Następny przepis na wędlinę przygotowaną domowym sposobem, ten jeszcze prostszy niż poprzedni.
Taką
metodą podobno można przygotowywać każde mięso i ryby. Dotąd raczej
słyszałam o kurczaku w soli, ale okazuje się, że jest to metoda
uniwersalna.U mnie był niewielki kawałek karczku, coś ok. 800 g.
Karczek
umyłam, wysuszyłam i położyłam na grubej warstwie soli morskiej
rozsypanej w szklanym naczyniu. Piekarnik rozgrzałam do 180*C - tylko
dolna grzałka - i piekłam mięso ok. 1 godzinę 20 minut. Przy większych
kawałkach zaleca się piec ok. 2 godzin.
Można
mięso posypać ziołami albo zrobić glazurę z musztardy z całymi
ziarenkami gorczycy. Ale i bez dodatków wyszło smaczne, że aż trudno
uwierzyć!
Ponieważ
mój kawałek mięsa był szeroki, a krótki, więc kroiłam go wzdłuż, a nie w
poprzek włókien, co może nie jest zgodne z procedurami masarskimi, ale
wygodne w takim przypadku.
Następnym razem nie będę rozsypywać soli po całym naczyniu, wystarczy jedynie pod mięsem i wokół niego.
Oczywiście takie mięso jak najbardziej nadaje się jako drugie danie. My zjedliśmy go jako wędlinę:)
"Moja żona i ja byliśmy szczęśliwi przez 20 lat.
Potem się pobraliśmy..."
Rodney Daugerfield
Komentarze
2011/11/15 14:29:34
Mimo, że jestem fanem drobiu, ten
karczek wygląda niezwykle apetycznie :) No ale skoro te sposób
przyrządzania nadaje się także do kurczaka, to pewnie najpierw na nim
wypróbuję :)
Chciałabym Cię serdecznie zaprosić na mojego bloga po wyróżnienie
chocoholiczka.blogspot.com/2011/11/bardzo-mie-wyroznienie.html
Chciałabym Cię serdecznie zaprosić na mojego bloga po wyróżnienie
chocoholiczka.blogspot.com/2011/11/bardzo-mie-wyroznienie.html
2011/11/15 15:42:24
Po tytule spodziewałam się jakiegoś
ekskluzywnego (bo "karczek na soli" zabrzmiał mi prawie tak elegancko
jak "cannelloni pod beszamelem") dania mięsno-rybnego, a to chodzi o sól
morską, a nie morską solę:DDD
Ale koniec śmiechu; mięsko wygląda bardzo apetycznie!
Ale koniec śmiechu; mięsko wygląda bardzo apetycznie!
2011/11/15 17:33:56
Chocoland - kurczaka miałam najpierw robić, ale karczek wpadł mi pod rękę, więc wypróbowałam na nim:)
Daj znać jak zrobisz kurczaka.
Ren-ya - dobre! Takie skojarzenie nie wpadłoby mi na myśl, może dlatego, że częściej używam sól niż solę;)
Daj znać jak zrobisz kurczaka.
Ren-ya - dobre! Takie skojarzenie nie wpadłoby mi na myśl, może dlatego, że częściej używam sól niż solę;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!