czwartek, 27 listopada 2014

Pasztet wegetariański z soczewicy i kaszy jaglanej


Pasztet wegetariański z soczewicy i kaszy jaglanej




Ten pasztet miał być pierwszym pasztetem samodzielnie przygotowanym przeze mnie. Pierwszy był jednak z wątróbki.
Co się jednak odwlecze, to wiadomo, że nie uciecze, więc ten drugi, co miał być pierwszy, jest dzisiaj.

Przepis od Jadłonomii, prawie nic nie zmieniłam (aż się dziwię!), zmniejszyłam tylko o 1/2 ilość składników.



Składniki na foremkę 10x20:
* 100 g brązowej soczewicy
* 50 g kaszy jaglanej (3 duże łyżki)
* 50 ml oleju - dałam kokosowy
* kilka śliwek suszonych
* łyżka sosu sojowego
* cebula, liść laurowy, ziele angielskie, goździk jako dodatek do cebuli plus łyżka oleju kokosowego
* ziarno jałowca
* 1/2 łyżeczki majeranku
* szczypta gałki muszkatołowej
* sól, pieprz
* do gotowania soczewicy dałam dodatkowo: kozieradkę, kminek, kolendrę


Najpierw ugotowałam soczewicę z przyprawami i (osobno) kaszę jaglaną. Soczewicę ok. 30 min., kaszę pod przykryciem i na maleńkim ogniu 15 min.

Pasztet wegetariański z soczewicy i kaszy jaglanej


Pokroiłam w kostkę cebulę i wrzuciłam na rozgrzany olej z dodatkiem przypraw. Chwilę smażyłam do zeszklenia, po czym przyprawy (jak było przykazane) wyrzuciłam.
Wrzuciłam wszystkie składniki do miski i zmiksowałam. 
Na dno foremki wyłożyłam 2/3 masy, na niej poukładałam miejsce w miejsce kawałki śliwek (miały być całe przez środek, ale ja nie doczytałam i zrobiłam jak zrobiłam, co nie wyszło źle, a nawet wręcz przeciwnie), a na to reszta masy.

Pasztet wegetariański z soczewicy i kaszy jaglanej


Piekłam w moim małym piekarniku ok. 25 minut, w zwykłym może trzeba piec dłużej. Ja wyjęłam, gdy wierzch był już twardy i wyglądał ma dobrze upieczony.
W przepisie było podane, aby trzymać w foremce przez całą noc, a dopiero potem wyjąć z niej, ja wyjęłam po ok. 2 godzinach i pasztet był cały.
Jak smakuje? Smak jest ciekawy, ale trudny do określenia, czuć słodycz śliwek dość mocno. 
Pasztet najbardziej mi smakował podjadany solo.

Pasztet wegetariański z soczewicy i kaszy jaglanej
Pasztet wegetariański z soczewicy i kaszy jaglanej




"Poza korzyściami doświadczenie ma tę wadę, że bieg wypadków nigdy nie jest taki sam."
Winston Churchill



16 komentarzy:

  1. mmmm z tą śliwką w środku - bardzo interesujący

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwka pełni rolę główną, jej smak jest mocno wyczuwalny, tym bardziej, że ja dałam jej więcej niż w przepisie było:)

      Usuń
  2. Czym bym mogła zastąpić sos sojowy? Bo do soi nie mam za grosz przekonania:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta z Jadłonomii (autorka przepisu) poleca płatki drożdżowe lub sos Tamari i twierdzi, że ten dodatek jest ważny, bo dodaje pasztetowi smaku umami.
      Ja miałam sos, ale jakbym nie miała, to bym niczego w zamian nie dawała chyba. Ale ja nie jestem koneserem i być może ten dodatek ma rzeczywiście znaczenie duże.

      Usuń
  3. Myślałam, że nie jestem głodna. Zobaczyłam pasztet i zmieniłam zdanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I czym zaspokoiłaś głód?;)

      Usuń
    2. Przeprosiłam wczorajszą zupę jarzynową ;) A dzisiaj na śniadanie w końcu odważyłam się na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami. Prostota i wybitność.

      Usuń
    3. Piekne określenie dla tej pasty:)

      Usuń
  4. no i właśnie takie pasztety lubię, przepis muszę koniecznie wypróbować! pasuje mi w nim wszystko, a zwłaszcza dodatek suszonych śliwek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, suszone śliwki nadają charakter temu pasztetowi:)

      Usuń
  5. Mniam:) Małgosiu za duzo nowych potraw , nie wyjde z kuchni po tej miesiecznej przerwie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. W tym roku zrobiłam po raz pierwszy pasztet z kaszy mannej i cukinii i tak się rozochociłam, że zrobiłam z soczewicy i kaszy jaglanej i zakochałam się po raz drugi :-) Dla mnie kompozycja ziół w tym przepisie to taka wisienka na torcie. Uwielbiam go jeść samego albo z chlebem z siemienia lnianego, wydaje mi się, że fajnie się smakowo komponuje. Pozdrawiam serdecznie Ania G

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dodatku takie pasztety to dość prosta sprawa do przygotowania, co jest ich niewatpliwą zaletą:)

      Usuń
  7. Świetny pomysł na pasztet, wygląda pięknie i smakowicie :), i jak tu by nie lubić takiego pasztetu ^^

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!