niedziela, 28 kwietnia 2019

Kotlety w keto panierce - prawie jak klasyczne!


Kotlety w keto panierce - prawie jak klasyczne!






Temat panierki do kotletów podnosi się u mnie w domu odkąd przestałam używać bułki tartej, czyli od ponad 10 lat.
O ile kotlety mielone bez panierki i dodatku bułki przyjęły się u mnie w domu bardzo dobrze, o tyle od czasu do czasu i mąż i córka jęczą o takie klasyczne kotlety schabowe z panierką.
Przepisów na panierki bez bułki tartej jest sporo, ale żaden nie przypominał jednak tej klasycznej.

Ostatnio, przy okazji penetracji internetu pod kątem inspiracji do dań na diecie keto, trafiłam na przepis na panierkę rekomendowana jako panierkę w "prawdziwym schabowym".
Nie mogłam jej nie wypróbować!
Pierwszy raz użyłam karkówki, potem zrobiłam kotlety z piersi kurczaka, a za trzecim razem z polędwicy indyczej.



Składniki na panierkę do 2 kotletów:
* 1 jajko
* 15 g łuski babki jajowatej
* 20 g mąki kokosowej
* sól, pieprz, papryka słodka/ostra - do kotletów
* czosnek niedźwiedzi, lubczyk lub inne ulubione przyprawy - do panierki
* smalec/masło klarowane do smażenia




Mięso na kotlety rozbijam tłuczkiem, doprawiam, odstawiam na chwilę.
Jajko rozkłócam trzepaczką, a mąkę łączę z łuską i przyprawami.


Kotlety w keto panierce - prawie jak klasyczne!


Mięso najpierw obtaczam w suchych składnikach, potem w jajku i znów w suchych.


Kotlety w keto panierce - prawie jak klasyczne!

Kotlety w keto panierce - prawie jak klasyczne!


Kładę na mocno rozgrzany tłuszcz, zmniejszam gaz i smażę z każdej strony po kilka minut (karkówkę dłużej).

U mnie ta panierka stała się hitem, ciągle słyszę : zrób mięso w tej panierce😋.


Kotlety w keto panierce - prawie jak klasyczne!

Kotlety w keto panierce - prawie jak klasyczne!



A tu kotlety z piersi kurczaka:


Kotlety w keto panierce - prawie jak klasyczne!

Kotlety w keto panierce - prawie jak klasyczne!





"Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich." 
Andrzej Sapkowski



6 komentarzy:

  1. Polecam też użyć mąki słonecznikowej, ale odtłuszczonej, żeby nie wytrącały się tłuszcze trans podczas smażenia ;) Jeśli toleruje się też dobrze mąkę sojową, to też się sprawdza do panierki :) Dobra mąka sojowa nie jest modyfikowana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za podpowiedź, tylko ja miałabym problem jak spożytkować resztę tych mąk? Miałam kiedyś fazę na kupowanie tych różnych nietypowych mąk, a potem leżały, bo mało piekę (a teraz wcale) i nie miałam co z nimi zrobić.
      Szkoda, że nie można kupić ich w jakimś niewielkim opakowaniu, wtedy bym się skusiła:)

      Usuń
  2. "Jajko rozkłócam trzepaczką i łączę z mąką, łuską i przyprawami."
    Nie bardzo rozumiem co w tej sytuacji zostaje jako "suche" do dwukrotnego obtaczania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, faktycznie wymieszałam wszystko razem;)
      Dzięki za uwagę, już poprawiłam:)

      Usuń
  3. muszę wypróbować to połączenie ..oczywiście wszystko zgodne z 1 faza MM ...
    ja często obtaczam w jajku i płatkach migdałów - pycha ale fakt nie wyglada jednak jak typowy schabowy

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!