piątek, 20 stycznia 2017

Czekoladowe kulki z ciecierzycy i masła orzechowego


Czekoladowe kulki z ciecierzycy i masla orzechowego



Kulki robię bardzo często, ostatnio kulki mocy, a wcześniej takie z bananem, albo jeszcze inne.
Dzisiaj miałam w planie upiec ciasteczka z ciecierzycy, ale jak skończyłam robić masę i ją spróbowałam, to stwierdziłam, że właściwie po co mam piec ciasteczka jak mogę zrobić kulki:)
Tym razem zrobiłam z ugotowanej ciecierzycy, a nie z puszki, jak robiłam poprzednio.



Składniki na ok. 30-35 kulek: 
*  200 g surowej ciecierzycy (po ugotowaniu ważyła 430 g)
*  4 łyżki masła orzechowego
*  3-4 łyżki miodu
*  2 łyżki kakao
*  ok. 50 g gorzkiej czekolady
*  garść żurawiny
*  kilka fig
*  trochę wody z gotowania ciecierzycy
* do obtaczania zmielone wytłoki pozostałe po zrobieniu mleka orzechowego




Ciecierzycę moczyłam ponad 12 godzin, odlałam wodę, nalałam świeżej i gotowałam do miękkości, czyli ok. 1.5 godziny.
Czekoladę,  żurawinę i figi posiekałam nożem.
Ciecierzycę odsączyłam (ale wody nie wylewałam), wrzuciłam do blendera, dodałam miód i masło orzechowe i zmiksowałam na gładką masę. W trakcie dolałam trochę wody z ciecierzycy, bo masa wydawała mi się za sucha. 


Czekoladowe kulki z ciecierzycy i masla orzechowego


Do masy dodałam posiekane bakalie i czekoladę, wymieszałam, ulepiłam kulki i obtoczyłam je w zmielonych wytłokach pozostałych po mleku orzechowym.


Czekoladowe kulki z ciecierzycy i masla orzechowego

Czekoladowe kulki z ciecierzycy i masla orzechowego





"Najskuteczniejszą metodą, by zniechęcić więźnia do ucieczki, jest nie dać mu się zorientować, że jest w więzieniu."
Fiodor Dostojewski





13 komentarzy:

  1. Kocham ciecierzycę za jej uniwersalność! Nawet pralinki można z niej zrobić-genialne;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jest super uniwersalna, to dobre określenie:)

      Usuń
  2. coś czuje ze to coś dla mnie ..mniam proszę o dopisek dla MM żebym nie zgubiła przepisu ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopisek zrobiony, zrób i napisz czy dobre;)

      Usuń
    2. narazie ciagle coś piekę ...czekam na cieplejsze dni ...oczywiście,ze dam znać ..
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł na ciecierzycę. No i rzeczywiście - po co miałabyś piec ciasteczka, skoro można ulepić kulki? Ja też lubię upraszczać to, co wydaje się zbyt skomplikowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka inaczej smakują, bo pieczone, a nie surowe;)

      Usuń
  4. Wygląda to niesamowicie, muszę koniecznie spróbować. Przyznam się nie próbowałem jeszcze ciastek tylko lepić, bez pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale tak można zrobić tylko wtedy, gdy wszystkie składniki nadają się do zjedzenia bez obróbki cieplnej:)

      Usuń
  5. Fantastyczny przepis na dobrą przekąskę i przede wszystkim zdrową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w dodatku nie da się za dużo ich zjeść, bo są bardzo sycące:)

      Usuń
  6. W takiej postaci ciecierzycy jeszcze nia jadłam ale wspaniale wygladaja te czekoladki :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!