piątek, 13 stycznia 2017

Zupa przeciwzapalna z marchewki i imbiru


Zupa przeciwzapalna z książki Plan



Przepis na tę zupę marchwiowo-imbirową pochodzi z książki "Plan" Lyn-Genet Recitas, którą to książkę już kilka razy wspominałam i z której przepisów korzystam od czasu do czasu.
Nie pokusiłam się dotąd o przejście całego 20-dniowego  programu opracowanego przez autorkę, a służącego sprawdzeniu jakie pokarmy wywołują stan zapalny w naszym organizmie, ale moja córka przeszła przez pierwsze 3 dni. Wtedy to właśnie ugotowałam dla niej tę zupę i oczywiście sama też ją zjadłam z ciekawości jak taka zupa marchewkowa będzie smakować.
To zupa rekomendowana przez autorkę jako potrawa o działaniu przeciwzapalnym, wpływa bowiem kojąco na układ pokarmowy.  Poleca ją szczególnie wtedy, gdy jakiś pokarm wpłynie na nas negatywnie i nasze samopoczucie nie jest najlepsze  z tego tytułu.
Zupę gotowałam w sezonie, więc cukinię miałam świeżą, teraz trzeba się posiłkować niestety nie najlepszą jej wersją. Dla siebie dorzuciłam ziarna słonecznika, w przepisie ich nie było.



Składniki na ok. 3-4 porcje:
* ok. 40 dkg marchwi
* 1/2 cukinii
* mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* kawałek startego świeżego imbiru 
* pieprz, cynamon, kminek, cebula w proszku (tej ostatniej nie miałam)



Warzywa pokroiłam, ugotowałam do miękkości, doprawiłam i zmiksowałam na krem.

Powiem tak, że ta zupa jest całkiem smaczna, czego raczej nie oczekiwałam. Nie wiem natomiast czy sprawdza się w przypadkach zapalnych, bo w tym kontekście wtedy jej nie testowałam. Ale jeśli ktoś z Was pod tym kątem ma ochotę ją sprawdzić, to proszę o komentarz czy działa:)


Zupa przeciwzapalna z marchewki i imbiru




"Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy."
Karel Capek


4 komentarze:

  1. Podoba mi się! Przepis zdecydowanie wart wypróbowania, zarówno pod względem smakowym (słodko-ostry?), jak i tym przeciwzapalnym:-) (ostatnio mam częściej migreny i myślę sobie, że to w wyniku stanu zapalnego, który zafundowałam sobie czekoladkami Tiki-Taki, normalnie nie mogę się im oprzeć ostatnio...)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak słodko-imbirowy:)
      Zupa jest banalnie prosta do zrobienia, więc wypróbuj Renia, zobaczymy jak na Ciebie podziała.

      Usuń
  2. Na zimowe dni taka rozgrzewająca zupa jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!