czwartek, 5 stycznia 2012

Ziemniaki puree pyszne


Ziemniaki wg pieciu przemian





Przepis, który podała nam prowadząca warsztaty Kuchni Pięciu Przemian, w których  uczestniczyłam w grudniu, a który to przepis zaraz wypróbowałam i potwierdzam, że ziemniaczki są pyszne!




Składniki:
* ziemniaki
* mały kawałek marchewki i pietruszki
* cebula (robiłam też z porem)
* czosnek
* masło lub olej
* przyprawy: kurkuma, kminek, sól, majeranek,  bazylia, ew.kolendra, estragon
* cytryna



Po kolei:
1. na wrzącą wodę wrzucamy szczyptę kurkumy i majeranku (o)
2. kawałek marchewki i pietruszki (z)
Gotujemy ok. 15 minut

3. dodajemy świeżo obrane i pokrojone ziemniaki i trochę masła lub oleju (z)
4. kminek (z/m) - można zmielić
5. ząbek czosnku, szczyptę bazylii, ew. kolendry (m)
6. solimy (w)
7. kilka kropli cytryny (k)
8. szczyptę tymianku (o)

Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy wodę, zostawiamy ziemniaki w garnku, a na patelni rozgrzewamy trochę oleju lub masła, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę (lub pora) i smażymy do zeszklenia. Dodajemy do odcedzonych ziemniaków i wszystko ugniatamy tłuczkiem.
Podajemy!
Polecam, pyszne, można je jeść nawet same:)


Na pierwszym zdjęciu są z cebulą, na zdjęciu poniżej z porem.

ziemniaki wg pieciu przemian




"Nie przejmowałbyś się tym, co ludzie o Tobie myślą, gdybyś wiedział, jak rzadko myślą."    
Dr. Phil Mcgraw





Komentarze
2012/01/06 11:23:26
Mam ogromną słabość do takiego puree :)
2012/01/06 20:26:02
Mam awersję do puree w każdej postaci - a to za sprawą puree z przedszkola. Do tej pory rodzina naśmiewa się z moich "ziemniaków przeżutych przez panią Wiesię".
Ale może pora to zmienić...
2012/01/06 20:27:06
Ziemniaki puree nigdy nie były jakimś moim faworytem, ale ta wersja już tak:)
Pozdrawiam!
2012/01/07 09:31:56
Wyglądają bardzo apetycznie... tylko trochę mnie zniechęca czasochłonność tej potrawy... bo przyzwyczajona jestem, że ziemniaki należy tylko obrać, a potem praktycznie "robią się" już same;) Ale kto wie... może kiedyś smak będzie silniejszy od "nie chce mi się";)
A cytat bardzo fajny!
2012/01/07 11:59:40
Ren-ya, zgadza się, nie tylko te ziemniaki, ale i cała Kuchnia 5 Przemian jest kuchnią czasochłonną. Ja do tej pory preferowałam dania z gatunku szybkich raczej, natomiast tutaj jest celebracja gotowania. Nigdy w życiu nie spędzałam tyle czasu w kuchni, hehe, z tym, że bardzo mi się to podoba i świetnie się z tym czuję!
A ziemniaki robię już tylko wg 5 Przemian, czasem tylko skracam wersję i nie dodaję marchewki i pietruszki i wtedy jest szybciej:)
2012/01/07 12:21:36
podoba mi się to piure:)
2012/01/08 10:57:25
Bardzo fajny, ziemiankowy przepis! Dzięki za dodanie do akcji ;)
2012/01/14 19:41:54
świetny pomysł na ziemniaki 'inaczej' :) zaczerpnę przy okazji :)
 

2 komentarze:

  1. Przepyszne, robię w taj chwili, drugi raz. Wczoraj był pierwszy��
    Są pycha!!!!
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci tak smakują:) Ja od dawna już wg tej kuchni nie gotuję, ale ziemniaki dalej robię w ten sposób.

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!