Jak już wspomniałam przy okazji postu o kiełkowaniu, do tej pory kiełki spożywałam na surowo, dodając je do kanapek czy surówek.
W tym sezonie chcę poeksperymentować z kiełkami na ciepło. Dorzucam je więc do zup, zrobiłam puree z soczewicy, również dodaję je do puree z ziemniaków.
A dzisiaj przesmażyłam na maśle i zrobiłam na nich jajecznicę!
Składniki na porcję:
* 2 jajka dobre
* kiełki - dałam resztkę mieszanki lucerny z rzodkiewką i kiełki fasolki mung
* łyżeczka masła
* przyprawy: sól morska, suszone pomidory (suche), czosnek niedźwiedzi, lubczyk
* kiełki - dałam resztkę mieszanki lucerny z rzodkiewką i kiełki fasolki mung
* łyżeczka masła
* przyprawy: sól morska, suszone pomidory (suche), czosnek niedźwiedzi, lubczyk
Na
rozgrzane masło wrzuciłam kiełki, chwilkę smażyłam, po czym dodałam
rozkłócone jajka (sł) i kolejno jeszcze: czosnek niedźwiedzi (o),
odrobinę soli (sn), odrobinę suszonych pomidorów (k) i na koniec lubczyk
(g).
Na talerzu posypałam jeszcze zieloną cebulką z okiennej hodowli.
Sfotografowałam i zjadłam z wielkim smakiem:)
Na talerzu posypałam jeszcze zieloną cebulką z okiennej hodowli.
Sfotografowałam i zjadłam z wielkim smakiem:)
"Twoja aktualna sytuacja nie determinuje tego, dokąd możesz pójść, a jedynie to, skąd startujesz."
Nido Qubein
Nido Qubein
Komentarze
2012/03/17 09:40:09
Tak mi ślinka cieknie - ja jeszcze przed śniadaniem. Pysznie wygląda taka jajecznica :)
2012/03/17 10:54:21
pyszne -:)
uwielbiam jajka .. ale ciagle nie zebralam sie za kielkowanie , ech szkoda gadac , wstyd
uwielbiam jajka .. ale ciagle nie zebralam sie za kielkowanie , ech szkoda gadac , wstyd
2012/03/17 15:27:16
Sylwia, jajeczniczka nie tylko tak wygląda - JEST pyszna!
Basia, najtrudniej jest zacząć, potem już leci jedna partia za drugą, zwłaszcza jak Ci posmakuje (a innej opcji nie ma;)
Ja chyba sobie sprawię jednak kiełkownicę, bo tych słoików już za dużo stoi w kuchni. Polecam fasolkę mung, jest bardzo słodka, dobra do podjadania;)
Basia, najtrudniej jest zacząć, potem już leci jedna partia za drugą, zwłaszcza jak Ci posmakuje (a innej opcji nie ma;)
Ja chyba sobie sprawię jednak kiełkownicę, bo tych słoików już za dużo stoi w kuchni. Polecam fasolkę mung, jest bardzo słodka, dobra do podjadania;)
2012/03/18 17:44:02
Russkaya, no to może pora zacząć hodowlę?:)
Aggatekh, ja też jadłam pierwszy raz:)
Aggatekh, ja też jadłam pierwszy raz:)
Hej
OdpowiedzUsuńWpadłam dziś dokładnie na taki sam pomysł, gdyż nie wiedziałam jak skonsumować kiełki z soczewicy, bo na surowo to smakowały jak zielony groszek, za którym nie przepadam. No i muszę powiedzieć, że to bardzo udany pomysł, smakuje super.
A ja kiedyś nie myślałam nawet, że kiełki można ciepłem traktować, bo kojarzyły mi się tylko z surowym jedzeniem;)
UsuńMnie kiełki soczewicy bardzo smakują, może dlatego, że zielony groszek też lubię, choć jadam rzadko:)
Pozdrawiam!
There's certainly a lot to learn about this subject. I love all of the points you have made.
OdpowiedzUsuńLook at my page - brodziki sklep