poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Była faza na fasolkę, teraz przeszła na soczewicę;)


Była faza na fasolkę, teraz przeszła na soczewicę



Soczewica stała się niewątpliwie moim strączkowym faworytem!

Przedstawiam trzy wersje dania obiadowego bądź kolacyjnego - soczewica z dodatkiem pora (i kiełków), z dodatkiem pieczarek oraz soczewica z cukinią i kiełkami. Wszystkie pyszne!
Takie dania można też potraktować jako sałatkę  na drugie śniadanie do pracy:)



WERSJA Z POREM

 Składniki na 2 porcje:
  • 100 g suchej soczewicy
  • 2 pory
  • kiełki soczewicy
  • kilka suszonych pomidorów w oleju + olej spod nich
  • przyprawy: sól morska, kminek, majeranek, tymianek, kolendra

Soczewicę namoczyłam przez ok. 2 godziny. Po odlaniu wody wrzuciłam ją na wrzątek z 1/3 łyżeczki majeranku (g),  dosypałam 1/3 łyżeczki kminku mielonego (sł),  a potem jeszcze 1/4 łyżeczki kolendry (o) i dwie szczypty soli (sn).
Gotowałam ok. 1/2 godziny do miękkości.
W rondelku przesmażyłam na niewielkiej ilości oleju spod pomidorów pokrojony w półplasterki por, po chwili dorzuciłam łyżkę odcedzonej soczewicy (sł), szczyptę papryki (o), soli morskiej (sn) i kiełki* oraz suszone pomidory (k) i po lekkim podsmażeniu dodałam szczyptę tymianku (o) i na koniec resztę soczewicy (sł).
Zjadłam z zachwytem i cieszyłam się, że na następny dzień też mam jeszcze porcję:)

*kiełki błędnie zakwalifikowałam wcześniej do smaku słodkiego, a mają one smak kwaśny (k)

Była faza na fasolkę, teraz przeszła na soczewicę


WERSJA Z PIECZARKAMI

Wersja dość ostra i "zapachowa" z uwagi na spory dodatek czosnku; można go zastąpić czosnkiem niedźwiedzim lub kilkoma szczyptami bazylii.


Składniki na 2 porcje:
  • 100 g soczewicy
  • ok. 200 g pieczarek
  • cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • przyprawy: sos sojowy (dobry, bez dodatków), kolendra, kminek, majeranek

Soczewicę ugotowałam tak, jak w przepisie pierwszym.
A potem na roztopioną łyżkę masła wrzuciłam drobno posiekaną cebulę (sł) i mieszałam do zeszklenia, po czym dorzuciłam pokrojone w sporą kostkę pieczarki (sł), po chwili wyciśnięte ząbki czosnku (o), a na koniec jeszcze sos sojowy do smaku (sł).
Dołączyłam odcedzoną soczewicę, wymieszałam i pochłonęłam połowę porcji na obiad zagryzając małym, świeżo upieczonym preclem:
)

Była faza na fasolkę, teraz przeszła na soczewicę

Była faza na fasolkę, teraz przeszła na soczewicę


WERSJA Z CUKINIĄ

Cukinia praktycznie nie istniała w mojej kuchni do tej pory. Kupiłam ją, żeby przełamać tę moją, niczym nieuzasadnioną, niechęć do tego warzywa i doskonale mi się to udało:)


Składniki na 2 porcje:
  • 100 g soczewicy
  • cukinia
  • kiełki z fasolki mung
  • pomidory ze słoika (z własnego jesiennego wyrobu)
  • przyprawy: czosnek, lubczyk, majeranek, kminek, kolendra, czosnek niedźwiedzi, sól morska

Najpierw soczewica została potraktowana tak, jak w poprzednich przepisach.
Gdy się dogotowywała na łyżkę tłuszczu (użyłam oliwy spod suszonych pomidorów) wrzuciłam pokrojoną cukinię (sł), chwilkę ją mieszałam, dodałam wyciśnięty czosnek i czosnek niedźwiedzi (o), 2 szczypty soli (sn), dorzuciłam kilka łyżek pomidorów ze słoika i kiełki (k), posypałam szczyptą lubczyku (g) i na małym ogniu potrzymałam kilka minut.
Odcedzoną soczewice dołączyłam do pomidorowej cukinii, wyłożyłam wszystko na talerz i kolejny raz doszłam do wniosku, że lepiej późno niż wcale - odkryć, że istnieją takie smaczne potrawy:)
Tutaj jeszcze w rondlu mieszanka cukiniowo-pomidorowa:

Była faza na fasolkę, teraz przeszła na soczewicę

A tutaj już gotowe danie:

Była faza na fasolkę, teraz przeszła na soczewicę



To nieprawda, że niezależność prowadzi do samotności. Przeciwnie, dopiero niezależność umożliwia twórcze, wolne od napięcia, otwarte partnerstwo."
Ute Erhartd



Komentarze
2012/04/02 15:10:36
Jak dla mnie, najsmakowiciej wygląda wersja pierwsza i ta będzie pierwsza do wypróbowania.
Podoba mi się też pomysł tego dania jako sałatki do pracy. To coś bardzo dla mnie - w pracy lubię sobie dobrze podjeść:)
2012/04/02 15:38:11
dla mnie wszystko wyglada oblednie.. same wspanialosci -:) a jak podane .. od razu chce sie zasiadac z toba do stolu ..
zabieram sie zaraz za pierwszy przepis, a potem reszta .. nie bede grymasic, bo wszystko smaczne
2012/04/02 16:42:19
Pyszne, sycące i zdrowe danie.. Super, jak dla mnie idealne zestawienie smaków!
2012/04/03 07:51:08
Ren-ya, pierwsza najbardziej fotogeniczna, bo zielony się ładnie kontrastuje:)
Właśnie zrobiłam danie z czerwonej soczewicy (gotuje się tylko 15-20 min.) i to już kompletnie się nie prezentuje; jak to powiedział mój mąż: wyglądu nie ma żadnego, ale smak ok;) Po prostu breja wychodzi;)
Basia, wszystkie smaczne, zgadza się, a i kombinować można jeszcze w obrębie tych dań do woli!
Zapraszam do mojego stołu, jakbyś była przelotem:)
Yobada, tak, wszystko to jest w tych daniach, a dodatkowo mnie wystarcza za cały obiad i mam taka porcję na 2 dni:)

Pozdrawiam Was:)
2012/04/03 13:21:26
Oprócz soczewicy bardzo kusi mnie ten por i suszone pomidory. Uwielbiam je.
2012/04/03 17:31:48
Zdecydowanie wybieram tą wersję z cukinią wygląda pysznie :-)
2012/04/03 18:39:28
Sylwia, suszone pomidory też są moim ulubionym dodatkiem; odkryłam je w zeszłym roku dopiero i od razu się w nich zakochałam:)
Aggatekh, dla mnie wszystkie były/są pyszne, ale cukinia rzeczywiście mnie zaskoczyła bardzo pozytywnie:)

Pozdrowienia:)
2012/04/04 09:24:33
ta wersja z porem bardzo do mnie przemawia, aż ślinka cieknie :)
2012/04/05 14:26:44
Wygooglaj sobie przepis na soczewicową zupę fakes - rewelacja, bardzo polecam.
:-)
2012/04/05 18:29:26
Mientablog, polecam się skusić zatem:)
Squirk, wygląda na to, że ta zupa podobna do mojej wersji z cukinią, tylko bez cukinii, a z marchewką i bardziej płynna;) Dzięki za polecenie:)

Pozdrawiam!
2012/04/10 21:58:39
zrobilam jak narazie wersje z pieczarkami (zamienilam sobie tylko maslo na oliwe z oliwek) pychotka
polecam bardzo mniam
pozozstale czekaja na swoj czas ..
dzieki
2012/04/11 06:55:18
Basia, bardzo się cieszę, że zrobiłaś i napisałaś o tym:) To miłe jak komuś smakuje i chce mu się o tym jeszcze wspomnieć:)
2012/04/20 19:38:27
ta z pieczarkami do mnie mówi :) Żebym ją zjadła!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!