wtorek, 17 stycznia 2012

Urodzinowa rozpusta, czyli rolada bezowa z musem czekoladowym


rolada bezowa z musem czekoladowym



Z okazji dzisiejszych moich urodzin - dopiero trzydziestych (plus oczko;) -  postanowiłam dogodzić sobie i rodzinie i zrobiłam prostą, ale bezwstydnie rozpustną roladę bezową z musem czekoladowym i bitą śmietaną, a co!

Przepis z bloga Kuba - Pichci.



Składniki:
*  200 g gorzkiej czekolady
*  110 g orzechów laskowych
*  4 duże białka
*  225 g drobnego cukru -  dałam 150 g fruktozy (aktualizacja: teraz używam erytrytolu)
*  570 ml śmietanki kremówki - dałam  500 ml
*  1 łyżka cukru waniliowego - u mnie łyżka brązowego  (aktualizacja: teraz używam erytrytolu)




Podane były wymiary blachy: 25x35cm i 2 cm głębokości. Ja użyłam standardowej (z wyposażenia kuchenki), a placek zrobiłam w kwadracie 30x30.

Zrobiłam tak: najpierw wyprażyłam orzechy na patelni (w przepisie było, że w piekarniku). Piekarnik nastawiłam na 190*C i przystąpiłam do ubijania białek z fruktozą. Ubiłam je do stanu określanego jako „soft peaks” (wyjęta trzepaczka pozostawia po sobie wzniesienia z czubkami, które mają lekko zawijać się w dół) - nie miałam pojęcia, że nawet jest określenie na taki stan;)

Przestudzone orzechy zmieliłam i wmieszałam delikatnie w ubite białko, po czym rozsmarowałam na papierze, którym wyłożyłam wcześniej blachę. Włożyłam do piekarnika na 15 min, potem dodałam jeszcze 2 minuty i wyjęłam. Zostawiłam do przestudzenia, a potem nałożyłam nowy papier na ciasto, odwróciłam do góry nogami i powoli zdjęłam ten, na którym beza się piekła. Poszło gładko:)

Rozpuściłam na parze czekoladę i ubiłam śmietanę z łyżką cukru trzcinowego. Po przestudzeniu czekolady wymieszałam ją z połową śmietany pozostawiając trochę na polanie wierzchu. Rozsmarowałam masę czekoladowo-śmietanową na bezie, a na to położyłam warstwę z pozostałej śmietanki. Zwinęłam roladę pomagając sobie papierem; trochę popękała, ale podobno to naturalne, więc niespecjalnie się tym przejęłam. Wierzch udekorowałam (?) esami-floresami z pozostałej czekolady i wstawiłam całość do lodówki.


rolada bezowa z musem czekoladowym


Długo oczywiście nie chłodziła się w tej lodówce;)
Rolada pyszna, zapraszam do częstowania się:)

Zdjęcia tylko całej rolady i to w roboczych warunkach, bo spieszyłam się, żeby zdążyć z wpisem i te w porcjach na talerzykach nie wyszły specjalnie.


rolada bezowa z musem czekoladowym





"Człowiek, który umie żyć w harmonii z samym sobą, jest szczęśliwy"                                                        
Oscar Wilde






Komentarze
2012/01/17 18:35:12
najlepszego Sowo!!!!! Samych słodkich dni:))) Calusy!
2012/01/17 20:25:52
Wszystkiego najlepszego!!!! Sto lat Sowo!!
2012/01/18 07:36:45
Dziękuję dziewczyny:)
2012/01/18 14:58:38
Najlepsze życzenia i wszystkich pięciu smaków w życiu:)
2012/01/18 17:50:32
Dziękuję Ren-ya! Tak, wszystkie są potrzebne:)
2012/01/18 21:15:01
cudnie wygląda........Wszystkiego najlepszego!!!!
2012/01/19 07:29:43
Dziękuję Izaa_a:)
2012/01/22 21:28:15
Piękna! Już od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia czegoś z bezą i ten przepis, a szczególnie widok gotowego efektu zaparł mi dech. Cudne!!!!
2012/01/23 07:39:28
Marta, rolada była bardzo udana i niewiele pracy wymaga; polecam:)
2012/02/27 09:21:44
Oj, takie rozpusty to ja kocham. Wcale im się nie opieram :)
2012/02/27 14:02:18
Marinia, i może to jest właśnie dobre podejście do życia - nie opierać się tylko korzystać:)

Gość: Ali, 178.217.196.2*
2012/03/13 09:57:58
A ja mam takie pytanie - czy można ją zrobić dzień wcześniej? Nie straci wtedy na chrupkości i smaku?
2012/03/13 10:29:01
Niestety straci. Został mi kawałek na drugi dzień i nie była już taka chrupka, choć oczywiście nie powiem, że niesmaczna. Ale najlepsza jest świeża:)
Pozdrawiam!

Gość: Ali, 178.217.196.2*
2012/03/14 09:20:39
Dzięki za odpowiedź. W takim razie czeka mnie chyba pobudka kolo 6 w sobotę, żebym z tymi pysznościami zdążyła. Pozdrawiam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!