Rabarbar po raz drugi w tym sezonie, czyli crumble sypane.
Takim crumble zachwyciłam się w zeszłym roku (a najpierw były sypane szarlotki). Wtedy zrobiłam dwie wersje: jedną gryczaną, a drugą owsianą.
Dzisiejsza jest jaglana. I najlepsza:)
Składniki na 1-2 porcje:
* 2-3 laski rabarbaru
* 3 kopiaste łyżki mąki jaglanej
* 4 łyżki płatków jaglanych
* ok. 60 g zimnego masła
* 1 łyżka cukru kokosowego
* płatki róż (niekoniecznie)
* kilka suszonych moreli i daktyli
Najpierw zmieliłam kaszę jaglaną na mąkę i do tego użyłam mojego wysokoobrotowego blendera. Przygotowywanie mąki w domu ma dla mnie tę podstawową zaletę, że mogę ją zrobić w każdej chwili i w niewielkiej ilości, zwykle robię mąkę ze szklanki kaszy.
Odmierzoną mąkę wymieszałam z płatkami i cukrem kokosowym. Połowę tej mieszanki rozsypałam na dnie wysmarowanej olejem kokosowym foremki. Na tym ułożyłam pokrojony rabarbar, posypałam płatkami róż (dalej cudownie pachną, choć kupiłam je dość dawno) i pokrojonymi bakaliami. Na to rozsypałam pozostałą część suchych składników i poukładałam pokrojone w plastry masło.
Włożyłam do piekarnika (piekłam w moim małym) i piekłam w temp. ok. 170* pół godziny. Po 20 minutach przykryłam papierem, żeby się wierzch za bardzo nie przypiekł.
Po wyjęciu foremki z piekarnika wrzuciłam do blendera zamrożone banany i błyskawicznie przerobiłam je na lody, które dodałam do deseru.
To była niewątpliwie najlepsza wersja ze wszystkich dotychczasowych!
"Nigdy nie osiągnięto niczego wielkiego bez entuzjazmu."
Ralph Waldo Emerson
Ralph Waldo Emerson
Jeszcze w tym sezonie nie robilam,a mam tyle rabarbaru 😀
OdpowiedzUsuńTo do dzieła!:)
Usuńuwielbiam! Musi być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Jest, jest:)
UsuńGdzie spotykam rabarbar tam jest coś co przykuwa nie tylko oko, ale także rozluźnia i zniewala kubki smakowe :) Teraz nie powinno być inaczej :) Dzięki :)
OdpowiedzUsuńOj, tak, moje kubki długo po tym były zniewolone;)
UsuńWygląda naprawde nieziemsko! Nigdy nie jadłam czegoś podobnego tak naprawdę, więc koniecznie muszę to spróbować.
OdpowiedzUsuńAbsolutnie koniecznie!:)
UsuńBoskie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam crumble, a z rabarbarem to już w ogóle :)
Ja też uwielbiam od momentu jak odkryłam, że coś takiego jest:)
Usuń