Przepis, który podała nam prowadząca warsztaty Kuchni Pięciu Przemian, w których uczestniczyłam w grudniu, a który to przepis zaraz wypróbowałam i potwierdzam, że ziemniaczki są pyszne!
Składniki:
* ziemniaki
* mały kawałek marchewki i pietruszki
* cebula (robiłam też z porem)
* czosnek
* masło lub olej
* przyprawy: kurkuma, kminek, sól, majeranek, bazylia, ew.kolendra, estragon
* cytryna
* mały kawałek marchewki i pietruszki
* cebula (robiłam też z porem)
* czosnek
* masło lub olej
* przyprawy: kurkuma, kminek, sól, majeranek, bazylia, ew.kolendra, estragon
* cytryna
Po kolei:
1. na wrzącą wodę wrzucamy szczyptę kurkumy i majeranku (o)
2. kawałek marchewki i pietruszki (z)
Gotujemy ok. 15 minut
3. dodajemy świeżo obrane i pokrojone ziemniaki i trochę masła lub oleju (z)
4. kminek (z/m) - można zmielić
5. ząbek czosnku, szczyptę bazylii, ew. kolendry (m)
6. solimy (w)
7. kilka kropli cytryny (k)
8. szczyptę tymianku (o)
2. kawałek marchewki i pietruszki (z)
Gotujemy ok. 15 minut
3. dodajemy świeżo obrane i pokrojone ziemniaki i trochę masła lub oleju (z)
4. kminek (z/m) - można zmielić
5. ząbek czosnku, szczyptę bazylii, ew. kolendry (m)
6. solimy (w)
7. kilka kropli cytryny (k)
8. szczyptę tymianku (o)
Gotujemy
aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy wodę, zostawiamy ziemniaki w
garnku, a na patelni rozgrzewamy trochę oleju lub masła, wrzucamy drobno
pokrojoną cebulę (lub pora) i smażymy do zeszklenia. Dodajemy do
odcedzonych ziemniaków i wszystko ugniatamy tłuczkiem.
Podajemy!
Podajemy!
Polecam, pyszne, można je jeść nawet same:)
Na pierwszym zdjęciu są z cebulą, na zdjęciu poniżej z porem.
"Nie przejmowałbyś się tym, co ludzie o Tobie myślą, gdybyś wiedział, jak rzadko myślą."
Dr. Phil Mcgraw
Dr. Phil Mcgraw
Komentarze
2012/01/06 20:26:02
Mam awersję do puree w każdej postaci
- a to za sprawą puree z przedszkola. Do tej pory rodzina naśmiewa się z
moich "ziemniaków przeżutych przez panią Wiesię".
Ale może pora to zmienić...
Ale może pora to zmienić...
2012/01/06 20:27:06
Ziemniaki puree nigdy nie były jakimś moim faworytem, ale ta wersja już tak:)
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
2012/01/07 09:31:56
Wyglądają bardzo apetycznie... tylko
trochę mnie zniechęca czasochłonność tej potrawy... bo przyzwyczajona
jestem, że ziemniaki należy tylko obrać, a potem praktycznie "robią się"
już same;) Ale kto wie... może kiedyś smak będzie silniejszy od "nie
chce mi się";)
A cytat bardzo fajny!
A cytat bardzo fajny!
2012/01/07 11:59:40
Ren-ya, zgadza się, nie tylko
te ziemniaki, ale i cała Kuchnia 5 Przemian jest kuchnią czasochłonną.
Ja do tej pory preferowałam dania z gatunku szybkich raczej, natomiast
tutaj jest celebracja gotowania. Nigdy w życiu nie spędzałam tyle czasu w
kuchni, hehe, z tym, że bardzo mi się to podoba i świetnie się z tym
czuję!
A ziemniaki robię już tylko wg 5 Przemian, czasem tylko skracam wersję i nie dodaję marchewki i pietruszki i wtedy jest szybciej:)
A ziemniaki robię już tylko wg 5 Przemian, czasem tylko skracam wersję i nie dodaję marchewki i pietruszki i wtedy jest szybciej:)
2012/01/08 10:57:25
Bardzo fajny, ziemiankowy przepis! Dzięki za dodanie do akcji ;)
Przepyszne, robię w taj chwili, drugi raz. Wczoraj był pierwszy��
OdpowiedzUsuńSą pycha!!!!
Edyta
Cieszę się, że Ci tak smakują:) Ja od dawna już wg tej kuchni nie gotuję, ale ziemniaki dalej robię w ten sposób.
Usuń