środa, 20 stycznia 2010

Genialny batonik:)


batonik z orzechami i kokosem




Ten batonik „chodził za mną” już od dawna. Byłam ciekawa jak smakuje taka słodkość robiona w domu. Wczoraj zrobiłam:)
Jest tak genialny w smaku, że chyba nie jadłam nić lepszego jeśli chodzi o słodycze! Nie jest specjalnie MM, ale warto zgrzeszyć, ja na pewno będę grzeszyć nieraz;)

Przepis od Dorotus76.



Składniki:
  • 90 g roztopionego masła
  • 100 g ciastek Digestive, pokruszonych dość drobno
  • ok. 200-250 g gorzkiej czekolady, posiekanej – można dać inną
  • 70 g wiórków kokosowych 
  • ok. 150 g posiekanych orzechów – u mnie laskowych i włoskich
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400g) 


Użyłam 2 blaszek keksówek o wym. 12X22, kupiłam je kiedyś, bo mi się bardzo spodobały ich mikro wymiary i cena i myślałam, że trudno mi będzie znaleźć dla nich zastosowanie, a okazuje się, że często ich używam:)
Blaszki wyłożyłam folią alu (folia przywarła mi do boków batoników i była trudna do zerwania, więc następnym razem chyba wysmaruje również boki masłem), wlałam roztopione masło.
Potem wsypywałam równomiernie warstwami: pokruszone ciastka, posiekaną (niezbyt drobno) czekoladę, wiórki kokosowe, a na końcu orzechy. Całość zalałam mlekiem z puszki i włożyłam na ok. 30 minut do nagrzanego do 170* piekarnika. 

batonik z czekoladą

Przykryłam folią dopiero pod koniec pieczenia, stąd batonik wyszedł mocno przyrumieniony, u Dorotki jest prawie biały, bo przykryty od początku.
Wystudziłam, włożyłam na godzinę do lodówki (w przepisie jest 2-3 godziny, ale nie miałam cierpliwości czekać tak długo;)

Powtórzę jeszcze raz: genialne ciastko!!! I tak proste, że prościej się nie da, jedynie siekanie orzechów i gorzkiej czekolady może być uciążliwe (ja posiekałam sobie palec dość dokładnie;), ale warto, warto, naprawdę warto:)

batonik czekoladowy



Komentarze
2010/01/20 18:25:48
nie pokazuj mi nawet takich słodkości! cudo!

Gość: gosc, 90-156-1-31.as.kn.pl
2010/01/21 13:13:27
wow. ten blog jest niesamowity. Mam bardzo podobny gust jeśli chodzi o jedzenie. Zamierzam wypróbować te przepisy. Są niesamowite :)
2010/01/21 14:31:15
@cynamonwkuchni: ok, następnym razem wywieszę tabliczkę "cynamonowiwkuchni wstęp wzbroniony!":)

@gośc: witaj Gościu! Cieszę się, że dla Ciebie ten blog jest aż niesamowity:)
Próbuj i dziel się wrażeniami:)
2010/01/22 13:07:10
sądząc po zdjęciu rzeczywiście warto :] jak tylko przyjedzie nowy piekarnik na pewno wypróbuję :)))))))))
2010/01/23 11:05:39
Witaj hobbitfrodo, miło Cię tutaj widzieć:)
Daj znać czy Ci tak samo jak mnie smakował:)
2010/01/24 19:28:30
Zrobiłam dzisiaj mój genialny batonik i się udał. Zamiast płatków kokosowych dałam migdałowe, bo lubię. Zamiast siekać palce wsadziłam orzechy do woreczka foliowego i lekko potłukłam brzegiem tłuczka (wyglądały jak posiekane):)) Kupiłam foremki jednorazowe i za Twoją radą Sowo wysmarowałam brzegi masłem i wszystko udało się genialnie:)) Jestem zachwycona, moja rodzinka również, a tym bardziej, że jestem antytalent jeśli chodzi o wypieki:)) Dzięki;)
2010/01/25 11:17:55
Nicpotko, super, bardzo się cieszę, a technikę tłuczenia orzechów zastosuję następnym razem:)
2010/09/05 19:25:13
Super masz słodkości na stronie :) jest w czym wybierać, a jak zobaczyłam genialny batonik to żołądek mi powiedział:" pragnę tylko tego" :)
2010/09/06 07:44:02
Witaj Bułeczko_z_makiem i idź za głosem żołądka:D
2010/09/06 21:40:37
:D
 

3 komentarze:

  1. juz widze co wyprobuje w najblizszym czasie i oczywiscie w wersji MM -:)
    przepis na à la ciasteczka digestives mam juz wyprobowany ..
    mozna zobaczyc tutaj http://aidedegilda.blogspot.fr/2012/12/les-speculoos-de-cath.html (przepraszam tylko za ta wersje fr !)
    teraz tylko zmontowac w calosc w/g twojego przepisu ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basia, zamieszczę osobny wpis o tym batoniku, który upiekłam teraz, więc dopisz pod nim proszę przepis na te ciasteczka:)
      Lekko go zmieniłam, bo dodałam masło orzechowe:)

      Usuń
    2. te ciasteczka to sobie nazwalam à la digestive ..sa to ciasteczka speculaas ,rozniace sie smakiem...ale mysle,ze sprawdza sie swietnie dla MM-emek w twoim przepisie .

      czekam na genialnego batonika z maslem orzechowym ..mniam -:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!