piątek, 4 listopada 2011

Muffinki czekoladowe z nutellą


Muffinki czekoladowe z nutellą



Te muffinki zrobiłam jakiś czas temu, nie dałam wtedy wpisu na blog, bo pewnie były inne i ten zszedł na dalszy plan i dopiero teraz, podczas porządków blogowych, go odnalazłam:)
Muffinki z przepisu Bajaderki.




Składniki:

* 2 i 3/4 szklanki mąki (375 g) - dałam 350 g mąki pszennej graham typ 1850
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej - dałam 1/2 bo tyle miałam
* 3 łyżki gorzkiego kakao
* 3/4 szklanki brązowego cukru - dałam 1/2 szklanki fruktozy 

* 1/2 kostki roztopionego masła
* 2 jajka
* 1 szklanka maślanki
* 1 szklanka nutelli - dałam niepełną, ale było za mało



Ponieważ ciasto na muffinki przygotowuje się w moment, więc najpierw nastawiłam piekarnik na 200*C i przygotowałam papierki tzn. włożyłam je do foremki.
Suche składniki wymieszałam w sporej misce. Stopione masło wymieszałam z jajkami, dodałam maślankę i wlałam do miski z suchymi składnikami. Wymieszałam, jak to przy muffinkach jest zalecane, jedynie z grubsza, po czym nakładałam po łyżce masy do foremek, na to nutellę i orzeszek laskowy i ponownie masę muffinkową, tak aby przykryła nutellę. Nakłada się średnio wygodnie, masa jest gęsta i lepiąca, a papierki ruszały się jak tylko chciały. Ale jakoś poszło:)

Wyszła mi hurtowa ilość babeczek, bo aż 20,  a wcale nie były małe...
Piekłam 20 minut - mogłoby być ciut krócej; wyjmowałam jeszcze ciepłe z foremek i studziłam już na stole.
Muffinki wyszły pyszne, tylko trochę więcej nutelli by się jeszcze przydało:)


Muffinki czekoladowe z nutellą




"Martwienie się nie pozbawia dnia dzisiejszego smutku, ale pozbawia jutro nadziei."
Corrie Ten Boom



Komentarze
2011/11/04 10:20:57
bardzo smakowite!
2011/11/04 11:21:57
Dla mnie konieczne do wypróbowania! ;) Wyglądają baardzo apetycznie!
2011/11/05 22:36:23
To zdjęcie w przekroju mnie urzekło!! Myślałam już jakiś czas temu o zrobieniu czegoś z nutellą i tym wpisem mnie przekonałaś!
2011/11/06 20:30:15
Kaspiecze, dzięki!
Chocoland, MartaF, tylko pamiętajcie, żeby dać więcej nutelli:)

Pozdrawiam!

2 komentarze:

  1. Mam jedną wątpliwość - ile tej mąki? 2 i 3/4 szklanki to chyba znacznie więcej niż 375g? Jedna szklanka to zdaje sie ok 200g... Może się mylę, ale czym odmierzasz i ile jej sypiesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiej mąki już dawno nie używam, teraz zwykle bezglutenowe, ew. owsianą. Jeśli odmierzam, to tradycyjną szklanką o poj. 250 ml, ale raczej ważę, bo wtedy na pewno wiadomo ile czego dodać.
      Tutaj jest przelicznik miar i wag, wynika z niego, że to nawet mniej tej mąki, której wtedy użyłam, a nie więcej:)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!