Wydawało mi się, a nawet byłam tego pewna (dopóki nie sprawdziłam na blogu), że do tej pory do wszelkich dań mięsnych z kapustą brałam kapustę kiszoną. I że to danie z mięsem, na bazie kapusty białej, to jest mój pierwszy raz😉.
Okazało się, że nie, że kapustę białą użyłam w polędwiczkach zapiekanych z sosem grzybowym.
Swoją drogą polędwiczki muszę koniecznie zrobić w najbliższym czasie, bo zapomniałam o tym daniu, a pamiętam, że kapusta z tym sosem była super!
Ale do rzeczy: przepis na dzisiejsze danie podpatrzyłam u Tomka z kanału Oddaszfartucha.
Tomek użył młodej kapusty stożkowej, moja już nie była pierwszej wiosennej młodości, więc nie wiem jaka jest różnica w smaku, ale nawet nie bardzo mnie to interesuje, bo ta starsza też jest świetna!
Robiłam to danie 2 razy, a zanim zdążyłam opublikować przepis zrobiłam jeszcze wersję z kurczakiem, jest równie pyszna!
To danie ma dodatkowy atut: jest daniem jednogarnkowym, a raczej jednopatelniowym, tylko patelnia musi być głęboka.
Wersja ze schabem
Składniki na 4 porcje:
* 4 kotlety ze schabu - ja kupuję z Doliny Dobra, tam są 4, ale cienkie, więc biorę 2 opakowania
* 1 mała kapusta albo 1/2 dużej
* duża cebula
* 3 ząbki czosnku
* 1 marchewka
* 1 łyżka musztardy
* ok. 400 ml bulionu^
* sól, pieprz
* koperek
* łyżeczka octu - daję jabłkowy
* tłuszcz do usmażenia - ja używam łoju wołowego
^ w przepisie było 300 ml bulionu i 150 ml soku jabłkowego (do zmiękczenia mięsa), nie mam soku, więc daję tylko więcej bulionu, a bulion mam zawsze w zamrażalniku
Najpierw przygotowuję składniki: kroję kapustę, cebulę - można dość grubo, siekam czosnek, ścieram marchewkę na grubych oczkach, kroję koperek..
Mięso solę i pieprzę i wrzucam na rozgrzany tłuszcz, obsmażam kilka minut z jednej i drugiej strony, przekładam na talerz.
Na patelnię z pozostałym tłuszczem i smaczkiem z mięsa daję cebulę, chwilę trzymam na ogniu i dorzucam czosnek. Po chwili dodaję marchewkę i musztardę, mieszam, dokładam kapustę.
Znów mieszam całość, wlewam bulion i ocet, układam mięso na/w kapuście.
Zmniejszam gaz do minimum i duszę pod przykryciem ok. 30-40 minut.
Na koniec posypuję koperkiem i zajadamy!
Mężowi dodaję zwykle ziemniaki, sama też czasem zjem z tym dodatkiem. Albo z makaronem konjak.
Jak zostaje kapusta, a mięso zjemy, to można jej użyć do innego dania jako dodatek, jest bardzo, bardzo smaczna!
Wersja z kurczakiem
Składniki na 2-3 porcje:
* ok. 300 g piersi z kurczaka - u mnie zagrodowy
* 1/2 średniej kapusty
* spora cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 nieduża marchewka
* 1 łyżka musztardy Dijon
* ok. 300 ml bulionu
* sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka gochugaru^
* koperek
* tłuszcz do usmażenia - ja używam łoju wołowego
Marynata do kurczaka:
* łyżka octu balsamicznego
* łyżka sosu sojowego
* oliwa
* pieprz
^ tę paprykę używam od czasu mojej fascynacji kuchnią koreańską zamiast papryki ostrej
Thomas Fuller
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!