poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Śliwki pod jęczmienno - lnianą kruszonką


sliwki zapiekane



W tym sezonie nie robiłam ani raz crumble, aż się sama dziwię...
I wczoraj przyszła mi wielka ochota na coś w tym stylu, a że dysponowałam śliwkami, więc i śliwki stały się podstawą a'la crumblowej zapiekanki, która mnie zadziwiła swoim pysznym smakiem.




Składniki na 2 porcje:
  • kilkanaście śliwek bez pestek
  • ok. 30 g masła
  • 2 - 3 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki miodu/słodu
  • cynamon, imbir, sok z cytryny

Kruszonka:
  • ok. 80 g płatków jęczmiennych
  • ok. 30 g zmielonego siemienia lnianego
  • ok. 20 g poppingu amarantusowego
  • 20 g masła
  • ok. 20 g brązowego cukru
  • orzechy ziemne


Na rozgrzane masło (sł) wrzuciłam przekrojone na pół śliwki (sł), chwilę dusiłam, dodałam cynamon (sł/o), imbir (o) i 2 - 3 łyżki zimnej wody (sn), podusiłam ok. 5 min., po czym dodałam łyżeczkę soku z cytryny (k) i na końcu, już po zdjęciu z ognia, rum (g) i miód (sł)
Powstała aromatyczna zawiesina śliwkowa, którą wlałam na spód naczynia żaroodpornego.
Szybko przygotowałam kruszonkę zagniatając wszystkie jej składniki - płatki dorzuciłam na końcu. Kruszonkę rozłożyłam na śliwkach i posypałam jeszcze garścią orzechów ziemnych, po czym włożyłam na ok. 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 1900 C.

sliwki zapiekane

Po wyjęciu od razu przystąpiłam do konsumpcji i z lubością wielką zjadłam połowę, a za chwilę drugą;)
Będzie powtórka i to pewnie nie jedna!
Można oczywiście dodać gałeczkę lodów albo bitej śmietany, albo w wersji lżejszej - łyżkę jogurtu greckiego.
 
sliwki zapiekane




"Kulturalność to lakier, który łatwo rozpuszcza się w alkoholu"
G.B. Shaw



Komentarze
2012/08/16 14:05:51
mm jak smacznie i zdrowo :)
2012/08/16 14:51:58
Oj, ta też o crumble'u zapomniałam w tym roku... a śliwkowy jest bardzo zachęcający! Dla mnie crumble koniecznie z lodami:)
2012/08/18 09:36:41
Kurcze, jakie to pyszne musi być!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!