Zatęskniłam
za czymś zapiekanym, a ponieważ miałam pod ręką bakłażana i pieczarki,
więc powstało danie na tym oparte, wymyślone na poczekaniu.
Składniki:
* bakłażan
* kilka dużych pieczarek
* cebula spora
* ząbek czosnku
* ser starty Stary Olęder
* 3 plasterki sera wędzonego
* sól, zioła
* ryż basmati - 2 łyżki ugotowanego
Bakłażana
wydrążyłam (wydrążony środek pokroiłam na grube plastry), posoliłam i
pozostawiłam na 1/2 godziny, żeby wypuścił sok z goryczką.
W międzyczasie udusiłam cebulę i pokrojone w półplasterki pieczarki. Dodałam wyciśnięty czosnek, sól i zioła do smaku.
Bakłażana
wytarłam do sucha i rozłożyłam w naczyniu żaroodpornym - obie połówki i
plastry. Napełniłam środek i wierzch plasterków mieszanką ryżu (ryż
został mi po przygotowaniu innej potrawy) i pieczarek, posypałam startym
serem, a że było go niewiele dodałam pokrojony na plasterki ser
wędzony.
Włożyłam na ok. 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 1800C. Po wyjęciu posypałam jeszcze cebulką zieloną i przystąpiłam do konsumpcji.
Baaardzo to było smaczne, z jedną uwagą: nie smakuje mi skórka (choć może ładnie wygląda), więc następnym razem ją wyeliminuję.
Aby danie było zgodne z I fazą Metody Montignac nie dodajemy ryżu.
Komentarze
2011/09/12 14:35:04
cudowny jest, i jaki fajny nowy szablon!!!! moje ulubione kolory:) Calusy!
2011/09/12 16:05:38
Uwielbiam zapiekane bakłażany! Zdrowo i smacznie. :)
2011/09/13 07:49:59
M.dawid - fajnie Cię u mnie widzieć! Z nowym szablonem czuję się z lekka odnowiona, choć to nie wiosna idzie, tylko jesień;)
Shaday - ja też jak raz spróbowałam, to stałam się ich wielbicielką:)
Kulinarnespotkania - dzięki!
Slyvvia - tak, poza walorami smakowymi to danie fajnie wygląda, szkoda mi było je zjeść;)
Shaday - ja też jak raz spróbowałam, to stałam się ich wielbicielką:)
Kulinarnespotkania - dzięki!
Slyvvia - tak, poza walorami smakowymi to danie fajnie wygląda, szkoda mi było je zjeść;)
2011/09/13 13:38:49
Mmmm zapiekany bakłażan z serem ryżem i grzybami to coś dla mnie;)
2011/09/13 14:08:56
Monisia - ryżu to tu było mniej niż na lekarstwo;) Została mi garstka i ją wykorzystałam:)
2011/09/27 21:46:56
Tak,skórka zdecydowanie niejadalna ;)) Ale całość wygląda przepysznie! pozdrawiam również.
2012/02/15 08:27:04
szukam znowu pomyslu u ciebie.. wyglada super, uwielbiam baklazany, ale Sowa to nie jest zgodne z metoda Montigniaca ..
pisze tylko, zeby sie komus nie mylilo
dopasowac latwo , wiec sobie przerobie i dzieki za pomysl
pisze tylko, zeby sie komus nie mylilo
dopasowac latwo , wiec sobie przerobie i dzieki za pomysl
2012/02/15 15:51:51
jestes super
tak chodzi o polaczenie ryzu o IG > 35 z tluszczami
mozna dodac natomiast quinoa , ktora osobiscie uwielbiam i tak to zrobie
zawsze mozna znalezsc wyjscie
tak chodzi o polaczenie ryzu o IG > 35 z tluszczami
mozna dodac natomiast quinoa , ktora osobiscie uwielbiam i tak to zrobie
zawsze mozna znalezsc wyjscie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!