poniedziałek, 29 lipca 2013

Omlet z kurkami


omlet z kurkami




Kurek nie jadłam chyba od czasów dzieciństwa. 
Za grzybami generalnie nie przepadam, ale jak na wielu blogach ostatnio zaczęły się pojawiać właśnie dania z kurkami (i kilka w książce, którą dopiero co recenzowałam) to stwierdziłam, że i ja muszę w końcu te kurki kupić i coś z nich przygotować. 
Najpierw miałam ochotę na jajecznicę, potem na zupę kremową, a jak przyszło co do czego to skończyło się na omlecie:)



Składniki na porcję:
* ok. 100 g kurek
* 2 jajka
* 2 łyżki masła
* mała cebula
* sól, pieprz
* szczypiorek

Do klasycznego omletu dodaje się jeszcze mąkę - łyżkę na jajko - ale ja lubię smak jajek, nie mąki  w omlecie, więc nie dodaję.


Kurki umyłam, wysuszyłam i pokroiłam na mniejsze części. Na łyżce masła zeszkliłam drobno posiekaną cebulę, dorzuciłam kurki i dusiłam dodając w trakcie sól i pieprz. Jajka roztrzepałam w kubeczku z dodatkiem szczypty soli i drobno pokrojonego szczypiorku. Po odparowaniu wody z kurek wlałam masę jajeczną i smażyłam na małym ogniu do momentu ścięcia się jajek.


omlet z kurkami


Miałam problem z przełożeniem omletu na talerz, udało mi się to zrobić w dwóch częściach, co było sporym sukcesem zważywszy, że omlet z dodatkiem kurek jest dość łamliwy.
Spałaszowałam w oka mgnieniu i już planuję następne danie z kurkami:)


omlet z kurkami
omlet z kurkami




 "Bóg stworzył człowieka, ponieważ rozczarował się małpą.
Z dalszych eksperymentów zrezygnował."
Mark Twain

 


8 komentarzy:

  1. U mnie też były eksperymenty z kurkami. Bardzo dobre grzybki, złego słowa nie powiem:) W omlecie również wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie zrobię go sobie jutro:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko jesteś w posiadaniu kurek, to życzę smacznego:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!