poniedziałek, 5 września 2011

Brownies z mascarpone


brownies z mascarpone



Dzisiaj przepis na brownies;  okazuje się, że nie mam na blogu takiego ciacha, choć brownies już robiłam, ale widocznie było to przed erą blogową:) 
Wyszukałam  taki  przepis, bo dawno nie używałam w kuchni mascarpone.
Zrobiłam w okrągłej foremce o śr. 20 cm. i z niewielkimi zmianami.




Składniki na ciasto:
* 200 g masła
* 100 g czekolady gorzkiej
* 130 g fruktozy (aktualizacja: teraz używam ksylitolu)
* 1/2 szklanki (40g) kakao
* ok. 100 g serka mascarpone
* 3 jajka
* kilka kropli aromatu waniliowego
* 1/2 szklanki (75 g) mąki pp typ 1850 (aktualizacja: teraz nie używam takiej mąki)
* 50 g potłuczonych orzechów włoskich i laskowych
* trochę soli

Polewa:
* 50 g czekolady gorzkiej
* kilka łyżek śmietanki 30%
* 2 łyżki serka mascarpone
Polewę zrobiłam zupełnie inną niż pierwowzór, ale wyszła bardzo ok:)



Najpierw nastawiłam piekarnik na 1600C.
Foremkę natłuściłam masłem, czekoladę połamałam i wrzuciłam do tygielka żeby się stopiła na parze. Masło stopiłam  w rondelku i wlałam do czekolady, chwilę mieszałam do całkowitego rozpuszczenia.
Do miski wsypałam fruktozę i kakao i do tego wlałam stopioną z masłem czekoladę. Wymieszałam, dodałam mascarpone i jajka i ubijałam przez chwilę, a na końcu połączyłam z mąką. Masa wyszła bardzo gęsta; przełożyłam ją do foremki i przypomniałam sobie, że miałam dodać orzechy, więc trochę musiałam znów namieszać, żeby orzechy przykryć ciastem:)
Foremkę umieściłam w piekarniku i nastawiłam czas na 20 minut. W przepisie było podane, żeby piec 45-50 min., ale wydawało mi się to za długo jak na brownies. Po 20 minutach dodałam jeszcze 15 minut, więc w sumie spędziło w piekarniku 35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika chwilę przestudziłam i z wielką łatwością wyciągnęłam brownies w nienaruszonej postaci z foremki - a różnie z tymi ciastami i foremkami bywa;)
Znów stopiłam czekoladę z dodatkiem śmietanki na parze, połączyłam z mascarpone i rozłożyłam równomiernie po wierzchu ozdabiając dodatkowo połówkami nerkowca.

Po mniej więcej  godzinie  dokonaliśmy rodzinnie delikatnej próby jeszcze ciepłego ciasta i wyszła zadowalająco:)
Po całkowitym wystudzeniu smakowało jeszcze lepiej: było odpowiednio gorzkawe i ciężkie, choć mogłoby być odrobinę bardziej mokre (wygląda na to, że jednak czas pieczenia był za długi).
W każdym razie długo nie postało;)


brownies z mascarpone

brownies z mascarpone



Komentarze
2011/09/05 13:29:11
mascarpone kremowe w takim pysznym cieście.. to ja poproszę kawałek.
2011/09/05 13:56:16
Wygląda znakomicie! Brownies to jedno z moich ulubionych ciast :)
2011/09/05 15:04:44
brownies to coś czego nie potrafię sobie odmówić ;)
2011/09/05 19:40:54
Ja też lubię ten jego specyficzny smak, taka słodycz-nie-słodycz:)
2011/09/06 09:54:48
Musze kiedyś wypróbować to czekoladowe ciacho;))
2011/09/13 21:47:44
Wygląda na mega pysznie czekoladowe!
2011/09/14 16:07:15
I jest przepysznie czekoladowe! Dla wielbicieli oczywiście czekolady gorzkiej:)

2 komentarze:

  1. Muszę przyznać ciasto wyszło rewelacja. Trzymałam jakieś 30min. Nie dodałam orzechów ale za to pół łyżeczki proszku do pieczenia i ociupinke sody. Jakoś nie mogę przekonać się do brownie bez tych składników.Jednakże polecam przepis. Poprostu czekoladowa rozkosz. Super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:)
      Klasyczne brownie nie ma w sobie środków spulchniających, to ma być glina!;)
      Pozdrawiam:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!