Kulki robię bardzo często, ostatnio kulki mocy, a wcześniej takie z bananem, albo jeszcze inne.
Dzisiaj miałam w planie upiec ciasteczka z ciecierzycy, ale jak skończyłam robić masę i ją spróbowałam, to stwierdziłam, że właściwie po co mam piec ciasteczka jak mogę zrobić kulki:)
Tym razem zrobiłam z ugotowanej ciecierzycy, a nie z puszki, jak robiłam poprzednio.
Składniki na ok. 30-35 kulek:
* 200 g surowej ciecierzycy (po ugotowaniu ważyła 430 g)
* 4 łyżki masła orzechowego
* 3-4 łyżki miodu
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki kakao
* ok. 50 g gorzkiej czekolady
* garść żurawiny
* kilka fig
* trochę wody z gotowania ciecierzycy
* trochę wody z gotowania ciecierzycy
* do obtaczania zmielone wytłoki pozostałe po zrobieniu mleka orzechowego
Ciecierzycę moczyłam ponad 12 godzin, odlałam wodę, nalałam świeżej i gotowałam do miękkości, czyli ok. 1.5 godziny.
Czekoladę, żurawinę i figi posiekałam nożem.
Ciecierzycę odsączyłam (ale wody nie wylewałam), wrzuciłam do blendera, dodałam miód i masło orzechowe i zmiksowałam na gładką masę. W trakcie dolałam trochę wody z ciecierzycy, bo masa wydawała mi się za sucha.
Do masy dodałam posiekane bakalie i czekoladę, wymieszałam, ulepiłam kulki i obtoczyłam je w zmielonych wytłokach pozostałych po mleku orzechowym.
"Najskuteczniejszą metodą, by zniechęcić więźnia do ucieczki, jest nie dać mu się zorientować, że jest w więzieniu."
Fiodor Dostojewski
Fiodor Dostojewski
Kocham ciecierzycę za jej uniwersalność! Nawet pralinki można z niej zrobić-genialne;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
O tak, jest super uniwersalna, to dobre określenie:)
Usuńcoś czuje ze to coś dla mnie ..mniam proszę o dopisek dla MM żebym nie zgubiła przepisu ..
OdpowiedzUsuńDopisek zrobiony, zrób i napisz czy dobre;)
Usuńnarazie ciagle coś piekę ...czekam na cieplejsze dni ...oczywiście,ze dam znać ..
Usuńpozdrawiam
Bardzo fajny pomysł na ciecierzycę. No i rzeczywiście - po co miałabyś piec ciasteczka, skoro można ulepić kulki? Ja też lubię upraszczać to, co wydaje się zbyt skomplikowane :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka inaczej smakują, bo pieczone, a nie surowe;)
UsuńWygląda to niesamowicie, muszę koniecznie spróbować. Przyznam się nie próbowałem jeszcze ciastek tylko lepić, bez pieczenia.
OdpowiedzUsuńAle tak można zrobić tylko wtedy, gdy wszystkie składniki nadają się do zjedzenia bez obróbki cieplnej:)
UsuńFantastyczny przepis na dobrą przekąskę i przede wszystkim zdrową
OdpowiedzUsuńTak, w dodatku nie da się za dużo ich zjeść, bo są bardzo sycące:)
UsuńW takiej postaci ciecierzycy jeszcze nia jadłam ale wspaniale wygladaja te czekoladki :)
OdpowiedzUsuńCiecierzyca ma wiele obliczy:)
Usuń