czwartek, 23 sierpnia 2012

Kalafior i fasolka w kurkumie i ziołach pieczone


kalafior pieczony




Przepis znaleziony na Smakoterapii wrzuciłam, jak to zwykle robię z przepisami, które mi się podobają, do zakładki "do zrobienia", aby czekał na swoją kolej.
Ale jak dostałam info od zaprzyjaźnionej Manufaktury, że zrobiła właśnie taki kalafior i bardzo poleca, to po takiej rekomendacji nie pozostało mi nic innego tylko zakupić kalafiora (przy okazji i fasolkę) i zrobić:)




Składniki:
  • kalafior
  • żółta fasolka
  • ząbek czosnku
  • pietruszka zielona
  • masło/olej
  • kurkuma, curry, sól, bazylia, lubczyk


Kalafior i fasolkę (pociętą na małe kawałki) ugotowałam na parze z dodatkiem lubczyku i bazylii. A potem rozgrzałam w rondelku łyżkę  oleju, dorzuciłam 1/3 łyżeczki kurkumy, zgnieciony ząbek czosnku, sypnęłam curry, chwilę pomieszałam, dorzuciłam kalafior i fasolkę, a na końcu pietruszkę.
Pycha:)
kalafior pieczony




"Nie rób nic na siłę! Weź większy młotek!"
Autor (?)





Komentarze
2012/08/23 12:03:05
Ja z pewnością nie będę długo czekać, by ten przepis wykorzystać - jest idealny na szybki i smaczny obiad:)
2012/08/23 21:37:34
Przez ekran monitora i na odległość tych kilkuset kilometrów nas niestety dzielących, mogę wyczuć piękny zapach tego dania!
2012/08/24 11:31:55
Ach Sówko, ale mi smaka narobiłaś - uwielbiam takie warzywne miszmaszki!
2012/08/24 12:01:29
Mmmm, pyszności serwujesz!
2012/08/26 22:37:40
Robiłam w tym tygodniu już 3 razy to danko i cały czas mi smakuje:)
Pozdrawiam Was:)



4 komentarze:

  1. Pędzę aktualizować zakładki kulinarne ... I z niecierpliwością czekam na parapetówkę ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wypróbowałam - szczerze polecam, chociaż dotąd nie byłam zwolenniczką fasolki szparagowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego nigdy nie należy mówić "nigdy";)
      Cieszę się i też sobie wkrótce zrobię to danie, bo jeszcze w tym sezonie nie robiłam:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!