wtorek, 4 czerwca 2013

Deser rabarbarowy z jogurtem


deser z rabarbarem




Korzystam z rabarbaru teraz na co dzień, najczęściej dodaję go do kaszy jaglanej, a ostatnio przyszedł mi smak na jogurtowy deser z jego udziałem. 
Kiedyś robiłam taki, a dzisiaj zdrowszy i też pyszny:)



Składniki:
* rabarbar
* jogurt grecki
* ksylitol
* banan
* posiekane migdały
* daktyle
* karob lub kakao do posypania



Rabarbar z odrobiną wody wrzuciłam do rondelka i uprażyłam dodając ksylitol dla złamania smaku kwaśnego.
A potem przestudziłam i dodawałam warstwami do szklanki: jogurt, rabarbar, pokrojone daktyle i banan, jogurt i na wierzch migdały.
Bardzo dobre było :)

deser z rabarbarem



"Bogactwo nie jest ulgą w kłopotach, jest tylko zmianą kłopotów"
Epikur

 

8 komentarzy:

  1. taki deser, mniam!
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie desery zwykle są pyszne;)
      Też dziękuję za akcję i pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Pieknie wyglada i pewnie też rak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, lubię tego typu desery, również za ich urodę;)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! Nigdy w życiu nie przetwarzałam rabarbaru, zawsze chrupałam go na surowo z cukrem i zawsze lubiłam ten smak. W takim deserze, wśród różnych innych smaków, na pewno jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nigdy w życiu nie jadłam rabarbaru tak jak Ty;)
      Tzn. może lata temu, w dzieciństwie, czego nie pamiętam, ale teraz jem go tylko w formie przetworzonej:)

      Usuń
  4. Patrząc na zdjęcia i listę tego, co znajduje się w tym deserze, jestem pewna, że bym go pokochała. Tylko... skąd ja tu wezmę ksylitol?
    Będzie mi bardzo miło, jeśli zajrzysz do mnie: dariawkuchni.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi być ksylitol, możesz dać coś innego słodzącego np. miód, słód jakiś albo cukier nierafinowany brązowy, choć on wybitnie zdrowy może nie jest, ale czy wszystko musi być takie zdrowe?;)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!