Ostatnio z gorgonzolą były u mnie placki ziemniaczane, a dzisiaj jajecznica z dodatkiem tego sera, równie smakowita:)
Składniki na jedną porcję:
* 2 jajka + 1 żółtko
* 1 - 2 pieczarki
* kawałek gorgonzoli
* łyżka masła
* sól, kurkuma, lubczyk
Na
patelnię wrzuciłam masło i pokrojoną na małe kawałki gorgonzolę.
Mieszałam do rozpuszczenia sera.
Jajka, żółtko i pokrojone pieczarki rozkłóciłam w miseczce. Sypnęłam szczyptę kurkumy i wylałam na patelnię z rozpuszczonym serem. Smażyłam powoli, na końcu doprawiłam solą.
Jajka, żółtko i pokrojone pieczarki rozkłóciłam w miseczce. Sypnęłam szczyptę kurkumy i wylałam na patelnię z rozpuszczonym serem. Smażyłam powoli, na końcu doprawiłam solą.
Rozdzieliłam sprawiedliwie pomiędzy przygotowane kromki chleba, posypałam lubczykiem i zjadłam z lubością wielką!
"Cudze błędy mamy przed oczyma, własne za plecami. "
Seneka
Komentarze
2011/12/16 14:32:14
ło matko! sama nie wiem, czy to do
mnie przemawia, czy wręcz przeciwnie. spróbuję zrobić na jutrzejsze
śniadanie, bo w lodówce mam ser i pieczarki. lubczyk też mam. i chyba
dorzucę obok pomidora:) intrygujące, hm...
2011/12/16 15:36:26
Oliwku, ja często robię jajecznicę z żółtym serem, a ta z pleśniowym jest jeszcze lepsza:)
Oczywiście jak ktoś lubi takie sery.
Oczywiście jak ktoś lubi takie sery.
2011/12/18 11:18:03
Hej:)
Też kładę sobie jajeczniczkę na chlebek, ale z gorgonzolą jeszcze nie próbowałam:) wygląda smakowicie, muszę kupić ser i zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
BlueBlue
Też kładę sobie jajeczniczkę na chlebek, ale z gorgonzolą jeszcze nie próbowałam:) wygląda smakowicie, muszę kupić ser i zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
BlueBlue
2011/12/18 11:30:03
Świetny pomysł, lubię i jajecznicę i gorgonzolę, na pewno polubię ja razem :)
2011/12/18 18:18:03
hej :) miło mi Cię poinformować, ze
dostałaś wyróżnienie w moim konkursie na przepis z rybą :) niestety nie
zostawiłaś swojego maila.
napisz proszę na : zawsze.oliwek@gazeta.pl swoje dane teleadresowe, abym mogła wysłać drobny upominek :)
napisz proszę na : zawsze.oliwek@gazeta.pl swoje dane teleadresowe, abym mogła wysłać drobny upominek :)
2011/12/18 20:31:40
Kulinarnespotkania - "podkręcona" to dobre słowo:)
Xbluebluex - dobre Ci danko wyjdzie, ot co!
Sylwiam7 - jeśli lubisz gorgonzolę, to na pewno Ci zasmakuje to danko:)
Zawsze.oliwek - bardzo miłe, będę czekać z niecierpliwością na tę niespodziankę od Ciebie:)
Xbluebluex - dobre Ci danko wyjdzie, ot co!
Sylwiam7 - jeśli lubisz gorgonzolę, to na pewno Ci zasmakuje to danko:)
Zawsze.oliwek - bardzo miłe, będę czekać z niecierpliwością na tę niespodziankę od Ciebie:)
a ja smazylem jajka na gorgonzoli i nie wiem dlaczego wyszly plynne w konsystencji ,jakby sie nie zwazyly jajka .Nie rozumiem jaka reakcja zaszla
OdpowiedzUsuńTeż nie wiem dlaczego tak się stało, dawno nie robiłam takiej jajecznicy, zobaczę jak mi teraz wyjdzie:)
Usuń