poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Warzywa z curry - różne wersje


warzywa z curry




Warzywa z curry robię od 2 tygodni w różnych kombinacjach. Wszystkie pyszne!
Wystarczą warzywa, curry, mleczko kokosowe i wychodzi super danie. Kiedyś zajadałam się kalafiorem z curry, teraz podobnie smakuje mi taka kompozycja:)



Składniki I wersja:
* cukinia
* pieczarki
* papryka żółta
* kalarepka
* olej kokosowy
* mleczko kokosowe
* pasta średnia curry
* curry
* ziarenka kolendry
* sól
* coś zielonego: kolendra, pietruszka, koperek


Składniki wersja II:
* papryka pomarańczowa i zielona
* duży por
* kalarepka
* cukinia
* kapusta włoska
* pasta średnia curry
* curry
* ziarenka kolendry 
* sól
* mleczko kokosowe
* olej kokosowy
* coś zielonego: kolendra, pietruszka, koperek

warzywa z curry


Robię tak: rozgrzewam łyżeczkę oleju kokosowego, wrzucam pokrojone w kostkę warzywa (w przypadku wersji z porem - najpierw podsmażam por, po nim resztę), chwilę smażę, dodaję łyżeczkę curry, 1/2 łyżeczki zgniecionych ziarenek kolendry i 2 łyżki pasty, dolewam odrobinę zimnej wody i duszę kilka minut pod przykryciem. Warzywa mają być chrupiące. Lekko solę, dodaję mleczko kokosowe, mieszam, posypuję zielonym i jem. Najczęściej samo albo z dodatkiem ugotowanej ciecierzycy. Można dodać ryż, kaszę albo zjeść z kromką ciemnego chleba. 
Jakkolwiek - zawsze pysznie smakuje:)

Wersja I z pieczarkami:

warzywa z curry


Wersja II:

warzywa z curry
warzywa z curry

Z dodatkiem ciecierzycy:

warzywa z curry




" Najlepszym środkiem, aby codziennie rozpocząć dobry dzień, jest
zaraz po obudzeniu zastanowić się, czy dzisiaj nie można by
przynajmniej jednemu człowiekowi sprawić jakąś radość."
Friedrich Nietzsche


 


16 komentarzy:

  1. Uwielbiam warzywa curry, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pycha, pycha, dziwię się, że tak późno do tego doszłam;)

      Usuń
  2. Notuje ! Jestem juz po urlopie,wiec zaczynam pichcic i mam tak sporo zaleglosci w twoich przepisach,ze nie wiem sama od czego zaczac! Jutro chyba z awokado, bo juz na nie czas...
    Pozdrawiam i dzieki za twoje pomysly...zawsze cos znajduje dla siebie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie Basiu - czekam zatem na relacje i modyfikacje, bo pewnie będą jakieś:)

      Usuń
  3. Wspaniałe danie, zarówno w I i II wersji. Witam w akcji psiankowatej i zapraszam do dodawania kolejnych przepisów z psiankami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, pewnie coś psiankowatego upichcę jeszcze;)

      Usuń
  4. wygląda apetycznie- bardzo inspirująco- szczególnie, że kocham curry!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wersji tyle, ile dusza zapragnie - to mi się bardzo podoba w takich daniach:)

      Usuń
  5. Oj, ja też się czymś podobnym zajadałam cały weekend. Z plackami ziemniaczanymi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z plackami świetne zestawienie! Też takie sobie zaserwuję:)
      I jeszcze mam do nadrobienia placki z gulaszem, które mi tak u Was smakowały:)

      Usuń
    2. Muszę przyznać, że dzięki Twojej książce, mój kucharz wznosi się na wyżyny plackowego kunsztu:)

      Usuń
    3. Czyli dobre miałam przeczucie, że się książka przyda;) Pozdrowienia dla kucharza:)

      Usuń
  6. Ale super wygląda to danie!
    Świetny blog dodaję do obserowanych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie się wydawało mało atrakcyjne wizualnie;)
      Dziękuję, obserwuj i gotuj:)

      Usuń
  7. Mmm, aż mi tutaj zapachniało! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzie to jest to tutaj? Może nie tak daleko od mojej kuchni?;)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!