To danie pochodzi z książki "Wiosna w Kuchni Pięciu Przemian", którą to książkę miałam przyjemność recenzować jakiś czas temu.
Przepis zaznaczyłam do wykonania jak tylko pojawią się nowe (polskie!) ziemniaki.
Pojawiły się, więc zrobiłam:)
Składniki na 2 porcje:
* 1/2 kg ziemniaków (sł)
* 150 g orzechów włoskich (o)
* łyżka masła (sł)
* pieprz (o), sól morska (sn)
* dodałam od siebie świeży lubczyk (g)
Do tego był sos z pokrzywy, bazylii, mięty i innych ziół z dodatkiem fety, a ja zrobiłam sos z jogurtu greckiego z ogórkiem, rzodkiewką, ziołami i czosnkiem.
Ziemniaki ugotowałam i odparowałam. Pokroiłam na spore kawałki i ułożyłam w foremce wyłożonej orzechami. Polałam roztopionym masłem, posypałam pieprzem i solą i wsadziłam do nagrzanego do 180* C piekarnika na ok. 40 min.
Po wyjęciu posypałam listkami świeżego lubczyku i zjadłam z wielką uciechą maczając kawałki ziemniaków w sosie i przegryzając spieczonymi cudownie orzechami:)
"Spory nie trwałyby tak długo, gdyby brak słuszności był tylko po jednej stronie."
La Rochefoucauld
Swietny pomysl z tymi orzechami!,,,musze wyprobowac!
OdpowiedzUsuńAha!-zdjecia-super!
Pozdrawiam!!!
Polecam, choć pomysł nie mój, ale rzeczywiście świetny:)
UsuńUwielbiam młode ziemniaki, zwłaszcza pieczone. A z orzechami na pewno musiało smakować wyjątkowo ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńJa za ziemniakami nie przepadam, ale młode to co innego - te bardzo sobie cenię:)
Usuńmniam ale to pysznie wygląda, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
pierwiasteksmaku.blogspot.com
Tak, pysznie i prosto:)
UsuńTo już wiem co zrobię jutro na obiad. Dzięki za podpowiedź!
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy smakowały Ci tak jak mnie?:)
UsuńBardzo fajne połączenie, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńWypróbuj póki młode są młode;)
UsuńTo musi być genialne jedzenie! Pieczone ziemniaczki uwielbiam, a sos na bazie jogurtu greckiego na pewno dodaje ekstra smaku:) I jeszcze te pieczone orzechy... Mniam!
OdpowiedzUsuńRenya, a na deser beza:D
Usuńlubię pieczone ziemniaki, robiłam je na wiele sposobów (albo jakaś fajna marynata, albo nadziewane) ale że z orzechami? świetne Sówko, jak zwykle. zapisze sobie.
OdpowiedzUsuńOliwku, pomarańczowe Ci smakowały, więc i te też mają szansę;)
Usuń