piątek, 23 sierpnia 2013

Ciasto owsiano-orzechowe po raz drugi i trzeci!:)


ciasto bez glutenu





Zaledwie zniknął ostatni okruszek ciasta z brzoskwiniami mój małżonek już się pytał kiedy będzie następne;)
Więc za 2 dni już było, lekko zmienione i równie pyszne, a przed chwilą upiekłam następne - tym razem z dodatkiem kakao:)




Składniki na foremkę o śr. 18 cm:


*  90 g masła 

*  10 daktyli

*  po 30 g mąki owsianej i amarantusowej 

*  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*  2 jajka

*  80 g mielonych orzechów włoskich

*  50 g orzechów włoskich grubo posiekanych

*  4 śliwki renklody





Tym razem zamiast cukru dałam daktyle. Nie wiedziałam, czy 10 szt. zapewni odpowiednią słodycz, ale okazało się, że idealnie, zarówno dla mnie jak i dla małżonka, który z reguły woli słodsze ciasta niż ja. 
Daktyle chwilę namoczyłam w wodzie, a po odlaniu wody zmiksowałam i utarłam z masłem w makutrze - na ile oczywiście zmiksowane daktyle dało się utrzeć;)

Do maślanej masy dodawałam na zmianę po trochę mąki wymieszanej z proszkiem i jajka i ucierałam pałką - można miksować, ale ja takie maślane ciasta zawsze ucieram. Na koniec dodałam zmielone orzechy i orzechy posiekane, z tym że tym razem posiekałam zdecydowanie grubiej niż poprzednio i była to i wizualnie i smakowo lepsze opcja.

ciasto bez glutenu

Masę przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i poukładałam na wierzchu pokrojone śliwki. 

ciasto bez glutenu

Tak jak poprzednio wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 180* C i piekłam ok. 40 min. Tym razem owoce nie wpadły do środka i ciasto wyglądało zupełnie inaczej:)

ciasto bez glutenu

 W smaku równie pyszne!

ciasto bez glutenu

A tu dzisiejsza wersja z dodatkiem 2 łyżek kakao, z brzoskwiniami i malinami, na mące owsiano-gryczanej:

ciasto bezglutenowe
ciasto bezglutenowe



"Nie znam pisarza, który po otrzymaniu nagrody Nobla napisałby coś, co warte jest czytania"
Robert Graves



12 komentarzy:

  1. Mniam!! Uwielbiam takie wypieki!! Sama go zrobię, inspirujesz mnie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy:)
      Robi się bardzo szybko (i szybko też znika;)

      Usuń
  2. świetne to ciacho, z owocami latem najpyszniejsze wychodzą :) poza tym pełne zdrowia !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, trzeba korzystać maksymalnie z owocowej obfitości:)

      Usuń
  3. Świetne ciacho, smaczne i zdrowe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Upieczone i ... w trakcie zjadania:) Mmmm, pyszne! U mnie z małymi zmianami - zaryzykowałam pominięcie jajek (zmiksowany banan) i użyłam mąki jaglanej i z quinoa. Zaskakująco puszyste i faktycznie wystarczająco słodkie. Na pewno upiekę jeszcze z innymi owocami - na pierwszy rzut pójdą dojrzałe nektarynki:)Dziękuję za przepis i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, cieszę się, że skorzystałaś:)
      Ja też jeszcze po tych 3 ciastach myślę o kolejnym, z jeszcze innymi owocami:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Dziękuję za kolejny przepis. Ciasto jeszcze lepiej wygląda niż poprzednio. Coraz bardziej przekonuję się do jego upieczenia. Można czymś zastąpić mąkę amarantusową?

    Pozdrawiam, Strefa smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę można dać każdą, najwięcej czuje się w nim mąki orzechowej i ta jest ważna.
      Pozdrawiam:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!