Kupiłam w końcu karob (jako zamiennik kakao).
Spotykałam go często w przepisach i od dawna miałam ochotę poznać jego smak. Poznałam więc i od pierwszego wejrzenia (a raczej łyżeczki) stałam się jego fanką:)
Pierwsze co z nim zrobiłam, to mus/budyń na bazie awokado. Kiedyś zrobiłam tartę ze słodką masą awokadową i pamiętam, że bardzo nam smakowała.
Tym razem wpadł mi w oko przepis z bloga Zdrowie Na Talerzu; dodałam do niego jeszcze gruszkę, którą w tym roku dopiero polubiłam - nie przepadałam za gruszkami do tej pory - i wykorzystuję ją gdzie się tylko da.
Składniki na porcję:
* awokado
* 1/2 banana
* 1/2 gruszki
* 3 łyżeczki karobu (albo kakao)
* łyżeczka soku z cytryny
Obrałam awokado i owoce, a potem wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę.
Na chwilę włożyłam do lodówki, a potem z rozkoszą wielką zjadłam:)
"Demokracja: mówisz, co chcesz, robisz, co ci każą."
Geoffrey Barry
Cudownie! Właśnie nie wiedziałam, co zrobić z bardzo miękkim avokado! Dziękuję i zaraz wypróbuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńŻyczę zatem smacznego!:)
UsuńMuszę go spróbować, po prostu! :) Kupuję awokado i robię.
OdpowiedzUsuńKupuj i rób:)
UsuńMusi być pyszny! Karobu używam od dawna, ale avokado jeszcze nie jest oswojone:)
OdpowiedzUsuńU mnie też na razie częściowo - tylko na słodko:)
UsuńSówko, świetny! I zdrowy, bo na awokado. Myślisz, że nadałby się do przekładania ciast dla alergicznych biedaków?
OdpowiedzUsuńcałusy
PS. Witam w klubie miłośników karobu, wreszcie! ;)
Myślę, że by się nadawał:)
UsuńA karob to u Ciebie chyba pierwszy raz zobaczyłam i zaciekawił mnie:)
Deser genialny! :) Jednak dla mnie koniecznie z kakao ;)
OdpowiedzUsuńNo jasne! Jakże by inaczej;)
UsuńTen deser śni mi się po nocach, ciągle za mną chodzi... jak tylko wrócę od mamy do mojej kuchni to będzie pierwsze co sobie przygotuję :) mmm... :)
UsuńOoo, ja też mam awokado i totalny brak pomysłu na nie! Muszę zrobić, wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńCiekawe czy Ciebie też tak zauroczy;)
Usuńjakie pysznosci -:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam awokado i karob rowniez
pochwale sie swoim ciastem i musem (chociaz ten nie jest ani z karobem ani z kakao , ale pyszny ) ..mus taki w lecie nawet zamrozilam i zajadalam jako lody -:)
http://aidedegilda.blogspot.fr/2012/06/gateau-lavocat-et-aux-graines-de-pavot.html
Mus pysznie wygląda - pewnie się skuszę:) Tylko nie mam syropu, to miodem może zastąpię. Swoją drogą też jestem ciekawa smaku syropu z agawy, podobnie jak kiedyś karobu;)
Usuńsyrop z agawy ma delikatny smak .. spokojnie mozna jakis delikatny, plynny miod np akacjowy
Usuńja b to lubie rowniez na cieplo:)
OdpowiedzUsuńNa ciepło? Nie wpadłabym na to! Ale zrobię, bo to może być jak ze zwykłym budyniem - najlepszy tuż po zrobieniu, czyli ciepły jeszcze:)
Usuńno dokladnie jest budynkowe!!!
Usuńja robilam w vitamixie, to on mi troszke podgrzewal:)
ale rownie dobrze mozna troszke w garnku podgrzac:)
dokladnie te musy z awokado super smakuja na cieplo, zimno i jak lody czyli mrozone = na wszystkie pory roku -:)
Usuńja robie w termomiksie i tez podgrzewalam
Doskonały mus!
OdpowiedzUsuńJuż myślę o jutrzejszym poranku.
Zrobię go!
Zgadzam się - jest doskonały (albo prawie;)
UsuńZrobiłam dopiero dzisiaj! Nie miałam gruszki, więc wykorzystałam jednego małego banana. Zamiast kakao - 1/3 roztopionej czekolady 90 proc. Jutro kupię 3 awokado i zrobię potrójną porcję do biszkoptu migdałowego :-)
OdpowiedzUsuńCzyli rozumiem, Ci smakowało?;)
UsuńZ tą czekoladą dobry miałaś pomysł, też taką wersję sobie zaserwuję:)
Uwielbiam krem z banana, awokado i mąki orzechowej, więc w tej wersji zapewne też będzie mi smakowało. Akurat mam w kuchni karob w proszku - już wiem do czego się przyda :)
OdpowiedzUsuńDeser posiada dodatkową zaletę - przypomina wyglądem mus czekoladowy. Moje oczy również lubią jeść i bardzo im się to podoba :)
Próbowałaś melasy karobowej? :)
Jakiś czas temu kupiłam, czasem używam, ale jakoś nie mam pomysłów na wykorzystanie. No i okazji, żeby przekonać się do tego smaku...
Pozdrawiam!
Nawet nie miałam dotąd pojęcia, że takie coś jak melasa karobowa istnieje;) Może do ciasta ją dorzucić jakiegoś?
UsuńTen mus jest cudowny! Już trafił do mojej stałej listy;) Często zamiast gruszki dodaję jabłko a jak chcę żeby był bardziej kremowy to daję całego banana. Ale jest przepyszny i zdrowy! Czego więcej można chcieć?:) Dziękuję Ci bardzo za ten inspirujący przepis!;)
OdpowiedzUsuńMonika
U mnie też jest na stałej:)
UsuńNajczęściej właśnie z całym bananem i bez gruszki i czasem z kakao zamiast karobu. Z jabłkiem jeszcze nie robiłam, więc za Twoją podpowiedzią zrobię:)
Ten mus jest pyszny! Właśnie zrobiłam i od razu wsuwamy. Dziękuję za przepis! Następnym razem dodam jeszcze mielonych orzechów:)
OdpowiedzUsuńAwokado i banan to dla mnie jest baza - resztę można dowolnie komponować, a więc i orzechy i inne dodatki dokładać:)
UsuńPozdrawiam:)
we Wrocławiu w Machina Organica podają go jako tarta - ale jest samo awokado, syrop z agawy i kakao, lekko zamrożone, po wyjęciu pyszna tarta... odzdobione, malinami, grantem, nektaryną super :)
OdpowiedzUsuńTak, ten krem nadaje się do tarty i naleśników, babeczek itp.
UsuńA na Machina Organica zerknęłam i pyszne mają menu:)
pysznie tam smakuje, nie jest tanio, ale wszystko jest przepyszne :)
Usuńwłaśnie robię ten krem do tortu dla alergika, to jego pierwszy tort kiedy będzie miał jakiś krem zamiast dżemu w torcie..poleciłam rodzicom bloga :)
pozdrawiam Kinia
Bardzo się cieszę, napisz jak się tort z takim kremem spodobał:)
Usuńmaiłam napisać już dawno - tort był rewelacyjny - został krem i zrobiliśmy też sobie na tartę - boski - robiłam już wiele razy i właśnie znowu :) Polecam - kremem przekładam blaty do tego malinki świetnie się komponuje - raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńSuper, bardzo się cieszę:)
UsuńRównież pozdrawiam!