W tym sezonie nie robiłam ani raz crumble, aż się sama dziwię...
I wczoraj przyszła mi wielka ochota na coś w tym stylu, a że dysponowałam śliwkami, więc i śliwki stały się podstawą a'la crumblowej zapiekanki, która mnie zadziwiła swoim pysznym smakiem.
Składniki na 2 porcje:
- kilkanaście śliwek bez pestek
- ok. 30 g masła
- 2 - 3 łyżki rumu
- 2 łyżeczki miodu/słodu
- cynamon, imbir, sok z cytryny
Kruszonka:
- ok. 80 g płatków jęczmiennych
- ok. 30 g zmielonego siemienia lnianego
- ok. 20 g poppingu amarantusowego
- 20 g masła
- ok. 20 g brązowego cukru
- orzechy ziemne
Na
rozgrzane masło (sł) wrzuciłam przekrojone na pół śliwki (sł), chwilę
dusiłam, dodałam cynamon (sł/o), imbir (o) i 2 - 3 łyżki zimnej wody
(sn), podusiłam ok. 5 min., po czym dodałam łyżeczkę soku z cytryny (k) i
na końcu, już po zdjęciu z ognia, rum (g) i miód (sł)
Powstała aromatyczna zawiesina śliwkowa, którą wlałam na spód naczynia żaroodpornego.
Szybko przygotowałam kruszonkę zagniatając wszystkie jej składniki - płatki dorzuciłam na końcu. Kruszonkę rozłożyłam na śliwkach i posypałam jeszcze garścią orzechów ziemnych, po czym włożyłam na ok. 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 1900 C.
Powstała aromatyczna zawiesina śliwkowa, którą wlałam na spód naczynia żaroodpornego.
Szybko przygotowałam kruszonkę zagniatając wszystkie jej składniki - płatki dorzuciłam na końcu. Kruszonkę rozłożyłam na śliwkach i posypałam jeszcze garścią orzechów ziemnych, po czym włożyłam na ok. 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 1900 C.
Po wyjęciu od razu przystąpiłam do konsumpcji i z lubością wielką zjadłam połowę, a za chwilę drugą;)
Będzie powtórka i to pewnie nie jedna!
Można oczywiście dodać gałeczkę lodów albo bitej śmietany, albo w wersji lżejszej - łyżkę jogurtu greckiego.
Będzie powtórka i to pewnie nie jedna!
Można oczywiście dodać gałeczkę lodów albo bitej śmietany, albo w wersji lżejszej - łyżkę jogurtu greckiego.
"Kulturalność to lakier, który łatwo rozpuszcza się w alkoholu"
G.B. Shaw
G.B. Shaw
Komentarze
2012/08/16 14:51:58
Oj, ta też o crumble'u zapomniałam w tym roku... a śliwkowy jest bardzo zachęcający! Dla mnie crumble koniecznie z lodami:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!