Najpierw zrobiłam gofry z masłem orzechowym, chwilę potem chlebek.
Gofry są na blogu, o chlebku zapomniałam.
Jak, porządkując niepublikowane wpisy, sobie o nim przypomniałam, to od razu zachciało mi się upiec go ponownie.
W trakcie przygotowywania składników stwierdziłam, że zmodyfikuję przepis, bo pierwszy chlebek był w stylu chlebka bananowego, czyli raczej do zjedzenia solo lub ze słodkimi dodatkami, a ja miałam teraz ochotę na chlebek do wszystkiego.
I taki wyszedł!
Wersja I
Składniki na keksówkę 11x23:
* 4 średnie jajka
* ok. 150 g masła orzechowego
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* ok. 40 g stopionego masła klarowanego
* szczypta albo dwie soli - ja nie dodaję, bo moje masło orzechowe jest z solą
Jajka lekko ubiłam, dodałam pozostałe składniki, najpierw z grubsza wymieszałam łyżką, a potem jeszcze dokładniej mikserem z trzepaczką.
Piekłam w temp. 180* C ok. 30 minut. Pozostawiłam na kratce do wystygnięcia.
Chlebek ładnie wyrósł, był lekko wilgotny i świetnie się kroił. Moim zdaniem raczej do zjedzenia z masłem albo słodkimi dodatkami, ale jeśli ktoś chciałby go zjeść z jakimś wytrawnym dodatkiem, to przecież nikt mu nie zabroni😁
Wersja II
Składniki na keksówkę 11x23:
* 3 duże jajka
* ok. 100 g serka śmietankowego - u mnie "Mój ulubiony" z Wielunia
* ok. 100 g masła orzechowego
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* mocne sypnięcia: słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, nasion chia
* sól (nie dodałam, bo mam masło z solą), kminek mielony, czosnek mielony, oregano, bazylia
* na wierzch czarnuszka i kminek
Zrobiłam tak samo jak poprzednią wersję.
Ten chlebek nadaje się jako podstawa do kanapek wszelkiego typu, nie przebija smak masła orzechowego, ani jajek, smaku dodają nasiona i przyprawy. Jest lekko wilgotny.
Na pierwsze spróbowanie z kilku kromek zrobiłam grzanki z masłem (kilka minut w moim małym piekarniku) z dodatkiem surowej szynki, pomidora i awokado. Opcja z boczkiem była na kromkach bez grzania (grzankowania?).
Było pyszne!
W pierwszej wersji nie brakuje jakiejś mąki, serka, albo babki?
OdpowiedzUsuńNie, tylko te dwa podstawowe składniki, można dać więcej masła, ale ja robiłam z takich proporcji i wyszedł taki jak na zdjęciu:)
Usuń