czwartek, 8 czerwca 2017

Crumble sypane jaglane z rabarbarem


Crumble sypane jaglane z rabarbarem



Rabarbar po raz drugi w tym sezonie, czyli crumble sypane.
Takim crumble zachwyciłam się w zeszłym roku (a najpierw były sypane szarlotki). Wtedy zrobiłam dwie wersje: jedną gryczaną, a drugą owsianą.
Dzisiejsza jest jaglana. I najlepsza:)



Składniki na 1-2 porcje:
* 2-3 laski rabarbaru
* 3 kopiaste łyżki mąki jaglanej
* 4 łyżki płatków jaglanych
* ok. 60 g zimnego masła
* 1 łyżka cukru kokosowego
* płatki róż (niekoniecznie)
* kilka suszonych moreli i daktyli



Najpierw zmieliłam kaszę jaglaną na mąkę i do tego użyłam mojego wysokoobrotowego blendera. Przygotowywanie mąki w domu ma dla mnie tę podstawową zaletę, że mogę ją zrobić w każdej chwili i w niewielkiej ilości, zwykle robię mąkę ze szklanki kaszy.
Odmierzoną mąkę wymieszałam z płatkami i cukrem kokosowym. Połowę tej mieszanki rozsypałam na dnie wysmarowanej olejem kokosowym foremki. Na tym ułożyłam pokrojony rabarbar, posypałam płatkami róż (dalej cudownie pachną, choć kupiłam je dość dawno) i pokrojonymi bakaliami. Na to rozsypałam pozostałą część suchych składników i poukładałam pokrojone w plastry  masło.


Crumble sypane jaglane z rabarbarem


Włożyłam do piekarnika (piekłam w moim małym) i piekłam w temp. ok. 170* pół godziny. Po 20 minutach przykryłam papierem, żeby się wierzch za bardzo nie przypiekł.

Po wyjęciu foremki z piekarnika wrzuciłam do blendera zamrożone banany i błyskawicznie przerobiłam je na lody, które dodałam do deseru.
To była niewątpliwie najlepsza wersja ze wszystkich dotychczasowych!


Crumble sypane jaglane z rabarbarem

Crumble sypane jaglane z rabarbarem

Crumble sypane jaglane z rabarbarem




"Nigdy nie osiągnięto niczego wielkiego bez entuzjazmu."
Ralph Waldo Emerson



10 komentarzy:

  1. Jeszcze w tym sezonie nie robilam,a mam tyle rabarbaru 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam! Musi być bardzo smaczne :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie spotykam rabarbar tam jest coś co przykuwa nie tylko oko, ale także rozluźnia i zniewala kubki smakowe :) Teraz nie powinno być inaczej :) Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak, moje kubki długo po tym były zniewolone;)

      Usuń
  4. Wygląda naprawde nieziemsko! Nigdy nie jadłam czegoś podobnego tak naprawdę, więc koniecznie muszę to spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Boskie!
    Uwielbiam crumble, a z rabarbarem to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam od momentu jak odkryłam, że coś takiego jest:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!