wtorek, 2 lipca 2013

Warzywa na parze z sosem curry


warzywa na parze z sosem curry


Zwykle sos na bazie jogurtu robię podobnie, czyli do jogurtu dodaję czosnek i zioła. 
Ale że ostatnio miałam okazję jeść sałatkę  z sosem na bazie curry i bardzo mi ten sos smakował, więc postanowiłam tym razem też podobny sos zrobić.


Składniki:
* fasolka szparagowa
* kalafior
* kalarepka
* do posypania zielona cebulka

Sos:
* jogurt grecki
* curry
* koperek (miałam pod ręką, ale jeszcze lepsza by była świeża kolendra)
* sól
* pieprz



Kalafiora podzieliłam na różyczki, fasolce odcięłam końce, a kalarepkę pokroiłam na grube plastry. Do garnka na parę włożyłam najpierw kalafiora i fasolkę, po chwili dorzuciłam kalarepkę (szybciej się paruje) i parowałam do uzyskania pożądanego stanu miękkości.
Przygotowałam sos dodając składniki i sprawdzając na bieżąco czy o taki smak mi chodziło.
Zdjęcia nie wyszły rewelacyjnie, bo i danie z wyglądu z lekka mdło się prezentuje i pogoda była ostatnio niespecjalna do zdjęć.
Ale było pyszne - sos super podkręcił lekki smak tych warzyw:)

Najpierw maczałam  w sosie:

warzywa na parze z sosem curry

A potem polałam nim po warzywach:

warzywa na parze z zsosem curry



"Kiedy już ma się to czego się pragnęło, to okazuje się, że nie jest to wcale to, czego się pragnęło"
Gertruda Stein




21 komentarzy:

  1. lekki obiad albo kolacja ;) super !

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaardzo zdrowa kuchnia :) Fasolka i kalafior- pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie dania lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. to wygląda niesamowicie pysznie! aż trudno uwierzyć, że jest zdrowe :> w ogóle to powinnaś wziąć udział w tym konkursie na zdrowe przepisy - robisz SAME zdrowe i pyszne rzeczy, więc to chyba tylko formalność ;> zobacz zresztą sama https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122

    OdpowiedzUsuń
  5. Zajadam się ostatnio warzywami więc Twojej propozycji również nie omieszkam wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł na ten sos z curry to wiesz skąd?;)

      Usuń
    2. Nie od Julii, z obiadu w Rzeszowie - zazdrościłaś mi przecież tego sosu;)

      Usuń
  6. Musze zapisac ten sos z curry ...prosty jakie lubie,ale takiego nie robilam jeszcze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No bo czasem nie przychodzą do głowy takie połączenia:)

      Usuń
  7. bardzo lubię sos curry !:)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie to wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tez robilam...a sos rewelacja. Jakos wcześniej nigdy na to nie wpadlam by z jogurtem zajadac gotowane warzywa. Sosu narobilam cala miche ale stoi w lodowce i polewam nim salaty, mieso no dosłownie co się da bo pycha. Pozdrawiam ....i lece do pracy..oczywiście salatka z sosem curry na lunch spakowana.E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo!
      Ja też ten sos robię teraz do wszystkiego - dodaję jeszcze świeże przyprawy, o których w końcu przestałam zapominać, że je mam w ogrodzie;)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!