak tylko pojawią się nowe (polskie!) ziemniaki.
Pojawiły się, więc zrobiłam:)



Składniki na 2 porcje:
* 1/2 kg ziemniaków (sł)
* 150 g orzechów włoskich (o)
* łyżka masła (sł)
* pieprz (o), sól morska (sn)
* dodałam od siebie świeży lubczyk (g)

Do tego był sos z pokrzywy, bazylii, mięty i innych ziół z dodatkiem fety, a ja zrobiłam sos z jogurtu greckiego z ogórkiem, rzodkiewką, ziołami i czosnkiem.


Ziemniaki ugotowałam i odparowałam. Pokroiłam na spore kawałki i ułożyłam w foremce wyłożonej orzechami. Polałam roztopionym masłem, posypałam pieprzem i solą i wsadziłam do nagrzanego do 180* C piekarnika na ok. 40 min.
Po wyjęciu posypałam listkami świeżego lubczyku i zjadłam z wielką uciechą maczając kawałki ziemniaków w sosie i przegryzając spieczonymi cudownie orzechami:)


ziemniaki zapiekane
ziemniaki zapiekane
ziemniaki zapiekane



"Spory nie trwałyby tak długo, gdyby brak słuszności był tylko po jednej stronie."
La Rochefoucauld



14 komentarzy:

  1. Swietny pomysl z tymi orzechami!,,,musze wyprobowac!
    Aha!-zdjecia-super!
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, choć pomysł nie mój, ale rzeczywiście świetny:)

      Usuń
  2. Uwielbiam młode ziemniaki, zwłaszcza pieczone. A z orzechami na pewno musiało smakować wyjątkowo ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za ziemniakami nie przepadam, ale młode to co innego - te bardzo sobie cenię:)

      Usuń
  3. mniam ale to pysznie wygląda, muszę wypróbować :)
    pozdrawiam i zapraszam :)
    pierwiasteksmaku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. To już wiem co zrobię jutro na obiad. Dzięki za podpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne połączenie, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi być genialne jedzenie! Pieczone ziemniaczki uwielbiam, a sos na bazie jogurtu greckiego na pewno dodaje ekstra smaku:) I jeszcze te pieczone orzechy... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię pieczone ziemniaki, robiłam je na wiele sposobów (albo jakaś fajna marynata, albo nadziewane) ale że z orzechami? świetne Sówko, jak zwykle. zapisze sobie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwku, pomarańczowe Ci smakowały, więc i te też mają szansę;)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!