Bardzo rzadko zdarza mi się tak, abym zaraz po napotkaniu przepisu, który mi się spodoba, przystąpiła do jego realizacji.
Teraz tak mi się zdarzyło, gdy zobaczyłam przepis na ciasto z orzechami laskowymi i figami. Widocznie trafiło na ten odpowiedni moment;)
Zaraz
wydrukowałam i poszłam do kuchni piec. Zmieniłam co prawda w nim prawie
wszystko (zamiast fig dałam brzoskwinie i jagody, mąkę dałam owsianą,
zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam na trzcinowy, proszek do pieczenia
zastąpiłam sodą w minimalnej ilości (i tak ładnie urosło), a orzechy
laskowe zamieniłam na włoskie (bo mam jeszcze zapas starych, a za chwilę
będą nowe), ale ciasto zachowało swoją zasadniczą cechę: jest pysznie
wilgotne i smakuje orzechowo-owocowo:)
Jeśli użyjemy certyfikowanej mąki owsianej, to ciasto mamy bezglutenowe.
Składniki na foremkę o śr. 18 cm:
* 90 g masła
* 80 g cukru trzcinowego nierafinowanego (dla mnie było trochę za słodkie, dla męża w sam raz)
* 60 g mąki owsianej
* 1/2 łyżeczki sody
* 2 jajka
* 80 g mielonych orzechów włoskich
* 50 g orzechów włoskich posiekanych
* 2 niewielkie brzoskwinie
* trochę jagód
Masło utarłam w makutrze z cukrem trzcinowym, dodałam mąkę i sodę, wymieszałam. Jajka dodawałam po jednym i łączyłam je z masą, a na koniec wmieszałam orzechy. Już na tym etapie masa bardzo mi się podobała i zastanawiałam się czy nie poprzestać na tym i zrobić ciasto orzechowe bez owoców.
Wsadziłam na ok. 40 min. do piekarnika nagrzanego do 180* C. Bardzo ładnie wyrosło, a owoce wpadły do środka zmieniając zasadniczo wygląd ciasta w stosunku do "przed".
Chwilę przestudziłam i wyjęłam bez problemów w całości z foremki.
Posypałam jeszcze wierzch drobno pokrojonymi brzoskwiniami i jagodami i zaraz po sfotografowaniu całości przystąpiłam do degustacji.
Pyszne!!! Bardzo polecam, również z innymi owocami będzie znakomite:)
I następnym razem zamiast cukrem posłodzę daktylami, będzie zdrowsze.
I następnym razem zamiast cukrem posłodzę daktylami, będzie zdrowsze.
"Dwa najważniejsze dni w życiu człowieka: pierwszy to dzień, w którym się urodził, a drugi to ten, w którym zrozumiał po co"
Mark Twain
Ciasto wygląda bardzo smakowicie, można czymś zastąpić masło? :-)
OdpowiedzUsuńOlejem:)
UsuńWygląda bajecznie! A jeśli wilgotne i owocowe, to musi być przepyszne:)
OdpowiedzUsuńJest Renya, jest:)
UsuńDziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto wyglada ciekawie. A zawartość mąki owsianej jest dodatkową zaletą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Strefa smaku.
Obawiam się, że będę miała teraz fazę na pieczenie;)
UsuńCzytam listę składników i z każdym kolejnym przekonuję się, że MUSZĘ je upiec. Wygląda ślicznie i smakuje pewnie jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuńSmakuje wybornie, upiekłam już drugą wersję, lekko zmodyfikowaną i z daktylami, niebawem wrzucę na blog:)
Usuńświetne ciacho, te brzoskwiniowe szczególnie uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńNastępne zrobiłam ze śliwkami - też pyszne:)
UsuńSzczerze mowiac sama tez pobieglabym do kuchni je piec, gdyby nie zdrowy rozsadek i partia ciastek ze wczoraj... ;)
OdpowiedzUsuńMilo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl
Tak, zdrowy rozsądek bardzo potrzebny, żeby sie oprzeć temu ciastu - ja się nie oparłam już dwa razy;)
UsuńOwsianka, orzechy ... to cos co zdecydowanie lubie, a w polaczeniu z owocami, jestem juz w niebie :)
OdpowiedzUsuńBezglutenowe to cos dla mnie, bede zaglądać :)
Milego dnia zycze
Owsiano-orzechowe połączenie jest bardzo udane, kiedyś robiłam na takiej bazie szarlotkę - była równie pyszna:)
UsuńMm... Jagody i brzoskwinie - połączenie idealne! :) Kiedyś na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
megshandmade.blogspot.com
Wypróbuj póki są dostępne świeże:)
Usuńwitam jakiej wielkosci ma Pani forme do pieczenia tego ciasta??pozdrawiam na swieta chce upiec ;)
OdpowiedzUsuńWielkość foremki podałam przy składnikach - jest to mała forma o śr. 18 cm. Na święta radze zwiększyć ilość składników i upiec w większej;)
UsuńPozdrawiam!