Ten przepis dostałam od koleżanki, z którą piłam kawę podczas przerwy w kursie Silvy, który to kurs ostatnio (zresztą po raz 3) zaliczyłam i polecam.
Przepis prosty, składniki smakowite i zdrowe, więc nie czekał długo na realizację.
Składniki na ok. 30 ciasteczek:
- 4 średnie jajka
- 100 g rodzynek
- 150 g słonecznika lub dyni - dałam większość słonecznika i łyżkę dyni
- 100 g orzechów włoskich lub migdałów - dałam 150 g mieszanki, również z orzechami nerkowca
- dołożyłam kilka fig
Jajka lekko roztrzepałam i dosypałam do nich wymieszane i pokrojone na niewielkie kawałki bakalie.
Z masy zrobiłam kupki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyłam do piekarnika na 15 min. w temp. 1600C.
Z masy zrobiłam kupki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyłam do piekarnika na 15 min. w temp. 1600C.
Ciasteczka,
ku mojemu zdziwieniu, nie wyszły chrupiące, bo takich się spodziewałam,
tylko bardzo miękkie, co nie jest ich wadą, a wręcz przeciwnie.
Ja bym je tylko trochę podkręciła: dodałabym łyżkę miodu i sporą szczyptę imbiru i kurkumy. I może też mniej słonecznika, a więcej fig albo daktyli.
Oczywiście to nie znaczy, że w tej postaci jaka jest te ciasteczka długo poleżą;)
Ja bym je tylko trochę podkręciła: dodałabym łyżkę miodu i sporą szczyptę imbiru i kurkumy. I może też mniej słonecznika, a więcej fig albo daktyli.
Oczywiście to nie znaczy, że w tej postaci jaka jest te ciasteczka długo poleżą;)
"Wielu
ludzi lubi myśleć, że znajdą balans w życiu PO osiągnięciu sukcesu. Tak
naprawdę jednak, osiągnięcie balansu JEST sukcesem."
Brian Koslow
Brian Koslow
Komentarze
2011/12/12 15:42:10
Rewelka! Samo dobro, a do tego na pewno pyszne :)
2011/12/12 15:44:01
kupuje jutro worek bakalii i piękę..... chodzi za mną taki coś... albo pierniki... ale pierniki za dużo zabawy:)))
2011/12/12 15:45:54
Super pomysł! Ja teraz chyba z uwagi
na okres przedświąteczny jadam prawie same bakalie :) Muszę spróbować
takiego połączenia,ale zapewne bez miodu by się nie obeszło,bo zastępuję
nim sobie cukier a nawet mąkę czy jajka jeśli chodzi o wypiek
ciasteczek-trzeba kombinować ;)
2011/12/12 15:49:47
Koniecznie dodajcie miód i ostre
przyprawy, bo w takiej wersji jak dostałam są trochę mało wyraziste.
Trzeba je przyostrzyć i dosłodzić:)
2011/12/12 18:05:20
Śliczne. Bardzo podobne ciasteczka piekła kiedyś moja przyjaciółka i bardzo mi smakowały :D
2011/12/12 20:08:19
no jestem pod wrażeniem ogromnym :) wspaniały przepis. zapisuję sobie, bo uwielbiam bakalie!
2011/12/13 09:17:25
Same jajka i bakalie???!!!! Nie do wiary:O!
Wyglądają przepysznie, a jeśli są do tego tak proste do wykonania, to koniecznie muszę spróbować:)
Wyglądają przepysznie, a jeśli są do tego tak proste do wykonania, to koniecznie muszę spróbować:)
2011/12/13 13:10:42
Dzięki, cieszę się, że tyle amatorek bakalii jest:)
Ja będę kombinować z różnymi wersjami bakaliowymi, może dodatek pistacji albo orzechów ziemnych też byłby ciekawy?
Ja będę kombinować z różnymi wersjami bakaliowymi, może dodatek pistacji albo orzechów ziemnych też byłby ciekawy?
Są fantastyczne! Skorzystałam z sugestii i dodałam łyżkę słodu i więcej suszonych owoców, ale już bez przypraw. Dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńFajnie! Cieszę się, że się przepis przydał i pozdrawiam!
Usuń