Korzystam z rabarbaru teraz na co dzień, najczęściej dodaję go do kaszy jaglanej, a ostatnio przyszedł mi smak na jogurtowy deser z jego udziałem.
Kiedyś robiłam taki, a dzisiaj zdrowszy i też pyszny:)
Składniki:
* rabarbar
* jogurt grecki
* ksylitol
* banan
* posiekane migdały
* daktyle
* karob lub kakao do posypania
Rabarbar z odrobiną wody wrzuciłam do rondelka i uprażyłam dodając ksylitol dla złamania smaku kwaśnego.
A potem przestudziłam i dodawałam warstwami do szklanki: jogurt, rabarbar, pokrojone daktyle i banan, jogurt i na wierzch migdały.
Bardzo dobre było :)
"Bogactwo nie jest ulgą w kłopotach, jest tylko zmianą kłopotów"
Epikur
taki deser, mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar :)
Takie desery zwykle są pyszne;)
UsuńTeż dziękuję za akcję i pozdrawiam:)
Pieknie wyglada i pewnie też rak smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, lubię tego typu desery, również za ich urodę;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! Nigdy w życiu nie przetwarzałam rabarbaru, zawsze chrupałam go na surowo z cukrem i zawsze lubiłam ten smak. W takim deserze, wśród różnych innych smaków, na pewno jest przepyszny:)
OdpowiedzUsuńA ja nigdy w życiu nie jadłam rabarbaru tak jak Ty;)
UsuńTzn. może lata temu, w dzieciństwie, czego nie pamiętam, ale teraz jem go tylko w formie przetworzonej:)
Patrząc na zdjęcia i listę tego, co znajduje się w tym deserze, jestem pewna, że bym go pokochała. Tylko... skąd ja tu wezmę ksylitol?
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło, jeśli zajrzysz do mnie: dariawkuchni.blogspot.com :)
Nie musi być ksylitol, możesz dać coś innego słodzącego np. miód, słód jakiś albo cukier nierafinowany brązowy, choć on wybitnie zdrowy może nie jest, ale czy wszystko musi być takie zdrowe?;)
Usuń