Dzisiaj minęły 2 lata od pierwszego mojego wpisu na blogu:)
O pierwszej rocznicy właściwie zapomniałam, ale druga to już poważna sprawa (nie sądziłam, że tak długo będzie mnie cieszyć prowadzenie bloga), dlatego specjalnie z tej okazji upiekłam sernikobrownies z masą kajmakową.
Najpierw spodobało mi się brownies z kajmakiem u Marty,
ale miałam ser do wykorzystania, więc doszłam do wniosku, że dołożenie
do brownies sera będzie dobrym pomysłem, tym bardziej, że mam już
doświadczenie w pieczeniu i delektowaniu się udanymi sernikobrownies - tutaj i tutaj.
Składniki na tortownicę o śr. 21 cm:
* 115 g masła
* 170 g gorzkiej czekolady - dałam 100 g czekolady o zaw. 90% kakao i 80 g o zaw. 70%
* 25 g kakao - nie dałam
* 3 jajka
* 200 g cukru (dałam mniej o ok. 50 g) - dałam 120 g fruktozy^
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - nie dałam
* 140 g mąki - dałam 150 g mąki pszennej typ 1850
* 400-500 g kajmaku - dałam puszkę 400 g
* 170 g gorzkiej czekolady - dałam 100 g czekolady o zaw. 90% kakao i 80 g o zaw. 70%
* 25 g kakao - nie dałam
* 3 jajka
* 200 g cukru (dałam mniej o ok. 50 g) - dałam 120 g fruktozy^
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - nie dałam
* 140 g mąki - dałam 150 g mąki pszennej typ 1850
* 400-500 g kajmaku - dałam puszkę 400 g
Dodatkowa masa serowa:
* 250 g sera na sernik President
* 1 żółtko
* 50 g fruktozy^
^ dopisek 2014: nie używam już fruktozy, korzystam z ksylitolu
* 1 żółtko
* 50 g fruktozy^
^ dopisek 2014: nie używam już fruktozy, korzystam z ksylitolu
Piekarnik nastawiłam na 1800C.
Stopiłam masło razem z kawałkami czekolady w rondelku na małym ogniu. Ser wymieszałam z fruktozą i żółtkiem.
Maślano - czekoladową masę połączyłam z mąką, fruktozą i jajkami.
Większą
część masy czekoladowej wyłożyłam (była bardzo gęsta i klejąca) na dno
tortownicy, na to lekko rozgrzaną na parze masę kajmakową, potem masę
serową, a na końcu kupki z reszty masy czekoladowej. Lekko pomieszałam
końcem łyżki i włożyłam na 35 min. do piekarnika.
Chwilę
potrzymałam jeszcze w wyłączonym piekarniku, a po wyjęciu zostawiłam do
przestygnięcia. Długo nie stygło, bo byłam bardzo ciekawa jak się w
środku prezentuje i stąd pierwsza degustacja jeszcze lekko ciepłego
ciasta z wylewającym się smakowicie kajmakiem!
Ciacho o ekstremalnie czekoladowym spodzie przełamanym słodyczą kajmaku i wykończone lekkim serowym wierzchem - pycha!!!
Częstujcie się:)
„Jeden dzień i nic ponad to.
Nie oglądaj się za siebie i nie rozpaczaj nad przeszłością, bo już jej nie ma.
I nie kłopocz się o jutro,bo jeszcze nie nadeszło.
Żyj w teraźniejszości i uczyń ją tak piękną, żeby była warta zapamiętania”
Ida Scott Taylor
Nie oglądaj się za siebie i nie rozpaczaj nad przeszłością, bo już jej nie ma.
I nie kłopocz się o jutro,bo jeszcze nie nadeszło.
Żyj w teraźniejszości i uczyń ją tak piękną, żeby była warta zapamiętania”
Ida Scott Taylor
Komentarze
2011/12/30 10:22:03
o matko jakie cudne ciasto!!!!! i a
ten kajmak mniammmm. Wszystkiego naj naj dla bloga a dla Ciebie mnóstwa
inspiracji i kolejnych wpisów...pozdrawiam
2011/12/30 11:15:30
Sowo :-) aż mi ślinka leci i nie chce
przestać, Te Twoje zdjęcia są takie... sugestywne, eh. Sama czegoś
takiego bym nie przyrządziła, ale sądząc z widoku i przepisu to jest
taka słodość, którą moje podniebienie kocha najbardziej.
Gratulacje z powodu rocznicy, no pieknie pieknie, dwa latka to szmat czasu.
Pozdrawiam. I.
Gratulacje z powodu rocznicy, no pieknie pieknie, dwa latka to szmat czasu.
Pozdrawiam. I.
2011/12/30 11:27:17
serdecznie gratuluję 2 rocznicy:):):)
życzę kolejnych fantastycznych przepisów i inspiracji kulinarnych :)
ciasto pycha!
życzę kolejnych fantastycznych przepisów i inspiracji kulinarnych :)
ciasto pycha!
2011/12/30 15:02:42
jej tyle pyszności w jednym ciachu, wszystko co lubię. Gratuluję rocznicy, życzę wielu kolejnych :)
2011/12/30 17:14:24
Ja pierwszą rocznicę pamiętałam, ale o drugiej zapomniałam :) Odwrotnie niż TY.
Sowa życzę Ci kolejnych lat blogowania!
Ciasto wygląda bardzo smakowicie.
Sowa życzę Ci kolejnych lat blogowania!
Ciasto wygląda bardzo smakowicie.
2011/12/30 23:50:35
niesamowicie apetyczne. Zjeść i umrzeć z rozkoszy! Szczęsliwego Nowego Roku!!!
2011/12/31 13:53:09
ależ to ciasto wygląda ....mrrrrrr.... po prostu bosko:)
Niech te 2 lata i kolejne będą po prostu jedną wielką pasją:)
...a z okazji Nowego Roku życzę wszystkiego najlepszego:)
Niech te 2 lata i kolejne będą po prostu jedną wielką pasją:)
...a z okazji Nowego Roku życzę wszystkiego najlepszego:)
2012/01/05 15:40:21
Choć do słodyczy mnie nie ciągnie,
obśliniłam monitor. Na pewno na jakąś domową okazję zrobię ten
sernikobrownies bo sam widok powala...
2012/01/05 17:06:02
Był pyszny; jak go włożyłam do
lodówki, to zrobił się taki bardziej zwarty, że jakby go zrobić w innej
niż tortownica formie, to można go kroić na grube plastry jak batonik:)
Poza lodówką jest taki apetycznie miękki i lekko się rozlewający:)
Poza lodówką jest taki apetycznie miękki i lekko się rozlewający:)
2012/01/13 23:01:12
A ja głupia odpisałam Ci na swoim
blogu, zamiast na Twoim - to jeszcze raz, choć już dużo później: STO
LAT, STO LAT życia Twojego bloga!! Co do brownie z kajmakiem i jeszcze s
serem - to już musi być istna rozpusta dla podniebienia!! Wyszedł Ci
niezwykle apetyczny!
wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje :) mam pytanie w dodatkowej warstwie serowej 50 g fruktozy chciałabym zastąpić cukrem, czy można tak zrobić?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, zastąp tym, czego do słodzenia używasz:)
Usuń