poniedziałek, 24 września 2012

Fasolka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


fasolka wg kuchni pieciu przemian




Zostało mi po zupie z dorszem 1/2 wiązki szpinaku, a że miałam ochotę na fasolkę inną niż zwykle, to wymyśliłam do niej coś w rodzaju sosu szpinakowego. Miałam na końcu zmiksować, ale zostawiłam w takiej postaci jak zrobiłam i był to pomysł bardzo dobry:)


Składniki na jedną porcję:
  • fasolka
  • 1/2 wiązki szpinaku
  • kilka pomidorów suszonych w oliwie
  • 2 łyżki oscypka (też miałam do wykorzystania)
  • zgnieciony spory ząbek czosnku
  • łyżka oleju


Fasolkę włożyłam do rozgrzanego garnka na parę, a w międzyczasie przygotowałam sos:
1. na rozgrzaną łyżkę oleju wrzuciłam pokrojony szpinak (sł), chwilę dusiłam pod przykryciem
2. dodałam czosnek (o)
3. odrobinę soli (sn)
5. dorzuciłam pokrojone pomidory (k)
6. 2 łyżki startego oscypka (g)


Na ugotowanej fasolce rozłożyłam kupkami masę szpinakowo - pomidorowo - serową.
Zjadłam z lubością:)

fasolka wg kuchni pieciu przemian




"Zdrowy rozsądek to zbiór uprzedzeń nabytych do osiemnastego roku życia"
Albert Einstein



17 komentarzy:

  1. O, właśnie rozmyślałam nad sposobem podania fasolki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam na pierwszy rzut oka, że to makaron ;) Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie dziwię się, że z lubością, mniam, ja patrzę na obrazek, mniam, i też z lubością, mniam, i już wiem, co jutro zjem na obiad, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super - świetnie wygląda i pewnie też tak smakuje! Do zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na jutro sie nie wyrobie -:( ale pomysl zapisuje do zrobienia blyskawicznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że zrobisz przy najbliższej możliwości:)

      Usuń
    2. zrobione .. bardzo mi smakowalo .. do tego zrobilam jeszcze jajka zapieczone w piekarniku i pychotka ..odkrylam szpinak z pomidorami dzieki tobie -:)
      uwielbiam twoje szybkie dania

      Usuń
    3. Fajnie, to takie miłe jak ktoś zrobi i mu smakuje i jeszcze o tym napisze:)
      A jakie to te jajka zapieczone w piekarniku?

      Usuń
    4. Jajka sa zwykle -:) wykladam poprostu dowolna foremke szynka na ktora wbijam jajko, sole, pieprze ,dolozylam tez pomidory suszone (co ci do glowy przyjdzie lub co jest w lodowce ) i wsadzilam do piekarnika . Tuz przed podaniem posypalam szczypiorkiem .Na patelni robilam w tym czasie szpinak z fasolka . Te jajka wygladaja bardzo fajnie . Lubie tak robic, bo bardzo szybko i ladnie wygladaja . Czas zalezy oczywiscie od tego jak ma byc sciete zoltko . Polecam -:)

      Usuń
    5. Czyli jajka w kokilkach:)
      Nie robiłam takich jeszcze, ale mam w planach od dawna; dobrze, że mi przypomniałaś:)

      Usuń
    6. chyba tak to bedzie po polsku -:) dziekuje
      ciesze sie,ze ci tez cos moglam przypomniec .. to jest super wymiana z toba

      Usuń
  6. Tak sobię myślę, że to bardzo ciekawa alternatywa dla makaronu ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że makaronu ze szpinakiem już bardzo dawno nie jadłam... Zapomniałam o takim daniu;)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!