piątek, 16 sierpnia 2013

Ciasto owsiano-orzechowe z brzoskwiniami


ciasto bez glutenu




Bardzo rzadko zdarza mi się tak, abym zaraz po napotkaniu przepisu, który mi się spodoba, przystąpiła do jego realizacji. 
Teraz tak mi się zdarzyło, gdy zobaczyłam przepis na ciasto z orzechami laskowymi i figami. Widocznie trafiło na ten odpowiedni moment;)

Zaraz wydrukowałam i poszłam do kuchni piec. Zmieniłam co prawda w nim prawie wszystko (zamiast fig dałam brzoskwinie i jagody, mąkę dałam owsianą, zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam na trzcinowy, proszek do pieczenia zastąpiłam sodą w minimalnej ilości (i tak ładnie urosło), a orzechy laskowe zamieniłam na włoskie (bo mam jeszcze zapas starych, a za chwilę będą nowe), ale ciasto zachowało swoją zasadniczą cechę: jest pysznie wilgotne i smakuje orzechowo-owocowo:)
Jeśli użyjemy certyfikowanej mąki owsianej, to ciasto mamy bezglutenowe.



Składniki na foremkę o śr. 18 cm:

*  90 g masła
*  80 g cukru trzcinowego nierafinowanego (dla mnie było trochę za słodkie, dla męża w sam raz)
*  60 g mąki owsianej
*  1/2 łyżeczki sody
*  2 jajka
*  80 g mielonych orzechów włoskich
*  50 g orzechów włoskich posiekanych
*  2 niewielkie brzoskwinie
*  trochę jagód



Masło utarłam w makutrze z cukrem trzcinowym, dodałam mąkę i sodę, wymieszałam. Jajka dodawałam po jednym i łączyłam je z masą, a na koniec wmieszałam orzechy. Już na tym etapie masa bardzo mi się podobała i zastanawiałam się czy nie poprzestać na tym i zrobić ciasto orzechowe bez owoców.
Ale jednak nie, masę przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, poukładałam na wierzchu obrane ze skórki i pokrojone brzoskwinie i posypałam lekko jagodami.


ciasto bezglutenowe

Wsadziłam na ok. 40 min. do piekarnika nagrzanego do 180* C. Bardzo ładnie wyrosło, a owoce wpadły do środka zmieniając zasadniczo wygląd ciasta w stosunku do "przed".
Chwilę przestudziłam i wyjęłam bez problemów w całości z foremki.

ciasto bezglutenowe

Posypałam jeszcze wierzch drobno pokrojonymi brzoskwiniami i jagodami i zaraz po sfotografowaniu całości przystąpiłam do degustacji.
Pyszne!!! Bardzo polecam, również z innymi owocami będzie znakomite:)
I następnym razem zamiast cukrem posłodzę daktylami, będzie zdrowsze.

ciasto bez glutenu
ciasto bez glutenu



"Dwa najważniejsze dni w życiu człowieka: pierwszy to dzień, w  którym się urodził, a drugi to ten, w którym zrozumiał po co"
Mark Twain




18 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo smakowicie, można czymś zastąpić masło? :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie! A jeśli wilgotne i owocowe, to musi być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto wyglada ciekawie. A zawartość mąki owsianej jest dodatkową zaletą.

    Pozdrawiam, Strefa smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że będę miała teraz fazę na pieczenie;)

      Usuń
  4. Czytam listę składników i z każdym kolejnym przekonuję się, że MUSZĘ je upiec. Wygląda ślicznie i smakuje pewnie jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje wybornie, upiekłam już drugą wersję, lekko zmodyfikowaną i z daktylami, niebawem wrzucę na blog:)

      Usuń
  5. świetne ciacho, te brzoskwiniowe szczególnie uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następne zrobiłam ze śliwkami - też pyszne:)

      Usuń
  6. Szczerze mowiac sama tez pobieglabym do kuchni je piec, gdyby nie zdrowy rozsadek i partia ciastek ze wczoraj... ;)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zdrowy rozsądek bardzo potrzebny, żeby sie oprzeć temu ciastu - ja się nie oparłam już dwa razy;)

      Usuń
  7. Owsianka, orzechy ... to cos co zdecydowanie lubie, a w polaczeniu z owocami, jestem juz w niebie :)

    Bezglutenowe to cos dla mnie, bede zaglądać :)
    Milego dnia zycze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owsiano-orzechowe połączenie jest bardzo udane, kiedyś robiłam na takiej bazie szarlotkę - była równie pyszna:)

      Usuń
  8. Mm... Jagody i brzoskwinie - połączenie idealne! :) Kiedyś na pewno wypróbuję ;)

    Pozdrawiam!
    megshandmade.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj póki są dostępne świeże:)

      Usuń
  9. witam jakiej wielkosci ma Pani forme do pieczenia tego ciasta??pozdrawiam na swieta chce upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkość foremki podałam przy składnikach - jest to mała forma o śr. 18 cm. Na święta radze zwiększyć ilość składników i upiec w większej;)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!