Temat panierki do kotletów podnosi się u mnie w domu odkąd przestałam używać bułki tartej, czyli od ponad 10 lat.
O ile kotlety mielone bez panierki i dodatku bułki przyjęły się u mnie w domu bardzo dobrze, o tyle od czasu do czasu i mąż i córka jęczą o takie klasyczne kotlety schabowe z panierką.
Przepisów na panierki bez bułki tartej jest sporo, ale żaden nie przypominał jednak tej klasycznej.
Ostatnio, przy okazji penetracji internetu pod kątem inspiracji do dań na diecie keto, trafiłam na przepis na panierkę rekomendowana jako panierkę w "prawdziwym schabowym".
Nie mogłam jej nie wypróbować!
Pierwszy raz użyłam karkówki, potem zrobiłam kotlety z piersi kurczaka, a za trzecim razem z polędwicy indyczej.
Składniki na panierkę do 2 kotletów:
* 1 jajko
* 15 g łuski babki jajowatej
* 20 g mąki kokosowej
* sól, pieprz, papryka słodka/ostra - do kotletów
* czosnek niedźwiedzi, lubczyk lub inne ulubione przyprawy - do panierki
* smalec/masło klarowane do smażenia
Mięso na kotlety rozbijam tłuczkiem, doprawiam, odstawiam na chwilę.
Jajko rozkłócam trzepaczką, a mąkę łączę z łuską i przyprawami.
Mięso najpierw obtaczam w suchych składnikach, potem w jajku i znów w suchych.
Kładę na mocno rozgrzany tłuszcz, zmniejszam gaz i smażę z każdej strony po kilka minut (karkówkę dłużej).
U mnie ta panierka stała się hitem, ciągle słyszę : zrób mięso w tej panierce😋.
"Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich."
Andrzej Sapkowski
Polecam też użyć mąki słonecznikowej, ale odtłuszczonej, żeby nie wytrącały się tłuszcze trans podczas smażenia ;) Jeśli toleruje się też dobrze mąkę sojową, to też się sprawdza do panierki :) Dobra mąka sojowa nie jest modyfikowana!
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź, tylko ja miałabym problem jak spożytkować resztę tych mąk? Miałam kiedyś fazę na kupowanie tych różnych nietypowych mąk, a potem leżały, bo mało piekę (a teraz wcale) i nie miałam co z nimi zrobić.
UsuńSzkoda, że nie można kupić ich w jakimś niewielkim opakowaniu, wtedy bym się skusiła:)
Jaglana też się nieźle spisuje do panierki.
UsuńTu chodzi o panierkę keto, więc nie bardzo jaglana się nada;)
UsuńMąka sojowa jest "problematyczna" dla mężczyzn. Soja odziałowywuje jak hormon żeński estrogen.
UsuńJest to zbadane naukowo.
Szczególnie nibezpiecxne jest to dla dzieci. U chłopców może wywołać zaburzenia hormonalne a u dziewczynek powoduje wcześniejsze dojrzewanie płciowe.
Japończycy spożywają dużo soi lecz w postaci sfermentowanej
"Jajko rozkłócam trzepaczką i łączę z mąką, łuską i przyprawami."
OdpowiedzUsuńNie bardzo rozumiem co w tej sytuacji zostaje jako "suche" do dwukrotnego obtaczania...
Ojej, faktycznie wymieszałam wszystko razem;)
UsuńDzięki za uwagę, już poprawiłam:)
muszę wypróbować to połączenie ..oczywiście wszystko zgodne z 1 faza MM ...
OdpowiedzUsuńja często obtaczam w jajku i płatkach migdałów - pycha ale fakt nie wyglada jednak jak typowy schabowy
Z płatkami na pewno nie wygląda;)
UsuńBardzo dobrze zrobiłem że wszedłem na ten blog. Na pewno na tym blogu zostanę.
OdpowiedzUsuńPanierka zrobiona według przepisu bez ziół smażone na smalcu i o mało nie wymiotowałem podczas jedzenia. Mi to smakiem nie przypomina nic a nic bułki tartej , tylko wygląd podobny.
OdpowiedzUsuńAż tak dla Ciebie niedobre? Przykro mi, ale cóż, tak też bywa, mnie też czasem nie smakuje to, czym inni się zachwycają.
UsuńDokladnie. Onrzydliwe , slodkie szybko sie pali i wchlania ogrom tluszczu
UsuńMoże to kwestia smalcu? Ja na smalcu smażę tylko faworki :)))
UsuńKlasyczne kotlety smaży się na smalcu, każdy prawdziwy kucharz Ci to powie:)
UsuńA Tyś taka prawdziwa kucharka prosto z restauracji z gwiazdką Michelin
UsuńA czemu ten komentarz miał służyć?
Usuńpelna zgoda , smalec lub maslo klarowane do smazenia. Smalec do mies a maslo do ryby zreszta jak kto lubi. Pozdrowienia.
UsuńJeszcze jest olej kokosowy do smażenia, ale ja rzadko używam, a nawet wcale;)
UsuńDla informacji, trzeba smażyć produkt z mąką kokosową w odpowiedniej temperaturze, z tego co pamiętam ok. 70st C.
UsuńZbyt wysoka temperatura i wszystko się przypala a w zbyt małej, wszystko się rozpada.
Zauważyłem to przy smażeniu "kokosowych" oponek w głębokim tłuszczu.
Tworzy się "kokosowy posmak", dlatego do jego zneutralizowania potrzebne są odpowiednie zioła /domyślam się/.
Tak, ja rozgrzewam na początku, potem zaraz zmniejszam gaz, bo panierka się pali przy wysokiej temperaturze.
UsuńBardzo lubię tę panierkę. Dla osób oswojonych z "ketosmakami" super. Mojemu mężowi nie smakowała, ale dla mnie do kotletów z karkówki najlepsza. Robię bez ziół i podane proporcje jakoś u mnie nie wystarczają na więcej niż jeden kotlet, więc zawsze robię z podwójnej porcji.
OdpowiedzUsuńWitaj Ajko:)
UsuńJa też uważam tę panierkę za bardzo udaną wersję klasycznej, ale wiadomo, że klasyczna to klasyczna i nic jej smaku nie zastąpi raczej. A co do do proporcji, to kwestia pewnie wielkości kotletów, u mnie wystarcza tak na styk na 2 średniej wielkości.
Ta panierka jest mega! Kotlety pyszne i bardzo udane!
OdpowiedzUsuńWygląda na to, że tę panierkę albo się kocha, albo wręcz przeciwnie. Stanów pośrednich nie ma;)
UsuńPyszna ta panierka
OdpowiedzUsuńCzyli dołączasz do wielbicieli, cieszę się:)
UsuńPanierka jest pychota, zamiast mąki koko dałam mąke migdał.
OdpowiedzUsuńO fajnie! Zrobię!:)
UsuńTo jest chopa lepsze rozwiązanie.
UsuńBrak "kokosowego posmaku" I przypalaniem się mąki kokosowe w zbyt wysokiej temperaturze /po w. 70 śr. C/, chociaż mąka migdałowa jest dużo droższa lecz ma dużo mniejszy indeks glikemiczny.
Znalazłam informację, iż mąka bambusowa jest bez konkretnego smaku i pięknie się rumieni tworząc chrupiącą skórkę a dodatkowo jest bezglutenowa więc pewnie super się sprawdzi zamiast mąki kokosowej o słodkim smaku. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, informacja jest bardzo ciekawa, nie znałam takiej mąki:)
Usuń