wtorek, 7 października 2014

Ciastka owsiane z bananami, banalnie proste


Ciasteczka owsiane z bananami



Ciasteczka owsiane robiłam już w kilku wersjach.  
Takiej z musem jabłkowym, tej z dynią, nasycone bakaliami, i takie z dodatkiem mąki owsianej


Ale to było kiedyś, a ostatnio dawno nie robiłam, a ochotę miałam sporą. Toteż jak zobaczyłam przepis z bloga Just My Delicious polecony przez Sztukę Odżywiania na jej fanpage'u, to w tej samej chwili odeszłam od komputera i poszłam prosto do kuchni. 
Takich ciasteczek owsianych nie mogłam nie zrobić, są banalnie proste.




Składniki na 12 ciastek:
* szklanka płatków owsianych zwykłych
* 2 banany



Banany zmiksowałam w blenderze (choć pewnie wystarczyłoby je rozgnieść widelcem), połączyłam z płatkami, a potem kładłam łyżką kupki ciasta  i formowałam płaskie ciasteczka. 

Ciasteczka owsiane z bananami
ciasteczka owsiane z bananami

Piekłam ok. 15-20 min. w nagrzanym do 180* C piekarniku. W czasie pieczenia po domu rozniósł się cudownie bananowy zapach:)
Po wyjęciu odczekałam kilka minut,  aż ciasteczka przestygły, żeby je delikatnie odlepić od papieru, do którego mocno się przyklejają podczas pieczenia.

Ciasteczka owsiane z bananami

Myślę, że można je wzbogacić dodatkiem bakalii (orzechy, rodzynki), co pewnie następnym razem zrobię.
Nie są to ciasteczka w żadnej mierze chrupiące, więc jeśli chcielibyście takie, to nie ten przepis;) 
Nie są też słodkie, co może być zaletą lub wadą, za to świetne na szybką  przekąskę:)

Ciasteczka owsiane z bananami



"Małżeństwo zawiera się po to, by wspólnie nieść troski, których by się nie miało, gdyby się nie było żonatym"
Sacha Guitry


22 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś podobne. Fajne, szybkie i całkiem smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nie jest to wyrafinowany smak, ale na codzienną przekąskę w sam raz:)

      Usuń
  2. Pyszny minimalizm. Ciekawa jestem ich smaku i tekstury :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie się zastanawiam na ile by inne wyszły gdybym banany widelcem potraktowała. Następnym razem tak zrobię. A smak jest bananowo-owsiany;)

      Usuń
  3. najprostsze jak zwykle najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko trudno wpaść na te proste przepisy, bo się za proste wydają;)

      Usuń
  4. Fajne, można dodać daktyli zmielonych. Ja dziś zrobilam trochę bardziej skomplikowane, ale też proste i coś w ten deseń, z musli, nerkowców, daktyli i jajek.

    OdpowiedzUsuń
  5. to są takie "awaryjne ciasteczka", które robię bardzo często dodając jeszcze do nich jakieś bakalie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dobra nazwa, bo szybko się robi wyjątkowo:) No i zwykle składniki są w domu.

      Usuń
  6. Nadszedł kres leżących na parapecie bananów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syla, a śliwki już zapiekłaś?;)

      Usuń
    2. Małgosiu dziś pierwsza tura będzie; ) co prawda mężuś jeszcze nie wyjechał ale w mojej porze obiadowej jest w pracy;)Kupilam niedawno malutkie garneczki do zapiekania nie dosc, ze bedzie pysznie to jeszcze ladnie podane.Jak dobrze, że już mogę się w miarę sprawnie poruszać w kuchni.

      Usuń
    3. Ale spryciara jesteś z tą porą obiadowa na śliwki;)
      Garneczki cieszą na pewno, ja kupiłam sobie ostatnio malutki garnek stalowy, bo często potrzebuję ugotować pojedynczą porcję ryżu, kaszy itp. i tak uwielbiam ten garnek, że to zakrawa na zboczenie, ale co mi tam;)

      Usuń
  7. Minimalizm w kuchni smakuje najlepiej. Ponieważ czuć pojedyncze smaki i zapachy, które potrafią być naprawdę obłędne. A solo bywają niedoceniane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy najlepiej, ale ma swoje zalety, na pewno smaki wychodzą na wierzch wyraźnie niewielu pojedynczych składników:)

      Usuń
  8. Widziałam już ten przepis! Autorka robi takie ciacha na każdą porę roku - robiła też z musem dyniowym i brzoskwiniami. Na razie też tylko z bananem wypróbowałam. W planach są dyniowe. Dynię już mam (od dwóch tygodni) tylko muszę ją upiec. Bardzo mi pasują takie słodycze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, można robić w różnych kombinacjach, nie pomyślałam o tym, dzięki za podpowiedź:)

      Usuń
  9. Mmm, takie intensywnie bananowe musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostały mi dwa na trzeci dzień i były najlepsze takie lekko podeschnięte:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!