Zarówno zupa cebulowa, jak i czosnkowa były u mnie na liście zup do wykonania:)
Były, bo zupa czosnkowa została wykonana i skonsumowana. Cebulowa dalej czeka na swoją kolej.
Zupę ugotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, a podstawą był przepis od Sylwiam7.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 2 główki czosnku
- 3 ziemniaki
- kawałek białej części pora
- cebula
- 150 ml białego półwytrawnego wina
- ok. litr wody
- śmietana 18 %
- łyżka masła lub oleju
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, suszona cebulka, lubczyk
Zrobiłam tak:
1. w garnku rozpuściłam łyżkę masła, wrzuciłam pokrojoną cebulę i pora - chwilkę smażyłam do zeszklenia - dorzuciłam obrane i przekrojone wzdłuż ząbki czosnku - znów chwilkę smażyłam - dorzuciłam pokrojone ziemniaki (sł)
2. szczypta czosnku niedźwiedziego i suszonej cebulki (o)
3. dolałam zimną wodę i posoliłam (sn)
4. wlałam wino (k)
5. dorzuciłam szczyptę lubczyku (g)
Gotowałam ok. 30 min.
Na
koniec zmiksowałam, przelałam do miseczek, dodałam śmietanę, posypałam
zrobionymi z pełnoziarnistego chleba grzankami i jeszcze dodatkowo
lubczykiem.
Ciekawe,
bo po użyciu takiej ilości czosnku byłam przygotowana na zupę bardzo
mocno nim naznaczoną, a tu nic takiego nie nastąpiło - zupa jest (albo
mnie tylko taka wyszła) dość łagodna, za to smaczna i wystarczająco
rozgrzewająca.
W każdym razie gościła na moim stole pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni:)
"Dla
wielu ludzi utrudnianie sobie życia stanowi jakiś ulubiony sport"
T. Dołęga-Mostowicz
Komentarze
Gość: grazynka, 156.17.6.*
2012/01/31 11:17:51
ja wczoraj zrobiłam cebulowa- polecam bo jest rewelacyjna(przepisu jeszcze nie wrzuciłam)
a ten przepis mnie zachęcił do czosnkowej.
a ten przepis mnie zachęcił do czosnkowej.
2012/01/31 11:45:15
Izaa_a, zawsze ta zupa mnie intrygowała, a teraz wiem już jak smakuje:)
Grazynka, nie wpisałaś strony swojego bloga i nie wiem gdzie mam się udać po ten przepis na cebulową:(
Grazynka, nie wpisałaś strony swojego bloga i nie wiem gdzie mam się udać po ten przepis na cebulową:(
Gość: Basia, ip-83-141-135-27.evc.net
2012/01/31 14:18:21
az pachnie ..
uwielbiam cebulowa, wiec moze sie skusze na twoja ..musze tylko troszke dopasowac do MM, ale II faza wiec niewielkie zmiany beda
uwielbiam cebulowa, wiec moze sie skusze na twoja ..musze tylko troszke dopasowac do MM, ale II faza wiec niewielkie zmiany beda
2012/01/31 14:34:16
Fajna zupka, ja robiłam trochę inaczej, ale Twój sposób też bardzo mi odpowiada.
2012/01/31 17:24:27
Mniammmmm :) Aż ślinka cieknie :) Chyba zainteresuję się kuchnią 5 przemian :)
2012/01/31 18:14:07
Basiu, to Ty?:)
Na pewno odpadają ziemniaki, więc coś do zagęszczenia by się przydało (albo i nie). I możesz dodać żółtko, było w przepisie, ale ja nie dodałam.
Degustatorka, tak, widziałam Twoją zupę, bardziej rosołowa i mniej czosnku, ale pewnie też smaczna:)
Sylwiam7, ja coraz bardziej wpadam w tę kuchnię:)
Na pewno odpadają ziemniaki, więc coś do zagęszczenia by się przydało (albo i nie). I możesz dodać żółtko, było w przepisie, ale ja nie dodałam.
Degustatorka, tak, widziałam Twoją zupę, bardziej rosołowa i mniej czosnku, ale pewnie też smaczna:)
Sylwiam7, ja coraz bardziej wpadam w tę kuchnię:)
2012/02/01 15:35:53
Ren-ya, te akurat trochę mi się przypaliły;)
Na drugi dzień zrobiłam tak, że najpierw lekko podpiekłam kromki w tosterze, dopiero potem pokroiłam w kostkę i na łyżce masła i wolnym ogniu powoli je suszyłam. Idealne wyszły:)
Na drugi dzień zrobiłam tak, że najpierw lekko podpiekłam kromki w tosterze, dopiero potem pokroiłam w kostkę i na łyżce masła i wolnym ogniu powoli je suszyłam. Idealne wyszły:)
2012/02/11 21:12:59
tak to ja , dorzucilam twoj blog do
zakladek ulubionych blogow i odwiedzam cie z wielka przyjemnoscia . Nie
wiedzialam tylko jak sie zarejestrowac u ciebie i kiepsko to tez wyglada
z powiadomieniami o nowych wpisach, ale juz troche lepiej sobie radze
.. pozdrawiam
2012/02/12 08:17:25
Basia, bardzo, bardzo się cieszę!
A przeglądanie to najlepiej RSS:) Ma się wgląd na bieżąco co u kogo:)
A przeglądanie to najlepiej RSS:) Ma się wgląd na bieżąco co u kogo:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!