Kolejna wersja dania z podsmażonymi warzywami na parze. Robiłam je już z kurczakiem, potem wersję bezmięsną, z kaszą i awokado, a dzisiaj z sadzonymi jajkami, na śniadanie.
Składniki na porcję:
* 2 jajka
* warzywa: brukselka, czerwona papryka, pieczarki
* suszone pomidory
* masło klarowane
* sól kamienna, pieprz, papryka łagodna, czosnek niedźwiedzi
Brukselkę i paprykę ugotowałam na parze (najpierw brukselkę, a potem dorzuciłam paprykę, bo szybciej się gotuje).
Na patelni usmażyłam jajka sadzone, pod koniec wrzuciłam - dosłownie na kilka chwil - pokrojone pieczarki i posypałam wszystko suszonymi pomidorami. Wyłożyłam na talerz, a na patelni znów przez chwilę przesmażyłam warzywa z pary. W międzyczasie oczywiście wszystko doprawiłam.
Bardzo to było dobre:)
"Społeczeństwo potrzebuje zarówno optymistów jak i pesymistów. Optymista wymyśla samolot, a pesymista - spadochron."
George Bernard Shaw
Witam serdecznie. Trafiłam na Pani bloga przy okazji wyszukiwania info o mini-kuchence. I już tu zostanę, ma Pani bardzo ciekawe i zdrowe przepisy. Obecnie jestem na etapie zakupu paru urządzen (typu parowar, mini- kuchenka do szybkich dan i niewielkich porcji, blender do koktajli) z zamiarem zmiany mojego menii na zdrowsze. Pozwoli Pani, że będzie mi Pani jakby to rzec ----DROGOWSKAZEM .....w tej mojej walce o zdrowie, ponieważ nabawiłam się cukrzyce, jak wynika z ostatnich wyników :/ Pozdrawiam serdecznie Ania.
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak miły komentarz:) Życzę szybkiego powrotu do zdrowia:)
UsuńPrzepysznie wygląda! Lubię zaglądać na Twojego bloga :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iga:)
Usuńsuper ...uwielbiam jajka a z takimi warzywami to musi byc pycha ...na śniadanie jakoś mi nie pasuje, ale na szybki obiad lubię taki zestaw
OdpowiedzUsuńproszę o dopisek dla MM
Basiu, na obiad i kolację, a myślę, że jakbyś spróbowała na śniadanie, to byś się (może) przekonała i do tego;)
UsuńZdrowa kuchnia to podstawa. Duże się o tym mówi, lecz mało z nas próbuje zmian. Efekty są bardzo korzystne dla naszego organizmu.
OdpowiedzUsuńZ moich obserwacji wynika, że coraz więcej osób się tym interesuje, jest taki trend, a nawet moda. I dobrze, niech to będzie moda, byle nam służyła:)
UsuńPrzepis wygląda bardzo fajnie, jednak co do masła klarowanego czytałam różne opinie. Jedni uważaja je za zdrowe inni nie. Zdrowa dieta jest dość droga w porównaniu z pączkiem kupionym w Biedronce za 70 gr. Jesteś tym co jesz.
OdpowiedzUsuńRóżne opinie są o każdym (prawie) produkcie. To od nas zależy co uznamy za zdrowe dla siebie i w tym momencie, bo to się może zmieniać i u mnie się zmienia:)
UsuńKiedyś do smażenia używałam olejów roślinnych, bo takie uważałam za zdrowe;)
Co do wydatków na zdrową kuchnię, to u siebie nie zaobserwowałam ich wzrostu, pisałam o tym w jednym z wpisów o zmianach w mojej kuchni.
Witam ja bardzo lubię kuchnię, gdzie jedzenie jest "lekkie" bez tony olejów, frytek a gotowane na parze. Osobiście wybrałam taki sposób gotowania od niedawna. Zakupiłam fajny piekarnik właśnie z funkcja gotowania na parze. Nie mam już wzdętego brzucha i nie czuję się objedzona po każdym posiłku. Teraz jest wysoki sezon na fasolkę, brokuły, kalafior, które przygotowane właśnie w ten sposób smakują najlepiej.
OdpowiedzUsuńKażdemu polecam znaleźć sposób na zdrowe jedzenie bo nie każdy to samo lubi:)
A co to za piekarnik z funkcją gotowania na parze?
Usuń