Pierwszy
raz w ogóle robiłam zupę z dyni, jak również cokolwiek z dyni, ponieważ
do tej pory dynia istniała dla mnie jedynie w wersji dekoracyjnej (co
roku zbieram małe kolorowe dynki z wysianych wcześniej w ogrodzie
ziarenek). Jak nabrałam ochoty na włączenie jej do mojego menu, to się
okazało, że czas dyni już się skończył;)
Ale udało mi się niespodziewanie trafić na ostatnią chyba na rynku w tym roku, więc czym prędzej kupiłam!
Przygotowałam wg zasad Kuchni 5 Przemian.
Składniki na 2 porcje:
* 2 ziemniaki
* ok. 1/2 kg dyni
* cebula niewielka
* kawałek pietruszki i selera
* kawałek kurczaka
* kawałek świeżego imbiru
* sól, pieprz, pieprz cayenne, lubczyk, tymianek, kurkuma
* kilka kropli cytryny
* śmietana
* pestki dyni
Robiłam tak:
1. Do wrzątku wrzuciłam szczyptę tymianku (g)
2. Dodałam pokrojone ziemniaki i pietruszkę (sł)
3. Cebulę, imbir i kawałek selera (o)
4. Lubczyk (o)
5. Sól (sn)
6. Kurczaka (k) - gotowałam do miękkości
Dalej dodałam:
Dalej dodałam:
7. Szczypta kurkumy (g)
8. Dynię utartą (sł)
9. Trochę pieprzu i pieprzu cayenne (o)
10. Odrobinę vegety - odkryłam wersję Natur i takiej używam (sn)
11. Kilka kropli cytryny (k)
12. Wrzątek do uzupełnienia (g), wyjęłam kurczaka i imbir, a resztę zmiksowałam.
13. Pestki dyni i śmietana na wierzch
Zupka pyszna! Trochę mi żal, że muszę czekać do następnego sezonu, żeby jej znów zakosztować...
„Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja jest to, że się z nami nie kontaktują.”
Albert Einstein
Komentarze
2011/12/15 21:04:42
Ja tez zaczęłam się z dynia
zaprzyjaźniać dopiero w tym roku i w lodówce mam jeszcze trochę
dyniowego puree. Na zupę jak znalazł :)
2011/12/16 07:27:54
No właśnie, ja już nie zdążyłam kupić więcej, żeby zamrozić. Ale za to w przyszłym sezonie ruszam od pierwszej dyni:)
2011/12/18 11:20:21
Fajny przepis, u mnie ostała się jeszcze dynia, może po świętach sobie strzelę taką zupkę:))) dzięki,
BlueBlue
BlueBlue
2011/12/18 20:25:01
A mnie się znów udało kupić dynię, więc zrobiłam ciasteczka i będzie jutro zupka:)
2012/01/31 15:01:14
uwielbiam dynie i jest na stale ze
mna ... ma tyle dobrego smaku, ze nie potrzeba zbyt duzo do niej
dokladac. Moja zupa to odtluszczony bulion drobiowy, cebulka lub biala
czesc pora i dynia . Wszystko potem miksuje, dosmaczam , posypuje
pietruszka i daje kleksa kokosowej smietanki , pycha ..
2012/02/12 22:25:55
ja kupuje, ale w Polsce moze byc chyba problem..
znalazlam cos moze w zastepstwie
weganizm.com/d_smietanka_kokosowa.html
znalazlam cos moze w zastepstwie
weganizm.com/d_smietanka_kokosowa.html
2012/02/13 07:38:23
Dzięki za link! Jeszcze nie kupowałam mleka kokosowego, ale mam kilka przepisów z jego dodatkiem, to zobaczę jak smakuje:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!