Niedługo skończy się sezon na rabarbar, a ja jadłam go tylko raz w formie musu.
Toteż gdy na blogu Mariszki znalazłam przepis na pieczoną z rabarbarem owsiankę nie zastanawiałam się ani chwili, ani też nie czekałam na zakup pistacji, tylko zrobiłam z tego co miałam pod ręką, czyli zamiast pistacji dałam posolone migdały.
Składniki na 2, a nawet 3 porcje:
* 1 duża łodyga rabarbaru - dałam 2 szt.
* 4 łyżki płatków zbożowych - dałam 3 łyżki owsianych i 2 jęczmiennych
* 2 łyżki dowolnych otrębów - u mnie orkiszowe
* 1/3 szklanki mleka - mleko sojowe
* 1 jajko
* 1 łyżka cukru trzcinowego - łyżka spora fruktozy
* garść solonych pistacji - garść posiekanych migdałów z dodatkiem soli
* garść żurawiny
* popping amarantusowy
* 4 łyżki płatków zbożowych - dałam 3 łyżki owsianych i 2 jęczmiennych
* 2 łyżki dowolnych otrębów - u mnie orkiszowe
* 1/3 szklanki mleka - mleko sojowe
* 1 jajko
* 1 łyżka cukru trzcinowego - łyżka spora fruktozy
* garść solonych pistacji - garść posiekanych migdałów z dodatkiem soli
* garść żurawiny
* popping amarantusowy
Piekarnik rozgrzałam do 1800C.
Okrągłą foremkę o śr. 20 cm (może być mniejsza) natłuściłam i obsypałam otrębami. Ułożyłam pocięty rabarbar, posypałam fruktozą, a na to rozłożyłam płatki, otręby, żurawinę i migdały.
Zalałam jajkiem rozbełtanym z mlekiem i na koniec posypałam z lekka amarantusowym poppingiem.
Okrągłą foremkę o śr. 20 cm (może być mniejsza) natłuściłam i obsypałam otrębami. Ułożyłam pocięty rabarbar, posypałam fruktozą, a na to rozłożyłam płatki, otręby, żurawinę i migdały.
Zalałam jajkiem rozbełtanym z mlekiem i na koniec posypałam z lekka amarantusowym poppingiem.
Tutaj zalana mlekiem, wydawała mi się być już w formie ostatecznej, ale jeszcze posypałam ją poppingiem:
Zjadłam solo, jak również w wersji z kulką czekoladowych lodów - choć lepsze by były waniliowe albo bakaliowe:)
Nadaje się na śniadanie, deser, podwieczorek, a i podana na kolację będzie zapewne przyjęta z zachwytem (może na kolację jedynie bez lodów;)
Nadaje się na śniadanie, deser, podwieczorek, a i podana na kolację będzie zapewne przyjęta z zachwytem (może na kolację jedynie bez lodów;)
"Każdemu
wydaje się, że na miejscu swego bliźniego mógłby przysporzyć światu
wiele dobra, a nie przyjdzie mu do głowy, że mógłby to równie dobrze
zrobić na swoim."
Mikołaj Gogol
Mikołaj Gogol
Komentarze
2012/06/15 09:06:28
Kocham zapiekane owsianki, śniadanie
musi być porządne i najlepiej słodkie. Wersja z rabarbarem bardzo mi się
podoba, od kiedy w tym roku się do niego przekonałam, uwielbiam
wypróbowywać przepisy z nim w roli głównej ;D
2012/06/16 06:36:22
Jaka pięknaaa! cieszę się, że
smakowało :) intrygują mnie te migdały z solą, też myślałam o dodaniu
ich do jakiegoś deseru, ale planowałam je jakoś uprażyć w tej soli, coś
zrobić żeby się ich trzymała.. a może to zbędne?
2012/06/16 09:06:58
Do takiej owsianki pewnie można wykorzystać inne owoce, podobnie jak do crumble.
A co do solonych migdałów Mariszka, to ja je po prostu takie posiekane zmieszałam z solą. Uprażone na patelni z solą na pewno byłyby jeszcze lepsze, też tak zrobię następnym razem:)
A co do solonych migdałów Mariszka, to ja je po prostu takie posiekane zmieszałam z solą. Uprażone na patelni z solą na pewno byłyby jeszcze lepsze, też tak zrobię następnym razem:)
2012/06/16 10:44:55
Fantastyczne, Sówko! A jakie ładne zdjęcia :)
obrobka termiczna platkow bardzo zwieksza IG .. nawet wiec na luzie patrzac na MM nie wskazane .
OdpowiedzUsuńsuper przepis na II faze MM ..
Poprawione:)
UsuńDzięki za czujność - jesteś nieoceniona!:)