sobota, 29 grudnia 2012

Idealnie kremowa i łagodna pasta z ciecierzycy z awokado


pasta z awokado



Ten przepis zdobył I nagrodę w postaci książki "Ajurwedyjska książka kucharska" Amadea Morningstar i Urmila Desai w konkursie na zdrowe śniadanie do pracy zorganizowanym przez Sztukę Odżywiania i A-ajurwedę :)


*****


Od paru dni przymierzałam się do zrobienia hummusu, albo pasty z ciecierzycy, bo dawno nie robiłam.
Ugotowałam więc ciecierzycę, ale zanim przystąpiłam do dalszej pracy zmieniłam zdanie. 
Zobaczyłam bowiem awokado, z którego zamierzałam następnego dnia zrobić  krem czekoladowy oraz resztę przecieru pomidorowego, która została mi po przygotowaniu sosu pomidorowego na obiad. 
Postanowiłam wykorzystać oba te produkty do pasty.
W dodatku parę dni wcześniej ukręciłam swoje pierwsze w życiu gomasio (a przymierzałam się do niego rok bez mała!), więc i ono zostało wykorzystane w paście. 
Pasta wyszła kapitalna:)



Składniki na miseczkę:

* ok. 150 g suchej ciecierzycy
* 3-4 łyżeczki gomasio
* 2-3 łyżki przecieru z pomidorów
* 1/2 awokado (albo całe, jeśli małe)
* 2 łyżki oliwy/ dobrego oleju
* można dodać ząbek czosnku dla zaostrzenia



Najpierw ugotowałam ciecierzycę (uprzednio namoczoną przez całą noc).
Po ostudzeniu przełożyłam ją do miski i dodałam (z wielkim zaciekawieniem co z tego wyjdzie) 1/2 obranego i pokrojonego awokado  i przecier pomidorowy. Wymieszałam i sypnęłam gomasio,  a potem olej i jeszcze 2 łyżki wody z gotowania ciecierzycy dla rozrzedzenia pasty.
Wszystko dobrze zmiksowałam.
Zjadłam z podgrzanym w tosterze żytnim chlebem.

Pasta wyszła bardzo łagodna - ja lubię pikantne potrawy, ale ta jej łagodność wyjątkowo mi tutaj pasowała. 
Ale można dla zaostrzenia dodać ząbek czosnku:)

pasta z awokado

pasta z awokado

* gomasio - jest to uprażony sezam (pod koniec jego prażenia dodaje się sól i jeszcze chwilę razem praży) utarty z solą  w makutrze/moździerzu. 
Ja najpierw zmieliłam tę mieszankę w młynku (bo nie doczytałam, że należy utrzeć), a potem dołożyłam do tej zmielonej drugą świeżo zrobioną porcję, tym razem już utartą.
W zimie (podaję za p. Cyran-Żak) przygotowuje się go w proporcjach sezamu do soli 7:1, a latem 12-15:1.
Używa się do posypywania warzyw, sałatek, zup, wspaniale smakuje na kromce chleba z masłem, a ja wyjadałam go prosto z miseczki i nie mogłam się oderwać, mimo, że soli używam od dawna bardzo mało:)



"Strona zewnętrzna człowieka jest stroną tytułową jego wnętrza."
przysłowie perskie




25 komentarzy:

  1. notuje ..jestes niesamowita ..wlasnie kupilam awokado ..eh musze tylko poczekac ze dwa dni az zmieknie ..juz nie moge sie doczekac !
    gomasio tez robie i uzywam -:)
    mozesz zrobic dopisek MM I faza ! polecam do wszystkich posilkow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basia, nie dziwię się, że trudno Ci czekać, bo pasta jest naprawdę super:)
      Dopisek zrobiłam - dziękuję za pilnowanie wpisów z I fazy:)

      Usuń
    2. doczekalam sie i zrobilam dzisiaj ! pychotka ..maz powiedzial nawet, ze mozna jesc i jesc .. wyslalam ci nawet zdjecie ..tylko, ze wieczorowa pora robione, wiec mniej apetycznie to wyglada niz twoje ..
      zapisuje do ulubionych past !

      Usuń
    3. Mówisz, że nawet mężowi smakowała?! To duża rekomendacja dla tej pasty, bo mężczyźni z reguły nie przepadają za takimi wynalazkami:)

      Usuń
    4. moj generalnie lubi wynalazki , pasztety,smarowidla itp -:) jada w sumie bardziej pikantnie i tez mnie zaskoczyl ta ocena . Nastepnym razem musze podwoic skladniki !
      Pozdrawiam

      Usuń
    5. zrobilam ponownie i podwoilam porcje ! czesc zostawilam w/g twojego super oryginalu, a do drugiej porcji dodalam posiekane oliwki -:) tez fajna

      Usuń
    6. Chyba też ją znów zrobię:)
      Nawet mam awokado, ale myślałam do czego innego go przeznaczyć - zobaczę z jakim smakiem się jutro obudzę;)
      A Tobie życzę smacznego smarowania:)

      Usuń
    7. pozwolilam sobie wstawic przepis na mojego bloga
      http://gribouille118.blogspot.fr/2013/01/pate-vegetal-bas-ig.html
      dziekuje bardzo

      Usuń
    8. Ależ mi miło Basiu! Poza granicami to jeszcze mój blog nie był;)

      Usuń
    9. super,ze taka mala rzecz a cieszy -:)
      mozesz smialo komentowac tam po polsku, nie mam wiekszych problemow z czytaniem !

      Usuń
  2. Hummus próbowałam raz w życiu i zupełnie nie spodobał się moim kubkom smakowym. Ale o paście z ciecierzycy nawet nie słyszałam. Postaram się w najbliższym czasie taką przyrządzić bo wygląda smakowicie:) no i bardzo lubię sezam!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aipmilo, czasem tak jest, że za pierwszym razem niespecjalnie smakuje, ale jak się da sobie szansę na raz drugi, to się smak zmienia;)
      Chociaż z drugiej strony nie jest powiedziane, że wszystko musi smakować:)
      Polecam chrupki z ciecierzycy (przepis na blogu)- nie znam osoby, której by nie smakowały;)

      Usuń
    2. O, chrupki brzmią zachęcająco:)

      Usuń
  3. Jej, ale bym zjadła takie kanapeczki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ren-ya, a nie masz kogoś pod ręką żeby Ci pastę ukręcił?;)

      Usuń
  4. jutro robie! :)(Dorota Zabawska Czarnecka- facebook)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotka, cieszę się - czekam na relację jak smakowała:)

      Usuń
  5. Super ! uwielbiam pasty z awokado, z ciecierzycy również, a jeszcze nigdy nie próbowałam łączyć tych dwóch składników razem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokladnie jak ja , ale dzieki sowie bedziemy probowac -:)

      Usuń
    2. Ja też wcześniej nie próbowałam, zresztą awokado jadałam sporadycznie, dopiero niedawno się zmieniło i to była dobra wielce zmiana:)
      Pozdrawiam dziewczyny!

      Usuń
  6. wielki dzięki za przepisy, zdrowe jedzenie nie musi być nudne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet chyba to nie ma związku ze sobą, bo niezdrowe z kolei może być nudne;)
      Polecam się:)

      Usuń
  7. Pasta musi być pyszna! Też mam ostatnio zajawkę na ciecierzycę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest, jest:)
      Z ciecierzycy i awokado (razem albo osobno) na razie nie udało mi się zrobić nic niepysznego;)

      Usuń
  8. Takiej pasty jeszcze nie jadłem, w najbliższym czasie zastosuje ten pomysł. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!