piątek, 31 sierpnia 2012

Jaglane babeczki na mleku kokosowym


babeczki z kasza jaglaną



Wypatrzony u Zieleniny deserek lub śniadanko (jak kto woli) poszło od razu do realizacji:)
Przypomniały mi się moje pyszne kulki malinowe, tylko że kulki były na bazie białego sera, a tutaj moja miłość prawie, czyli kasza jaglana:) Robiłam ją już na różne słodkie sposoby, ale w takiej formie, w dodatku na mleku kokosowym, jeszcze nie!



Składniki na 5 małych porcji:
  • 1/2 szklanki, czyli 100 g  kaszy jaglanej
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1/2 szklanki borówek
  • 1/2 szklanki malin
  • miód - w oryginale był syrop klonowy


Kaszę przelałam wrzątkiem, zalałam mlekiem, dodałam 1/2 szklanki wody i ksylitol i zagotowałam. Gotowałam na niewielkim gazie do miękkości, czyli mniej więcej 20-25 min. Kasza całkowicie wchłonęła płyny. Gdyby się tak nie stało, to należy ją chwilę zostawić żeby zgęstniała.

Zmiksowałam, dodałam wiórka i połączyłam z owocami, przy czym maliny mocno mi się rozgniotły w tej masie, za to borówki pozostały w całości. Rozłożyłam do silikonowych foremek muffinkowych i wsadziłam do lodówki na całą noc. Tzn. miałam zamiar je tam całą noc trzymać i zjeść na śniadanie. Ale, po mniej więcej 2 godzinach, doszłam do wniosku, że spróbuję czy aby nie nadają się już do konsumpcji i spróbowałam. I nadawały się:)
Nie ma więc konieczności trzymać ich długo w lodówce.


babeczki z kasza jaglana

Jedną zjadłam wieczorem na próbę, a dwie następne po wyjęciu (bezproblemowym) z foremek polałam niewielką ilością miodu, dodałam jeszcze trochę owoców dla dekoracji i zjadłam na śniadanie następnego dnia:)

babeczki z kasza jaglana

babeczki z aksza jaglana

Na chwilę odeszłam i okazało się, że takie śniadanko ma też innego amatora;)

babeczki z kasza jaglana




"Daje się dla samego dawania, a nie po to, by otrzymać coś w zamian"
Richard Carlson



11 komentarzy:

  1. ale pysznie się prezentują! kasza jaglana u mnie trochę zapomniana, muszę odświeżyć tą znajomość:)Pozdrawiam

    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, a ja w końcu przygotować ją nie tylko na słodko;)

      Usuń
  2. A ja dziś robiłam wytrawne kulki z kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ajka, a ja ciągle jaglaną na słodko. No nic, na wytrawne w końcu też przyjdzie pora;)

      Usuń
  3. Looking in Google brοught up your web blog - I'm delighted it did, thank you.

    Here is my blog post; sized toe rings

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!