poniedziałek, 24 listopada 2014

Surówka z czerwonej kapusty z awokado


Surówka z czerwonej kapusty z awokado




Chyba nic nie robiłam do tej pory z czerwonej kapusty. Zwykłą też rzadko używam, najczęściej to jeszcze włoską do zup.
Ale jak zobaczyłam na straganie taką śliczną, zgrabną czerwoną główkę, to nie mogłam się oprzeć. Kupiłam z przeświadczeniem, że na pewno jakiś pomysł mi przyjdzie do głowy na jej temat.

I dzisiaj przyszedł, bo awokado wołało o pomoc i szukając nań również pomysłu, innego niż dotychczas, połączyłam te dwa produkty, dodałam wg uznania resztę i tak powstała fajna surówka:)




Składniki:
* kapusta czerwona
* jabłko
* awokado
* żurawina
* papryka czerwona (niekoniecznie)
* oliwa
* sok z cytryny
* sól



Kapustę poszatkowałam, lekko posoliłam i odstawiłam na chwilę. Jabłko utarłam na grubych oczkach, paprykę  pokroiłam w drobną, a awokado w grubszą kostkę. Chociaż nie wiem, czy wielkość kostki akurat ma jakiekolwiek znaczenie.
Połączyłam wszystkie składniki, delikatnie wymieszałam z oliwą i sokiem z cytryny.
Wyszła świetna surówka, do zjedzenia solo najlepiej:)


Surówka z czerwonej kapusty z awokado





"Jest tylko jedna droga do szczęścia - przestać się martwić rzeczami, na które nie ma się wpływu"
Epiktet



8 komentarzy:

  1. Nie wpadłabym aby połączyć awokado z kapuchą;)I jedno i drugie lubię ,muszę wypróbować.
    Uśmiechniętego tygodnia życzę:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam oba pod ręką, wiec się samo nasunęło, ale pojęcia nie miałam jak taki duet będzie smakował;)
      Tobie również Syla!

      Usuń
  2. Mówiąc szczerze ja tez nie znam takiego połączenia ale z ciekawości spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaskakujace ! Czego to ja nie odkrywam dzieki tobie !

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!