czwartek, 27 czerwca 2013

Kalafior z curry


kalafior zapiekany




Miałam zamiar zrobić pierwszy raz w tym roku kalafiora w kurkumie, ale w trakcie gdy kalafior się parował zmieniłam zamiar i skończyło się na trochę innej opcji, ale też pysznej:)
Przygotowane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian.



Składniki:
* średni kalafior (sł)
* 2-3 kopiaste łyżeczki średniej pasty curry (o)
* 1/3 łyżeczki curry (o)
* duży ząbek czosnku (o)
* łyżka oleju (sł)
* sól morska (sn)
* sok z cytryny (k)
* szczypta kurkumy (g)
* zielona cebulka (o)



Kalafiora podzielonego na różyczki ugotowałam na parze. 
W rondelku rozgrzałam olej, wrzuciłam rozgnieciony czosnek, dołożyłam pastę curry, proszek curry, chwilę mieszałam, lekko posoliłam (kalafiora gotowałam bez żadnych przypraw i bez soli), dodałam 1/2 łyżeczki soku z cytryny, kurkumę i przełożyłam do tej mieszanki ugotowanego kalafiora. 
Chwilę jeszcze trzymałam na ogniu mieszając zawartość.
Po przełożeniu na talerz posypałam cebulką i zjadłam z takim samym smakiem jak wersję z kurkumą:)

kalafior zapiekany



"Pełnego człowieka tworzy: zimna głowa, gorące serce, trzeźwy sąd i zdrowe ciało"
Ralph Waldo Emerson




24 komentarze:

  1. Takiej wersji kalafiora jeszcze nie jadłam, ale wygląda bardzo atrakcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :) Chyba podam taki lub podobny do którejś z mięsnych potraw, jakie planuję przygotować na imprezę z okazji 18 urodzin :) Bardzo mi się podoba!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam kalafiora, niezmiennie smakuje mi zwyczajnie ugotowany i okraszony zrumienioną bułką tartą, ale chętnie wypróbuję w nowych smakach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie, z bułką też jadałam kiedyś, ale wolę taki (i zdrowotniejszy jest;)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ja coś czuję, że będę miała fazę teraz;)
      Pozdrawiam też - dawno Cię nie widziałam:)

      Usuń
  5. Przykro mi, tarta zniknęła w mgnieniu oka! :D
    Chociaż nie...
    wcale nie jest mi przykro! Cieszę się, że wyszła :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. smacznie wygląda chętnie bym zjadła coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nieskomplikowane do przygotowania - polecam:)

      Usuń
  7. Lubię curry, kalafior w takiej wersji musi smakować ekstra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja curry odkrywam od niedawna, nigdy nie używałam ani w proszku, ani tym bardziej w paście.

      Usuń
  8. O kurczę, koniecznie muszę wypróbować, bo wygląda smakowicie :) Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam kalafiora. W sumie to nie pamiętam kiedy. Tego chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, zwłaszcza teraz, kiedy są młode i świeże:)

      Usuń
  10. Do tej pory jadłam zawsze z bułką tartą (uwielbiam!), ale ten przepis też chętnie wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W końcu wypróbowałam :) Wyszło bardzo smacznie i co najważniejsze, niecodziennie ;) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję, że się tym podzieliłaś, bo to bardzo cieszy jak ktoś wypróbuje i w dodatku mu smakuje:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!