Straciłam
rozeznanie co i kiedy się kończy...
Bo tak: u mnie po malinach dawno ani śladu, a w sklepach i na targu ciągle widzę! Jakieś całosezonowe te maliny, czy co...?
Bo tak: u mnie po malinach dawno ani śladu, a w sklepach i na targu ciągle widzę! Jakieś całosezonowe te maliny, czy co...?
W
każdym razie ja mam już zbiory w zamrażarce, a na bieżąco kupuję świeże.
Dzisiaj też kupiłam i chciałam jak zwykle zrobić jeden z moich
ulubionych deserków, ale przypomniałam sobie, że kiedyś bardzo spodobał
mi się taki pomysł. Sprawdziłam, że mniej więcej mam składniki i zrobiłam.
Składników okazało się ciut za mało i wyszły tylko 4 porcje.
Składniki:
* 250 ml śmietanki 30% - u mnie ok. 100 ml - tyle miałam
* 250 ml serka mascarpone - nie miałam, dałam kilka łyżek jogurtu greckiego
* 250 g sera na sernik
* pokruszone bezy - dałam 2 łyżki fruktozy (aktualizacja: teraz używam ksylitolu)
* paczka digestive - dałam 100 g
* 100 g masła - dałam 50 g + 20 g gorzkiej czekolady
* maliny
Ciasteczka zmiksowałam, masło z czekoladą rozpuściłam i wymieszałam razem do konsystencji mokrego piasku.
Śmietankę ubiłam na sztywno, dodałam do sera, dołożyłam jogurt i fruktozę do smaku. Wymieszałam powoli i dokładnie.
Deser
robiłam w pojemniczkach, które wyłożyłam folią spożywczą. Kładłam na dno
serek, na to kilka malin i znów na wierzch serek. Na górze usadowiłam i
ugniotłam ciasteczkową mieszankę, która po wyjęciu będzie spodem:)
Przykryłam i wsadziłam do zamrażarki.
Tak wyglądały etapy pracy nad kulkami:
A tak po 2-3 godzinach w zamrażarce, jak się okazało w stanie idealnym do konsumpcji:
Moja córka stwierdziła, że było pyszne, ale lepsze by było bez malin, hehe.
Po prostu wielbicielka owoców wszelakich;)
Komentarze
2011/09/13 17:22:49
REWELACYJNY deser!!! Wygląda przepięknie, masz super foremki, będę takich szukać bardzo intensywnie :)
A deserek chętnie wypróbuję, może z wisienkami? :)
A deserek chętnie wypróbuję, może z wisienkami? :)
2011/09/13 19:55:08
Domaskowa - foremki mam z Betterware, tam się pytaj:)
M.dawid - rób i jedz na zdrowie!
Asiek_ba - mam jeszcze 2 w zamrażarce, wpadaj!:)
M.dawid - rób i jedz na zdrowie!
Asiek_ba - mam jeszcze 2 w zamrażarce, wpadaj!:)
2011/09/14 09:27:24
O rany, ale smakowite!!!
A ja przed śniadaniem jestem. No teraz nie wytrzymam - muszę coś zjeść. COKOLWIEK! Chociaż nic nie będzie w stanie zaspokoić mojego apetytu na Twój deser;).
A ja przed śniadaniem jestem. No teraz nie wytrzymam - muszę coś zjeść. COKOLWIEK! Chociaż nic nie będzie w stanie zaspokoić mojego apetytu na Twój deser;).
2011/09/15 14:54:50
wyglądają przepięknie, od razu bym się na kilka skusiła ;)
2011/09/15 18:38:03
wyglądają cudnie! bardzo smakowite:)
2011/09/17 10:05:11
Nawet nie przypuszczałam, że taki entuzjazm wzbudzą:)
Choć pomysł nie mój, ale miłe:)
Choć pomysł nie mój, ale miłe:)
Mam pytanie x;) otóz chce zrobic te kulki sernikowe, ale obawiam sie ze za bardzo sie ser zmrozi.. z jakiego serka robilas? Tych 1kg w wiaderkach czy moge uzyc homogenizowany?
OdpowiedzUsuńRobiłam z sera w wiaderku, o ile pamiętam. Zmrozi się na pewno mocno, to nie jest takie zamrożenie jak przy kupnych lodach. Nie wiem jak przy homogenizowanym, podejrzewam, że jeszcze mocniej mogą być zmrożone, bo jest mniej tłusty.
UsuńAle takie desery wystarczy wyciągnąć z zamrażalnika wcześniej, żeby nabrały lżejszej formy:)