środa, 19 grudnia 2012

Konfitura bakaliowa z miodem - może na prezent?


miod z bakaliami




Przepis na tę bardzo szybką do przygotowania konfiturę (chociaż nie jestem pewna, czy to właściwa nazwa)  znalazłam w Wysokich Obcasach Extra
Zmieniłam trochę ilości składników, dorzuciłam daktyle i posiekane orzechy.



Składniki na 2 słoiczki i miseczkę:

*  7 suszonych moreli
*  5 dużych daktyli
*  5 dużych suszonych śliwek
*  4 figi
*  garść rodzynek
*  garść orzechów włoskich
*  1 i 1/2 szklanki miodu 


Posiekałam drobno wszystkie bakalie, wrzuciłam do rondelka (oprócz orzechów), zalałam miodem i trzymałam chwilę na maleńkim ogniu rozgniatając bakalie o ścianki.
Dorzuciłam orzechy, wymieszałam i przelałam do słoiczków.

Konfitura smakuje pysznie na grzance, jako dodatek do owsianki czy jaglanki śniadaniowej, naleśników/pankejków, a także do wyjadania prosto z miseczki/słoiczka.
Sprawdzi się też jako prezent dla łasuchów:)

miod z bakaliami
miod z bakaliami



"Są trzy fazy ujawniania się prawdy. Najpierw prawda jest ośmieszana, potem spotyka się z gwałtownym oporem, a na koniec traktowana jest jako oczywistość."
Artur Schopenhauer


20 komentarzy:

  1. Jaka smakowita konfitura :) Słoiczek takiej konfitury ucieszyłby każdego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna! Zapisuję przepis. Wygląda pięknie. Ależ musi być słodka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sówko, genialne! Zrobię mojemu tacie, on lubi takie cuda. No i to chyba też może być fajne wypełnienie dla kruchych babeczek, albo na placuszki położyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, do babeczek będzie super, tylko ciasto niesłodkie trzeba zrobić:)

      Usuń
  4. Koniecznie do zrobienia, bo ja właśnie uwielbiam takie słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ograniczę się do fig, śliwek i moreli, ale zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda wersja będzie dobra:)
      Ja dałam trochę za mało śliwek i tylko lekko czuć ich smak, a bardziej figi są odczuwalne.

      Usuń
    2. Jest wybitnie dobra! :) Pięknie się kłaniam w podziękowaniu za przepis.

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę Krysztally! To "wybitnie" to zabrzmiało super!;)

      Usuń
  6. wspaniała konfitura, nigdy nie jadłam takiej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić:)
      Większość zużyłam jako smarowidło do grzanki - pycha!

      Usuń
  7. Super na prezent,dzięki za pomysł:) a czy przez zagrzanie miodku nie stracimy jego cennych właściwości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu się nie podgrzewa dużo, tyle tylko, żeby połączyć składniki, więc strat raczej na wartości nie powinno być:)

      Usuń
  8. dziękuję za szybką odpowiedź:))) zastanawiałam się czy zrobić dżem z suszonych owoców ale Twój przepis z miodkiem jest chyba o niebo lepszy:))) a mam dużo suszonej żurawiny i wiśni czy myślisz że je również mogę dodać? I jeszcze jedno:jak przechowywać?W szafce czy lodówce?I jak długo??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz dodać, albo zrobić np. dwie wersje smakowe. Jak długo przechowywać to nie wiem, bo u mnie poszło błyskawicznie, ale nie sądzę, żeby się szybko zepsuło. Nie trzymałam w lodówce.

      Usuń
  9. Dziękuję i będę często zaglądała na Twego bloga bo dziś przypadkowo trafiłam do Ciebie i muszę powiedzieć,że blog super:))))

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!