Soczewica stała się niewątpliwie moim strączkowym faworytem!
Przedstawiam trzy wersje dania obiadowego bądź kolacyjnego - soczewica z dodatkiem pora (i kiełków), z dodatkiem pieczarek oraz soczewica z cukinią i kiełkami. Wszystkie pyszne!
Takie dania można też potraktować jako sałatkę na drugie śniadanie do pracy:)
WERSJA Z POREM
Składniki na 2 porcje:
- 100 g suchej soczewicy
- 2 pory
- kiełki soczewicy
- kilka suszonych pomidorów w oleju + olej spod nich
- przyprawy: sól morska, kminek, majeranek, tymianek, kolendra
Soczewicę
namoczyłam przez ok. 2 godziny. Po odlaniu wody wrzuciłam ją na wrzątek
z 1/3 łyżeczki majeranku (g), dosypałam 1/3 łyżeczki kminku mielonego
(sł), a potem jeszcze 1/4 łyżeczki kolendry (o) i dwie szczypty soli
(sn).
Gotowałam ok. 1/2 godziny do miękkości.
Gotowałam ok. 1/2 godziny do miękkości.
W
rondelku przesmażyłam na niewielkiej ilości oleju spod pomidorów
pokrojony w półplasterki por, po chwili dorzuciłam łyżkę odcedzonej
soczewicy (sł), szczyptę papryki (o), soli morskiej (sn) i kiełki* oraz
suszone pomidory (k) i po lekkim podsmażeniu dodałam szczyptę tymianku
(o) i na koniec resztę soczewicy (sł).
Zjadłam z zachwytem i cieszyłam się, że na następny dzień też mam jeszcze porcję:)
*kiełki błędnie zakwalifikowałam wcześniej do smaku słodkiego, a mają one smak kwaśny (k)
WERSJA Z PIECZARKAMI
Wersja
dość ostra i "zapachowa" z uwagi na spory dodatek czosnku; można go
zastąpić czosnkiem niedźwiedzim lub kilkoma szczyptami bazylii.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g soczewicy
- ok. 200 g pieczarek
- cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżka masła
- przyprawy: sos sojowy (dobry, bez dodatków), kolendra, kminek, majeranek
Soczewicę ugotowałam tak, jak w przepisie pierwszym.
A potem na roztopioną łyżkę masła wrzuciłam drobno posiekaną cebulę (sł) i mieszałam do zeszklenia, po czym dorzuciłam pokrojone w sporą kostkę pieczarki (sł), po chwili wyciśnięte ząbki czosnku (o), a na koniec jeszcze sos sojowy do smaku (sł).
Dołączyłam odcedzoną soczewicę, wymieszałam i pochłonęłam połowę porcji na obiad zagryzając małym, świeżo upieczonym preclem:)
A potem na roztopioną łyżkę masła wrzuciłam drobno posiekaną cebulę (sł) i mieszałam do zeszklenia, po czym dorzuciłam pokrojone w sporą kostkę pieczarki (sł), po chwili wyciśnięte ząbki czosnku (o), a na koniec jeszcze sos sojowy do smaku (sł).
Dołączyłam odcedzoną soczewicę, wymieszałam i pochłonęłam połowę porcji na obiad zagryzając małym, świeżo upieczonym preclem:)
WERSJA Z CUKINIĄ
Cukinia
praktycznie nie istniała w mojej kuchni do tej pory. Kupiłam ją, żeby
przełamać tę moją, niczym nieuzasadnioną, niechęć do tego warzywa i
doskonale mi się to udało:)
Składniki na 2 porcje:
- 100 g soczewicy
- cukinia
- kiełki z fasolki mung
- pomidory ze słoika (z własnego jesiennego wyrobu)
- przyprawy: czosnek, lubczyk, majeranek, kminek, kolendra, czosnek niedźwiedzi, sól morska
Najpierw soczewica została potraktowana tak, jak w poprzednich przepisach.
Gdy się dogotowywała na łyżkę tłuszczu (użyłam oliwy spod suszonych pomidorów) wrzuciłam pokrojoną cukinię (sł), chwilkę ją mieszałam, dodałam wyciśnięty czosnek i czosnek niedźwiedzi (o), 2 szczypty soli (sn), dorzuciłam kilka łyżek pomidorów ze słoika i kiełki (k), posypałam szczyptą lubczyku (g) i na małym ogniu potrzymałam kilka minut.
Odcedzoną soczewice dołączyłam do pomidorowej cukinii, wyłożyłam wszystko na talerz i kolejny raz doszłam do wniosku, że lepiej późno niż wcale - odkryć, że istnieją takie smaczne potrawy:)
Gdy się dogotowywała na łyżkę tłuszczu (użyłam oliwy spod suszonych pomidorów) wrzuciłam pokrojoną cukinię (sł), chwilkę ją mieszałam, dodałam wyciśnięty czosnek i czosnek niedźwiedzi (o), 2 szczypty soli (sn), dorzuciłam kilka łyżek pomidorów ze słoika i kiełki (k), posypałam szczyptą lubczyku (g) i na małym ogniu potrzymałam kilka minut.
Odcedzoną soczewice dołączyłam do pomidorowej cukinii, wyłożyłam wszystko na talerz i kolejny raz doszłam do wniosku, że lepiej późno niż wcale - odkryć, że istnieją takie smaczne potrawy:)
Tutaj jeszcze w rondlu mieszanka cukiniowo-pomidorowa:
A tutaj już gotowe danie:
„To nieprawda,
że niezależność prowadzi do samotności. Przeciwnie, dopiero
niezależność umożliwia twórcze, wolne od napięcia, otwarte partnerstwo."
Ute Erhartd
Komentarze
2012/04/02 15:10:36
Jak dla mnie, najsmakowiciej wygląda wersja pierwsza i ta będzie pierwsza do wypróbowania.
Podoba mi się też pomysł tego dania jako sałatki do pracy. To coś bardzo dla mnie - w pracy lubię sobie dobrze podjeść:)
Podoba mi się też pomysł tego dania jako sałatki do pracy. To coś bardzo dla mnie - w pracy lubię sobie dobrze podjeść:)
2012/04/02 15:38:11
dla mnie wszystko wyglada oblednie.. same wspanialosci -:) a jak podane .. od razu chce sie zasiadac z toba do stolu ..
zabieram sie zaraz za pierwszy przepis, a potem reszta .. nie bede grymasic, bo wszystko smaczne
zabieram sie zaraz za pierwszy przepis, a potem reszta .. nie bede grymasic, bo wszystko smaczne
2012/04/02 16:42:19
Pyszne, sycące i zdrowe danie.. Super, jak dla mnie idealne zestawienie smaków!
2012/04/03 07:51:08
Ren-ya, pierwsza najbardziej fotogeniczna, bo zielony się ładnie kontrastuje:)
Właśnie zrobiłam danie z czerwonej soczewicy (gotuje się tylko 15-20 min.) i to już kompletnie się nie prezentuje; jak to powiedział mój mąż: wyglądu nie ma żadnego, ale smak ok;) Po prostu breja wychodzi;)
Basia, wszystkie smaczne, zgadza się, a i kombinować można jeszcze w obrębie tych dań do woli!
Zapraszam do mojego stołu, jakbyś była przelotem:)
Yobada, tak, wszystko to jest w tych daniach, a dodatkowo mnie wystarcza za cały obiad i mam taka porcję na 2 dni:)
Pozdrawiam Was:)
Właśnie zrobiłam danie z czerwonej soczewicy (gotuje się tylko 15-20 min.) i to już kompletnie się nie prezentuje; jak to powiedział mój mąż: wyglądu nie ma żadnego, ale smak ok;) Po prostu breja wychodzi;)
Basia, wszystkie smaczne, zgadza się, a i kombinować można jeszcze w obrębie tych dań do woli!
Zapraszam do mojego stołu, jakbyś była przelotem:)
Yobada, tak, wszystko to jest w tych daniach, a dodatkowo mnie wystarcza za cały obiad i mam taka porcję na 2 dni:)
Pozdrawiam Was:)
2012/04/03 13:21:26
Oprócz soczewicy bardzo kusi mnie ten por i suszone pomidory. Uwielbiam je.
2012/04/03 18:39:28
Sylwia, suszone pomidory też są moim ulubionym dodatkiem; odkryłam je w zeszłym roku dopiero i od razu się w nich zakochałam:)
Aggatekh, dla mnie wszystkie były/są pyszne, ale cukinia rzeczywiście mnie zaskoczyła bardzo pozytywnie:)
Pozdrowienia:)
Aggatekh, dla mnie wszystkie były/są pyszne, ale cukinia rzeczywiście mnie zaskoczyła bardzo pozytywnie:)
Pozdrowienia:)
2012/04/05 14:26:44
Wygooglaj sobie przepis na soczewicową zupę fakes - rewelacja, bardzo polecam.
:-)
:-)
2012/04/05 18:29:26
Mientablog, polecam się skusić zatem:)
Squirk, wygląda na to, że ta zupa podobna do mojej wersji z cukinią, tylko bez cukinii, a z marchewką i bardziej płynna;) Dzięki za polecenie:)
Pozdrawiam!
Squirk, wygląda na to, że ta zupa podobna do mojej wersji z cukinią, tylko bez cukinii, a z marchewką i bardziej płynna;) Dzięki za polecenie:)
Pozdrawiam!
2012/04/10 21:58:39
zrobilam jak narazie wersje z pieczarkami (zamienilam sobie tylko maslo na oliwe z oliwek) pychotka
polecam bardzo mniam
pozozstale czekaja na swoj czas ..
dzieki
polecam bardzo mniam
pozozstale czekaja na swoj czas ..
dzieki
2012/04/11 06:55:18
Basia, bardzo się cieszę, że zrobiłaś i napisałaś o tym:) To miłe jak komuś smakuje i chce mu się o tym jeszcze wspomnieć:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!