środa, 18 maja 2016

Crumble z rabarbarem sypane, tym razem owsiane



Crumble z rabarbarem sypane, tym razem owsiane



Sypane crumble  z rabarbarem zawładnęło mną całkowicie!
Najpierw gryczane, a gdy skończyła mi się mąka gryczana, to owsiane. I nie wiem które lepsze.
Jem prawie codziennie (chyba to za zdrowe nie jest), daję jak najwięcej rabarbaru, tyle ile się tylko zmieści w moim naczyniu, daję zwykle więcej płatków niż mąki i zmieniam bakalie.



Składniki na 1-2 porcje:
* 3 kopiaste łyżki mąki owsianej
* 4 kopiaste łyżki płatków owsianych
* 1-2 płaskie łyżki ksylitolu
* 2-3 laski rabarbaru
* ok. 1/4 kostki masła
* bakalie, jakie się lubi: kilka fig, daktyli, żurawina, suszone śliwki, rodzynki, morele itp.



Mieszam mąkę, płatki i słodzidło, połowę wsypuję na dno posmarowanej masłem foremki. Na tym układam pokrojony rabarbar i bakalie, zasypuję drugą częścią suchej masy i na wierzchu rozkładam plastry zimnego masła.


Crumble z rabarbarem owsiane


Wkładam do nagrzanego do 180* C piekarnika na ok. 1/2 godziny. Pilnuję, żeby wierzch się za bardzo nie przypiekł i w odpowiednim momencie nakrywam papierem. 
Jem najczęściej  z zimnym jogurtem.
Dla mnie pycha:)


 crumble owsiane

Crumble z rabarbarem sypane, tym razem owsiane




"Człowiek jest tylko raz młody, później już musi sobie szukać innej wymówki."
Ernest Hemingway




12 komentarzy:

  1. Ale kusisz! Ja się obawiam, że raz w tygodniu to dla mnie za dużo, od razu widać na wadze... (tylko, że ja z łychą lodów, a nie jogurtu;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i tak podkusiłaś, że dziś rano ugniotłam sobie kruszonę i po pracy sobie upiekę z jabłkami, będę mieć deser na obiad;-)

      Usuń
    2. I jak wypadła degustacja?
      Ja to na kolację jem najczęściej;)

      Usuń
  2. Same pyszne składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja raczej poszłabym w gałkę lodów i bitą śmiataną

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobnie, ale ciut inaczej;) To znaczy rabarbar zasypany płatkami owsianymi (spróbuję pół na pół z mąką) z przyprawami i słodzidłem zalewam roztopionym masłem. Smak pewnie zbliżony, tylko technika nieco inna;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, i jeszcze jeden sposób;) Z mąki (owsiana+gryczana, może być i pszenna jak ktoś chce, albo kukurydziana, mieszanki dowolne), masła i słodzidła zagniatam kruszonkę i tą zasypuję owoce (np. jabłka z rabarbarem wymieszane z cynamonem czy wanilią).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak, ten sposób to klasyczne crumble, takie robiłam do tej pory najczęściej:)
      Ale jakbym nie robiła to zawsze pysznie smakuje:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!